06 Mayıs 2015 13:01

Üç fidan mezarları başında anıldı

Türkiye gençlik hareketinin devrimci önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin 43. yıl dönümünde Ankara’da bulunan mezarlarının başında anıldı.Haber ve Fotoğraflar: Sultan Özer, Birkan Bulut, Tamer Arda Erşin

Paylaş

Türkiye gençlik hareketinin devrimci önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin 43. yıl dönümünde Ankara’da bulunan mezarlarının başında anıldı. Anmada yas değil, mücadele çağrısı vardı. Karşıyaka Mezarlığında toplanan binlerce genç, işçi ve emekçi Denizlerin yaktığı bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm meşalesini zafere kadar taşıma andı içti. Denizlerin yoldaşı Mustafa Yalçıner yaptığı konuşmada Denizlerin bugün de herkesi etraflarında birleştirdiklerini söyledi. Yaklaşan seçimlere dikkat çeken Yalçıner, AKP’yi tarihin çöplüğüne gönderme vaktinin geldiğini söyledi. 5 Mayıs 2011’de yaşamını yitiren avukatları ve ağabeyleri, demokrasi ve sosyalizm mücadelesinin koca çınarı Halit Çelenk de yine Denizlerle birlikte anıldı. 

KARŞIYAKA’NIN EN KALABALIK GÜNÜ

Sabah saatlerinden itibaren mezarlığa akan binlerce kişi Denizlerin mezarını adeta çiçek bahçesine çevirdi. Anma etkinliğini KESK Ankara Şubeler Platformu, DİSK, Ankara Tabip Odası (ATO), TMMOB, Devrimci 78’liler Federasyonu, 68’liler Dayanışma, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Alevi Bektaşi Federasyonu, Emek Partisi (EMEP), Emek Gençliği, HDP, Halkevleri, ÖDP, KP’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda kurum düzenledi. Gençlerin anmaya yoğun katılımı dikkat çekerken, Denizlerin yoldaşı Mustafa Yalçıner, Halit Çelenk’in eşi Şekibe Çelenk ve Çelenk ailesi, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan, HDP Ankara milletvekili adayları da anmada yer aldı. 

‘ONLAR GİBİ SINIFA GÜVENİYORUZ’

Gençler en önde Deniz, Yusuf ve Hüseyin’in yanı sıra 12 Eylül darbecileri tarafından yaşı büyütülerek idam eden Erdal Eren ile Marx, Engels, Lenin ve Stalin’in posterlerini taşıdı. 

Yürüyüş boyunca sık sık “Yusuf, Hüseyin, Deniz, sürüyor, sürecek mücadelemiz”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm”, “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm” sloganları duyuldu. Anma devrim, sosyalizm ve halkların kardeşliği mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşu ve Enternasyonal marşının hep bir ağızdan okunmasıyla başladı. 

Kurumlar adına ortak açıklamayı yapan DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Remzi Çalışkan, Denizler ve Halit Çelenk’in mücadelesinin emperyalizmi ve kapitalizmi yeryüzünden silene kadar süreceğini söyledi. Emekçilerin çalışma ve yaşam koşullarının giderek kötüleştiğini, işçi cinayetlerinin  ve yoksulluğun arttığını ama buna karşın işçi sınıfı ve emekçilerin mücadelesinin sürdüğünü belirten Çalışkan, bugün Denizlerin yolundan gidenlerin de tıpkı onlar gibi işçi sınıfına güvenmeye devam edeceğini dile getirdi. Çalışkan, “İşçi sınıfı, tüm halkın talepleriyle birleşerek kapitalizmi mezara gömecektir. Yoldaşlara sözümüz; umudu büyüterek, geleceğin sınıfsız, sömürüsüz dünyasını mutlaka kuracağız” dedi

‘SONU GELDİ, KUR’AN SALLIYOR’

Denizlerin yoldaşı ve Emek Partisi (EMEP) MYK Üyesi Mustafa Yalçıner de yaptığı konuşmada, “Ne mutlu devrimcilere ki sizler sürekli etrafında birleşiyorsunuz ve Denizler gibi bir bayrağınız var. Ne mutlu bizlere ki demokrasi istiyor ve durmamacasına mücadele ediyoruz. Denizlere sözümüz önce devrim sonra sosyalizm diyoruz” dedi. Denizlerin bugün de herkesi birleştirdiğini belirten Yalçıner, yaklaşan seçimlere dikkat çekti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın meydanlara çıkıp Başbakan gibi konuştuğunu dile getiren Yalçıner, şunları söyledi: “Almış eline Kur’an’ı ağzına geleni söylüyor. Demokrasinin yolu başkanlık sisteminden geçiyormuş. Kur’an’ı sallamaktan başka çaresi kalmadığı görülüyor. Artık para dağıtabilmenin de sınırına geldi. Barajlar, hile, hurda, provokasyon ve bir de Kur’an sallıyor. Sonunun geldiği gözüküyor. Bunda Denizlerin de payı var. Bizim bağımsızlık mücadelemizi ateşleyen Denizlerdir” diye konuştu. 

