03 Mayıs 2015 14:02

Demirtaş: Erdoğan halkın parası ile AKP mitingi yapıyor

Seçim çalışmaları için Manisa'da olan HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, devlet parasıyla meydanlara çıktığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yüklenerek "Halkın parasıyla AKP mitingi yapıyor" dedi. HDP'nin baskıyla oy aldığına dönük söylemlere de cevap veren Demirtaş, "Asıl korkanlar kim biliyoruz. Saraydakinin geceleri korkudan uyuyamadığını biliyoruz. Başbakanın korktuğunu biliyoruz. Onlar da bize oy vermiyor" diye konuştu.

Paylaş

Seçim çalışmalarını sürdüren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'nin Manisa milletvekili adayları ile Çiçekliköy'de düzenlenen yemekte bir araya geldi. Manisa adaylarının yanı sıra İzmir Milletvekili Adayı Ertuğrul Kürkçü'nün de katıldığı yemekte konuşan Demirtaş, 7 Haziran genel seçimlerin önemine vurgu yaptı. 

Son dönemde HDP'ye yönelik artan saldırılara değinen Demirtaş, "Başbakan, hükümet sözcüleri hedef gösteriyorlar. Uşak'ta, Trabzon'da, Bartın'da arkadaşlarımız ülkenin her yerine barış ve kardeşlik selamı götürüyorlar. Oralardan milletvekili çıkarmanın zor olduğunu bilmiyor muyuz? Niye çalışıyoruz? Ülkeyi kutuplaştıran AKP'nin açtığı yaralarını sarmak istiyoruz. Oralarda önceden ayarladıkları küçük gruplarla saldırılar gerçekleşiyor. Partimizin bayrakları polis kordonlarında yakılıyor. O yaktığınız bayrakların tamamı helal parayla alınmıştır. Bazılarının parti bayrağı gibi hırsızlıkla alınmış paralarıyla alınmamıştır. Helal para da yakmakla bitmez" dedi. 

'YAPILAN ÇALIŞMALARLA TARİHE NOT DÜŞÜYORSUNUZ'

HDP'nin çalışmalarının yalnızca seçimlere değil, tarihe mal olacağını kaydeden Demirtaş," Elbette ki vekil çıkaracaksınız şüphem yok. Ama daha önemli bir iş başaracaksınız. Başbakanın, Cumhurbaşkanının kutuplaştırmalarına karşı barışı sağlamış olacaksınız. Cumhurbaşkanına kalsa barış, masa umurunda değil. Ama bizim umurumuzda. Manisa halkı barış istiyor. Biz de bunun gereğini yapmak zorundayız. Hiçbirimiz kimliğimizi dilimizi inancımızı inkar etmeden eşitlik temelinde bir özgür gelecek yaratmak istiyoruz" dedi.

'AZ KAZANANDAN AZ ÇOK KAZANANDAN ÇOK VERGİ ALMAK GEREKİR'

Konuşmasında, Türkiye'de emekçilerin aleyhine, zenginlerin ise lehine işleyen ekonomik sistemi de değerlendiren Demirtaş, vergi sisteminin adaletsizliğine vurgu yaptı. Türkiye'de vergi adaletinin olmadığını ve vergide adalet sağlanmadan dağıtımda da adalet sağlanmayacağını vurgulayan Demirtaş, az kazanandan az, çok kazanandan ise çok vergi alınması gerektiğini söyledi.

'YENİ BİR ALTERNATİF OLUŞTURMAYI BAŞARDIK'

HDP olarak tüm halklar ve emekçiler için bir alternatif geliştirdiklerini söyleyen Demirtaş, "Siz bunu inkar ederseniz Batman'da olduğu gibi nankör olursunuz. Ya da yerin yüzlerce metre altında can verseniz de "Fıtratında var" olur. Peki bu hep böyle mi gidecek. Biz bunu değiştirmek istiyoruz" dedi. Sorunlara emekçinin penceresinden baktıklarını söyleyen Demirtaş, "Yeni bir alternatif olmayı başardık" diye konuştu. 

