06 Mayıs 2015 00:54

Birleşik Krallık yarın seçime gidiyor: Parti çok seçenek tek

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

Birleşik Krallık’ı oluşturan İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’da yarın genel seçimler yapılıyor. İktidardaki koalisyon hükümetinin ortağı Muhafazakar Partinin, onca saldırı ve kemer sıkma politikalarına rağmen beklenen oy kaybına uğramadığı tahmin ediliyor. Bir önceki oy oranını yakalamasa da, çok fazla kaybı olmayacak.

Koalisyonun küçük ortağı Liberal Demokrat Parti ise hayli yıprandı. Oy oranının yüzde 23’den yüzde10’a kadar düşebileceği tahmin ediliyor. Ana muhalefet partisi İşçi Partisinin de çok az bir oy arttırmış olacağı tahmin ediliyor. 2010 seçimlerinde Muhafazakarlar yüzde 36, İşçi Partisi yüzde 29 ve Liberaller yüzde 23 oranında oy almıştı. Bu seçim öncesi yapılan araştırmalara göre yüzde 34’le Muhafazakar Parti ile İşçi Partisi başa baş yarışıyor.

ÇOK PARTİ TEK SEÇENEK 
Ekonomik krizle birlikte, saldırıların ve kesintilerin her alana girdiği Birleşik Krallık’ta, üç ana partinin propagandasında, “kesinti ustalığı” yapılıyor. Yani, “Ülke ekonomik krizle boğuşuyor ve bunu ortadan kaldırmak için kesmekten başka çare yok”. Dayatılan bu. Bütün partiler bunu savunuyor. Kimi hızlı yapmaktan yana, kimi daha yavaş, kimi ise farklı yöntemlerle. Ama hepsinin uzlaştığı tek nokta, “Kesinti olmak zorunda”.

Bugüne kadar yapılan kesintilerin daha fazlasının bir sonraki hükümet döneminde yapılması planlanıyor. Bu da şu anda rekor düzeye çıkan aşevlerinin daha da artması demektir. Giderek artan kontratsız çalıştırma ve işçi ücretlerindeki düşüklük, daha fazla kesintinin yapılmasını önleyecek gibi görünüyor.

GÖÇMENLER YİNE MALZEME

Her seçim öncesi göçmenler mutlaka “en büyük” sorunlardan biri diye gündeme oturtuluyor. Yıllık göçmen sayısının azalmasını sağlamak için hangi yöntemleri kullanacağını propaganda eden partiler, sosyal yardımların da göçmenlere verilmemesinin yollarını arıyorlar. Irkçı Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKİP), göçmenler üzerinden yürüttüğü propaganda ile oylarını arttırırken, diğer partiler de bu yöntemle oy toplamaya çalışıyor.

En çok konuşulan sağlık, göçmenlik, ve ekonomi konusunda da partilerin birbirinden pek farkları yok. Sağlık alanında giderek sorunların artması ve acil servislerin kapatılması, dolayısıyla ölümlerin artması, bu partilerin özelleştirmeye yönelmesini sağladı. 

Savunmaya ve güvenliğe ayrılan bütçede bir değişiklik yapmayan ve vergi borcu olan büyük tekellerin vergilerinin çeşitli gerekçelerle alınmaması asıl sorun iken, sağlık, eğitim gibi alanlar saldırı hedefine oturtuldu.

ZENGİNİN KEMERİ HÂLÂ GEVŞEK

Ana merkezi başka ülkelerde olan ve Birleşik Krallık’ta onlarca, hatta yüzlerce şubesi olan çeşitli firmaların, vergilerini ana merkezinin olduğu ülkeye veriyor olmasından dolayı bir kuruş vergi alınmazken, işçi ve emekçilerin ücret ve emekliliklerine saldırılar ve kesintiler daha da artmaya başladı.

Her tartışmada, krizin yükünün tüm kesimlere yayılacağını söyleyen hükümet ve muhalefet, söz konusu zenginler olunca kılına dokunmuyor. Ve hâlâ “kriz var” diyerek kemer sıkmanın devam edeceğini ve başka çıkış yolunun olmadığı öne sürülüyor. Halbuki, alınmayan vergiler toplansa, tek kuruş borç kalmayacak.

HALKIN TEK ALTERNATİFİ TUSC

TIPKI Yunanistan’da SYRIZA ve Türkiye’de HDP olduğu gibi, Birleşik Krallık’ta da bir çok sendikanın ve sosyalist partilerin ve grupların oluşturduğu Sendikalar ve Sosyalistler Koalisyonu (TUSC), “Kesintilere Hayır” sloganı ile seçimlere gidiyor. Ana akım medya tarafından mümkün mertebe konu edilmeyen koalisyon, en geniş çaplı seçim çalışması yapıyor. Vergilerin toplanması, kesinti politikalarının tamamen yok edilmesi, göçmenlere yaşanabilir olanaklar yaratılması, eğitim, sağlık gibi alanların daha da güçlendirilmesi, herkesin ev sahibi olacak kolaylıkların yaratılması gibi vaatlerle sokak sokak çalışma yapan TUSC, adaylarını da, o bölgedeki üyelerinin kararı ile belirledi.
Toplam 650 milletvekilinin seçileceği Birleşik Krallık’taki genel seçimler sonrası yeni bir koalisyon hükümeti kurulacağa benziyor. Muhafazakar Parti ile İşçi Partisinin oyları birbirine çok yakın olacağa benziyor. Bu yıl sosyal demokrat İskoçya Ulusal Partisinin (SNP) oylarını arttırması bekleniyor. Bu da İşçi Partisinin her seçimde kalesi gibi gördüğü İskoçya’da ciddi oy kaybedeceği anlamına geliyor ve İşçi Partisi Lideri Ed Miliband’ın, SNP’ye karşı daha saldırgan bir kampanya yapmasına neden oldu. Irkçı UKİP’in ise oylarını arttırıp ilk kez parlamentoya girmesi bekleniyor.

 

ÖNCEKİ HABER

Riff Cohen: Şarkım dans ettirmiyorsa onu değiştiririm

SONRAKİ HABER

‘Devlet sopası’ hep beyazların elinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa