05 Mayıs 2015 17:59

Buldan: Halklar 7 Haziran'da özgürlük mührünü vuracak

Paylaş

İstanbul, Diyarbakır, Adana, Antalya, Mersin, Van, Iğdır, Ağrı, Mardin ve İzmir'de seçmeni ile buluşan HDP'nin adayları, geleceğe sahip çıkılması için destek istedi. İstanbul'da esnafı ziyaret eden HDP İstanbul Milletvekili Adayı Pervin Buldan, 7 Haziran'ın tarihi bir gün olacağının altını çizerek, "Bütün halkların kaderini tayin edeceği bir gün olacak. Ezilenler HDP'nin altına mühürlerini vurarak, özgürlüğe mühür vuracaklar" dedi

İSTANBUL 

HDP'nin İstanbul milletvekili adayları Pervin Buldan, Huda Kaya, Filiz Kerestecioğlu, Turgut Öker ve Gülsüm Ağaoğlu Beyoğlu Hacıahmet Mahallesi'nde esnafı ziyaret etti. Ardından Hacıahmet Parkı'nda seçmenine seslenen adaylardan Pervin Buldan, 7 Haziran'ın tarihi bir gün olacağının altını çizerek, "Bütün halkların kaderini tayin edeceği bir gün olacak. Ezilenler HDP'nin altına mühürlerini vurarak, özgürlüğe mühür vuracaklar" dedi. AKP iktidarına sandıkta ders vereceklerini vurgulayan Buldan, kazanacakları zaferin bütün halkların zaferi olacağını söyledi. Buldan'ın ardından konuşan Turgut Öker de 7 Haziran'ın özgürlük yürüyüşünün başlangıcı olacağını belirtti. Filiz Kerestecioğlu ise kadınlara seslenerek, HDP'nin bir kadın partisi olduğunu söyledi ve "Artık biz kadınlar dünyanın kirli çamaşırlarını yıkamayacağız" dedi. Gülsüm Ağaoğlu da 8 Haziran günü barışın halayına duracaklarını belirterek, "Geleceğimize ve oylarımıza sahip çıkalım" dedi.

'BARAJI VE AKP'Yİ HEP BERABER YIKACAĞIZ' 

HDP İstanbul 2. Bölge milletvekili adayları Garo Paylan ve Nazire Güneş ise Bahçelievler Yayla Mahallesi'nde esnaf ziyaretinde bulundu. Paylan, ziyareti sırasında esnafın, "Meclis'e gidince AKP ile başkanlık sistemi konusunda ortak olacak mısınız?" sorusuna, "Seçimlerde hep beraber barajı ve AKP'yi yıkacağız. Böyle bir ortaklık söz konusu değil" yanıtını verdi. Güneş'in ziyareti sırasında bir esnaf, daha önce CHP'ye oy verdiğini, bundan sonra HDP'ye oy vereceğini paylaştı. HDP milletvekili adayları Paylan ve Güneş esnafın yoğun ilgisiyle karşılaştı.

ÇÖZÜM ADRESİ HDP

HDP'nin 2'inci bölge milletvekili adaylarından Neval Tan ve Hıdır Karadaş da Zeytinburnu Merkezefendi Mahallesi esnafını ziyaret etti. Esnafın yoğun ilgisi ile karşılanan adaylar, sorunların çözüm adresinin HDP olduğunu dile getirerek, seçim beyannamesinden başlıklar paylaştı.

'SAZIMIZLA SÖZÜMÜZLE HDP'NİN YANINDAYIZ'

Esenyurt'ta ise yerel sanatçılar HDP'ye desteklerini Cumhuriyet Meydanı'nda yaptıkları basın açıklaması ile deklere etti. Onlarca sanatçının katıldığı açıklamaya HDP'nin İstanbul 3'üncü bölge milletvekili adayları Celil Öztekin ve Yakup Mavzer de katıldı. Sanatçılar adına konuşan Rüstem Hezel, "Yıllarca biz sanatçılar dilimizden ve türkülerimizden dolayı zulüm ve baskılara maruz kaldık. Halen dilimiz ve sanatımız üzerinde değişik çabalarda asimilasyon ve baskı politikaları uygulamaktadır. Bu zulüm ve baskılara dur diyecek tek partinin HDP olduğuna inanıyoruz özgür bir gelecekte özgürce sanatımızı icra etmek için avazımızla sanatımızla ve dilimiz döndükçe HDP'ye destek vermek için buradayız" diye konuştu. 