‘AKP MEZARA DEĞİL, TARİHİN ÇÖPLÜĞÜNE GİTMELİ’

Yaklaşan seçimlerde AKP’ye güçlü bir yanıt verilmesi gerektiğini belirten Yalçıner, “İşçilerin grevinin yasaklandığı, gençliğin geleceğinin karartıldığı bir ülke istemiyoruz. Sosyalizme giden bir ülke istiyoruz. Bu seçimler AKP’yi geldiği yere göndermenin ilk işareti olmalıdır. AKP’yi tıpkı işçilerin kapitalizmi göndereceği yere göndermeliyiz. Burası olmaz (mezarlığı kastederek), tarihin çöplüğüne göndermeliyiz” diye konuştu. 

‘TÜM HALKLARIN DENİZLERİ’

Denizlerin hiçbir zaman milliyetçi olmadıklarını ifade eden Mustafa Yalçıner, idama giderken son sözlerinden birinin “Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği” olduğunu hatırlattı. Yalçıner, Denizlerin “tüm dünya halklarının Denizleri” olduğunu ve Türkiye halkları için, demokrasi ve sosyalizm için öldüklerini söyledi. 

Deniz ve yoldaşlarının sadece güzel söz söyleyen değil, söylediklerini yapmaktan geri durmayan gençler olduklarını belirten Yalçıner, “Onlar ‘kapitalizm batsın’ diyen ve yenisini arayanlardır. Bunu yaparken halka küçük bir fiske bile zarar vermeyenlerdir. Deniz’e herkes sahip çıksın, bu Deniz’i zayıflatmaz. Onların gücünü gösterir” dedi. 

Konuşmaların ardından yürüyüşe geçen binlerce kişi Denizlerin mezarlarını ziyaret etti. Mezarlara dokunmak, çiçek bırakmak isteyen binlerce kişi nedeniyle adeta izdiham yaşandı. Denizlerle beraber Halit Çelenk’in mezarı da ziyaret edildi. 

ÇELENK’İN MEZARI BAŞINDA ENTERNASYONAL

Halit Çelenk’in eşi ve Denizlerin ablası Şekibe Çelenk de Deniz, Yusuf ve Hüseyin’in mezarlarını tek tek ziyaret etti. Mezar taşlarına dokundu, çiçekler bıraktı. Emek Gençliği üyeleri de Halit Çelenk’in mezarı başında Enternasyonal Marşı okudular. 

‘KAZANACAĞIZ ÇÜNKÜ DENİZLERLE KOŞUYORUZ’

Denizlerin mezarı başında konuşan Emek Gençliği Üyesi Sinan Cem Alikoç şunları söyledi: “Denizleri idama gönderenler, bugün lisede temel lise dayatmasıyla, üniversitelerde antidemokratik ve paralı eğitimle, işçi gençliğin karşısına ise taşeron ve kölece çalışma dayatmasıyla karşımıza çıkıyorlar. Sermayeyi mezara gömüp, emeğin iktidarını kurmak için Marksizm-Leninizmin yüce ışığında, Denizlerin izinde, işçi sınıfının saflarında buluşuyoruz. Biz kazanacağız çünkü Denizlerle birlikte koşuyoruz. 

MAMAK’TA GENÇLER BİR ARAYA GELDİ

Emek Partisi (EMEP) Mamak İlçe Örgütü ve Emek Gençliğinin çağrısıyla Tekmezar Parkı’nda Denizler anısına bir etkinlik gerçekleştirildi. Etkinliğe gençlerin ilgisi yoğun oldu. Belgesel gösterimi ve müzik dinletisi yapılan etkinlikte Denizlerin son sözleri gençlerce okundu (Ankara/EVRENSEL)

 

 

ÖNCEKİ HABER

Babil Kulesi üç fidanı anıyor

SONRAKİ HABER

Kamp Armen'e dozerler girmeden bir gün önce...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...