'DİN TÜCCARLARININ İPLİĞİ PAZARA ÇIKTI'

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP hükümetinin, HDP'ye dönük "Tehditle oy topluyorlar" söylemine de tepki gösteren Demirtaş, "Yalan, iftira çıkarıyorlar. Seçim beyannamemizi eleştiren kimse yok. Söylediklerinin tamamı iftira. Bu din tüccarlarının ipliği pazara çıktı. Sarılabilecekleri bir şey kalmadı şimdi de yalan söylüyorlar" dedi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu'nun HDP'yi tehdit eden sözlerini hatırlatan Demirtaş, " Bir iktidar partisinin başkan yardımcısı biz orayı başınıza yıkarız diyebiliyor. Bunu ben desem "terörist", "vandal" olurdum. Nereyi kimin başına yıkıyorsun. Biz ülkeyi bir arada tutmak için bu kadar uğraşırken neyi kimin başına yıkıyorsun" sözleriyle cevap verdi. 

'HDP'DEN KORKAN CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKANDIR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun, HDP'nin baskıyla oy aldığına dönük söylemlerine de cevap veren Demirtaş, korkudan dolayı HDP'ye gelecek hiçbir oy istemediklerini vurgulayan Demirtaş, "Fakat asıl korkanların kim biz biliyoruz. Saraydakinin geceleri korkudan uyuyamadığını biliyoruz. Başbakanın korktuğunu biliyoruz. Onlar da bize oy vermiyor" diye konuştu. 

'ERDOĞAN HALKIN PARASINI AKP İÇİN HARCIYOR'

Seçim sürecinde meydanlara çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın taraflı olduğunu ve halkın parasını AKP'nin seçim çalışmalarına harcadığını vurgulayan Demirtaş, "Halkın parasıyla bir partinin mitingini yapıyor" dedi. Erdoğan'ın yaptığı harcamaları kuruş kuruş denetleyeceklerini söyleyen Demirtaş, "AKP ye seçim çalışması yarattığını bütün toplum biliyor. Ben tarafsızım diyor. Her mitinginde bizi yuhalatmıyor mu? Soma'da, Roboski'de katleden AKP'yi yuhalat da inanalım" sözleriyle Erdoğan'a seslendi. 

'SİZİN DİNİNİZ, İMANINIZ PARA BİZ BUNA KARŞIYIZ'

HDP'nin Diyanet İşleri Başkanlığı'na ilişkin eleştirilerin din karşıtlığı olarak sunulmaya çalışıldığını söyleyen Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Nasıl bir din sömürüsünü yaptıklarını da herkes görüyor. Şimdi Sağlık Bakanlığının üç katını alanlara, diyanet tartışması yapanlara bir örnek vermek istiyorum. Bursa'da Ulubatlı Hasan Camisi'nin elektrikleri kesik olduğu için ezan okunmamış. Elektrikleri kesikmiş. Caminin elektrik parası cemaatin kendi arasında topladığı para ile ödeniyor. Peki Diyanet İşleri Başkanlığı bu parayı ne yapıyor. Mercedeslerle gezenleri eleştirdiğimiz zaman suçlu oluyoruz. Devletin bütçesinden aldığınız paraları cami adı altında çarpmanıza göz yumamayız." 

HDP'nin din karşıtı olarak gösterilmesine tepki gösteren Demirtaş, "Sizin dininiz imanınız paradır. Biz buna karşıyız işte" diye kaydetti. 

'BAŞBAKAN SELAHATTİN DEMEYECEKMİŞ NE ÜZÜLDÜM'

Son olarak Başbakan Davutoğlu'nun, kendi ismine dönük söylemlerine değinen Demirtaş, "İsmimi Selahattin Eyyübi'den almışım ona layık değilmişim. Üç gündür üzüntüden uyuyamıyorum. Başbakan artık bana Selahattin demeyecekmiş ne üzüldüm. Ben ismimin kıymetini biliyorum. Kürt Selahattin'in neler yaptığını da iyi biliyorum. Dedem bize asla adaletsizliğe boyun eğmemeyi öğretti" dedi. 

'BARIŞ ARAYIŞIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ

Öte yandan yemek öncesi basın mensuplarının sorularını cevaplayan Demirtaş, çözüm süreciyle ilgili değerlendirmeler yaptı. PKK'nin gündeminde olan Kongreyi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın engellediğini belirten Demirtaş, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın tavır ve süreci kesintiye uğratan hamleleri ve barışa doğru giderken müzakerenin başlamasını önleyen hamleleri. Bunlar Sayın Cumhurbaşkanın bilerek müdahale ettiği gelişmelerdir. Fakat biz her halükarda barış arayışından vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan’dan seçimde provokasyon uyarısı

SONRAKİ HABER

Rize Fındıklı’da HDP seçim bürosuna MHP'liler saldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...