DİYARBAKIR 

HDP Diyarbakır Milletvekili Adayı Nimetullah Erdoğmuş, seçim çalışmaları çerçevesinde Mevlana Halit Mahallesi esnafını ziyaret etti. Erdoğmuş'a, Bağlar Belediyesi eşbaşkanları Birsen Kaya Akat ve Eşref Güler ile birlikte DBP ve HDP yöneticileri ve çok sayıda yurttaş eşlik etti. Esnafın yoğun ilgi gösterdiği Erdoğmuş, esnafın sorunlarının giderilmesi için çaba içerisinde olacaklarını söyledi. 

ADANA

HDP Adana milletvekili adayları Tugay Bek ve Kader Duman, İmamoğlu ilçesinde esnafı ziyaret edip, destek istedi. Adayları coşku ile karşılayan yurttaşlar, demokrasi için HDP'nin barajı aşmasını istediklerini belirterek, adaylara başarılar diledi. Birçok yurttaş "Hayırlı olsun. AKP'yi gönderin" sözleriyle adayları uğurlarken, bazı esnaflar da asmak için HDP bayrağı istedi. Ardından pazar yerinde alışveriş yapan yurttaşları ve pazar esnafını dinleyen adaylardan Tugay Bek, 7 Haziran'da HDP ile tüm emekçilerin yüzünün güleceğini ifade etti. Kader Duman ise HDP'nin herkese huzur ve barış getireceğini belirterek, destek istedi.

ANTALYA

Antalya'da aralarında A. Kadir Öztürk, Ahmet Nesin, Ali Şen, Kamile Yılmaz, Leyla Kıyafet, M. Selim Açan, Şükrü Erbaş gibi isimlerin bulunduğu çok sayıda yazar, şair, eğitimci ve akademisyen HDP'ye destek açıklaması yaptı. Antalya Çağdaş Gazeteciler Cemiyeti, Gazeteci Evi'nde "AKP'yi geriletmek, barajı yıkmak için HDP'ye +1 oy ver" çağrısıyla yapılan toplantıya çok sayıda aydın katıldı. Aydın ve yazarlar adına açıklama yapan Şair Yazar Şükrü Erbaş, Türkiye'deki yüzde 10 seçim barajının dünyada örneği olmadığını ve 7 Haziran'da yapılacak seçimlerin sıradan bir seçim olamayacağını söyledi. Türkiye'nin geleceğinin oylandığını, aydın ve sanatçıların her zamankinden daha fazla sorumlu olduğunu belirten Erbaş bu sorumlulukla hareket edeceklerini dile getirdi.

AKP ve Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın 2015 seçimleri sonrasında kuvvetler ayrılığına dayalı parlamenter sistem yerine, fiili başkanlık sisteminin yasal dayanaklarını sağlayacak bir parlamento çoğunluğu elde etmeyi hedeflediğini söyleyen Erbaş HDP'ye oy verme gerekçelerini şöyle sıraladı: "Bize göre, AKP'yi geriletebilmek, Erdoğan'ın başkanlık hesaplarını bozmak, Türkiye'de ve Ortadoğu'da barışın önünü açmak için HDP seçim barajını geçmelidir. 2015 seçimlerinde AKP'nin Meclis'teki gücünü azaltmak, seçim barajını yıkmak için 'HDP ile dayanışma zamanıdır." 

Erbaş, AKP diktasına karşı mücadele etmek ve HDP'ye omuz vermek için gönüllü olmak ve bu amaçla bağımsız bir seçim çalışması yürütmek isteyen herkesi, barajı yıkmak için +1 kampanyasına katılmaya ve yaygınlaştırmaya çağrısı yaptı. 

MERSİN

HDP Mersin milletvekili adayları Dengir Mir Mehmet Fırat, Özlem Şen ve Nazım Arslan, beraberlerindeki HDP PM üyesi İzzet Belge, Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı Fazıl Türk ile birlikte, Tarsus Fahrettin Paşa Mahallesi'nde düzenlenen halk toplantısına katıldı. Ardından da Şahin Mahallesi'nde seçim bürosu açılışına katılan HDP'li adaylar, Tarsus Halkevi, Aliefendi Köyü ile Adıyamanlılar Kahvehanesi'ni ziyaret ederek, seçmeni ile uzun süre sohbet ederek, destek istedi. 

FIRAT: NÜKLEER, MERSİN'DE TARIM, TURİZM VE BALIKÇILIĞI TAMAMEN YOK EDECEK'

HDP adayı Fırat, gün içinde partili heyetle birlikte, Mezitli Esnaf Sanatkârlar Odası'nı ziyaret ederek, Oda Başkanı Mustafa Köç ile görüştü. Görüşmede konuşan Fırat, ülke ekonomisinin her geçen gün kötüye gittiğini ve Türkiye'nin büyük bir kriz ile karşılaşacağını anlattı. Mersin halkının itiraz ve tepkilerine neden olan Akkuyu Nükleer Santrali'ne de değinen Fırat, santralin denizi, havayı, toprağı, kısaca tüm doğayı kirleteceğinin altını çizdi. Nükleerin, sadece kurulu olduğu çevre için değil, tüm kent ve civar iller için ciddi bir risk yaratacağını belirten Fırat, Mersin'de can çekişen, tarım, turizm ve balıkçılığın nükleerle tümden yok olacağını söyledi. Gelişen ülkelerin nükleerden vazgeçtiğine dikkat çeken Fırat, AKP hükümetinin nükleer santral ısrarını anlamanın mümkün olmadığını dile getirdi. 

'HALKLARIN KURTULUŞU HDP'NİN YENİ YAŞAM ÇAĞRISINDA'

HDP Mersin Milletvekili adayları Nursel Demir ve Mehmet Taşçı da gün içerisinde Akdeniz ilçesine bağlı olan ve Arap yurttaşların ağırlıklı olarak yaşadığı Kazanlı Mahallesi'de halk toplantısına katıldı. Toplantıda seçmenine seslenen Demir, ülkenin tarım politikasının tamamen bittiğini belirterek, "Bizler tüm halkların kurtuluşunun HDP'de olduğunu biliyoruz. Bu Meclise gitmeyi de en çok bu yüzden istiyoruz. Bizler sadece halkların haklarını, özgürlüğünü savunmak için gideceğiz Meclise. Ayırım yapmadan, özgür bir ülke için Parlamentoda yer alacağız. Tabi bunun için yoğun bir çaba sarf etmemiz gerekiyor. Herkesin canla başla çalışması lazım ki bizler yeni yaşamı inşa edebilelim" diye konuştu. 

BÜRO AÇILIŞI MİTİNGE DÖNÜŞTÜ

HDP Mersin Milletvekili Adayı Çilem Öz, beraberinde HDP il ve ilçe eşbaşkanları ile birlikte, Akdeniz ilçesine bağlı Çay Mahallesi'nde, seçim irtibat bürosu açılışına katıldı. Yüzlerce yurttaşın katıldığı açılış mitinge dönüşürken, yurttaşlar, "Be serok jiyan nabe", "Oy onurdur onurunu satma" sloganları attı. 

Saygı duruşunun ardından konuşan Öz, Kobanê zaferinin yarattığı ruhla seçime girdiklerini ifade ederek, "Bizler bu coşkuyla ilerlersek önümüzde hiçbir baraj duramaz. 8 Haziran sabahı hepimiz yeni bir yaşama uyanacağız. Biz buna yürekten inanıyoruz. Çünkü yanımızda bu halk oldukça, biz barajları onların başına bile yıkarız" diye konuştu. 

İZMİR 

HDP İzmir milletvekili adayları Pınar Türk ve Müslüm Doğan seçim çalışmaları kapsamında İzmir Elbistan Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ni ziyaret etti. Ziyarette konuşan adaylardan Müslüm Doğan, AKP iktidarının 12 yıldır ülkeyi karanlığa sürüklendiğine dikkat çekerek, tüm halkları bir birine düşman ettiğini söyledi. AKP iktidarının DAİŞ çetelerine verdiği desteğe değinen Doğan, "Karanlık bir süreç ile karşı karşıyayız. Dayanışma göstermesek gelecek karanlıktır" dedi. Ardından konuşan Türk ise AKP iktidarının halkı bastırmak için çıkardığı İç Güvenlik Yasası'na dikkat çekti. HDP ile birlikte Türkiye'de yeni bir yaşamın inşa edildiğine vurgu yapan Türk, özgür ve demokratik bir gelecek için herkesin elini taşın altında koyması gerektiğini söyledi. HDP'nin halklar için yeni bir alternatif olduğunu belirten Türk, anti demokratik olan yüzde 10 barajını halkın gücü ile yıkılacağını söyledi. Türk, "Yüzde 10 barajını geçmemiz lazım. Bizler bu yüzde 10 giden yola birer tuğla koymamız gerekiyor" dedi.

Menemen Ulukent Mahallesi'nde ise seçim irtibat bürosu açıldı. HDP İzmir İl Eş Başkanı Cavit Uğur'unda katıldığı açılışta yapılan konuşmalarda HDP yönelik artan saldırılara dikkat çekilerek, saldırılar karşısında HDP'nin yılmadan mücadelesine devam edileceğine vurgu yapıldı.

Konuşmaların ardından kadınlar büronun açılışını yaptı. Açılış çekilen halaylarla sona erdi.

VAN

HDP Van Milletvekili Selami Özyaşar, seçim çalışmaları kapsamında merkez İpekyolu ilçesine bağlı ve Erçek Gölü kıyısındaki Küresünniler yaşadığı mahallelerden biri olan Karagöz Mahallesi'ni ziyaret etti. Özyaşar'a İpekyolu belediye eşbaşkanları ve belediye meclis üyeleri ile HDP'liler eşlik etti. Özyaşar ve beraberindekiler, köyün girişinde bulunan taziye evi önünde aralarında köy muhtarının da olduğu onlarca kişi tarafından karşıladı. Yüzü aşkın yurttaşın katıldığı toplantıda kısa bir konuşma yapan Özyaşar, HDP'nin ekolojiyi ve kardeşliği savunan bir parti olduğunu söyledi. HDP'nin barajı yıkmakla birlikte iktidarı da hedeflediğini belirten Özyaşar, "Küresünniler, seçimi boykot ediyor. Sizlerin aldığı bu karara saygı duyuyoruz. Ancak, sandığa giderseniz elinizi vicdanınıza koyun ve HDP'ye oy verin" çağrısında bulundu. 

Yapılan konuşmaların ardından köylülerin sorunlarını dinleyen Özyaşar beraberindekiler, dile getirilen sorunları not aldı. Köylüler de sandığa gitme durumunda oylarını HDP'den yana kullanacaklarını söyledi. 

IĞDIR

HDP Iğdır milletvekili adayları M. Emin Adıyaman, Kıznaz Türkeli seçim çalışmaları kapsamında Hasan Köy'de çeşitli zamanlarda yaşamını yitiren HPG, PKK, YPG'lilerin, siyasi tutsaklıların ve siyasi nedenlerden dolayı yurt dışında olanların ailelerini ziyaret etti. Ziyaret esnasında konuşan Adıyaman, "Bizler bugün buradaysak bunun nedeni evlatlarınızın mücadeledir.Bu mücadele botunca evlatlarınızı şehit verdiniz.Bazılarınız evlatları hala mücadele ediyor.Bazılarının ise siyasi nedenlerden dolayı ya zindanlarda ya da yurtdışındadır" diye konuştu. 

AĞRI

Ağrı'da seçim çalışmalarını sürdüren HDP adayları köy köy gezerek, HDP'nin yeni seçim projesini yurttaşlara anlatıyor. HDP Ağrı adayları seçim çalışması kapsamında merkeze bağlı Yoncalı, Hıdır, Yazılı, Eliaçık, Çamurlu ve Murathan köylerine ziyaretlerde bulundu. Ziyaret boyunca yurttaşlar adaylara yoğun ilgi gösterirken adaylara en büyük destek ise kadınlardan geldi. Kadınların yoğun ilgi gösterdiği HDP'li adaylar adına seçmenine seslenen HDP'li aday Dirayet Dilan Taşdemir, HDP'nin yeni bir yaşamı ördüğünü ve yeni yaşamı en çok ta kadınların emekleri ve fedakarlığı ile ördüklerini söyledi. HDP'nin bir kadın partisi olduğunu söyleyen Taşdemir, kadınların mücadelesi ile HDP'nin zafere ulaşacağını söyledi.

MARDİN

HDP Mardin Milletvekilli Adayı Enise Çoban Güneyli, devam eden seçim çalışmaları Mazıdağı ilçesine bağlı İkisu (Mendêla), Çayönü (Lalanê), Atalar (Xarok), Esimli (Xırbê Biran), Aktaş (Xırbê ezim) ve Biriniyê mahallelerini ziyaret etti. HDP ve DBP ilçe yöneticilerinin de eşlik ettiği Güneyli, ev ev dolaşarak, HDP'nin projesini anlatıp destek istedi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Büyükçekmece'de HDP'lilere saldırı: 4 yaralı

SONRAKİ HABER

Edirne’de Kakava coşkusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...