29 Nisan 2015 18:29

Birlik ve mücadele çağrısı yaptılar

İşçi ve emekçiler dün işyerlerinde ve sanayi havzalarında yaptıkları eylemlerle 1 Mayıs'ta yapılacak kutlamalara çağrı yaptı.

Paylaş

İşçi ve emekçiler dün işyerlerinde ve sanayi havzalarında yaptıkları eylemlerle 1 Mayıs'ta yapılacak kutlamalara çağrı yaptı. 

Tuzla’da DERİTEKS üyesi deri işçileri deri sanayi bölgesinde Uyguner Deri önünde bir araya geldi. Deri işçileri fabrikalarından toplanma yerine kortej oluşturup sloganlarla geldi. “Her yer 1 Mayıs, her yer direniş”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Yaşasın 1 Mayıs”, “Zafer direnen emekçinin olacak” sloganlarını atan işçiler hükümetin Taksim yasağına tepki gösterdi.

Burada konuşan DERİTEKS Genel Başkanı Musa Servi, 2015 1 Mayısı’na giderken Türkiye’de işçilere yönelik saldırıların arttığını söyledi. Taşeronlaşma, kıdem tazminatının gaspı, örgütlenme özgürlüğü önündeki engeller gibi sorunların çözümü için daha fazla birlikte mücadeleye ihtiyaç olduğunu anlatan Servi, konfederasyonların ayrı 1 Mayıs kutlama girişimlerinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Seçim öncesi işçilerin partilerin programlarını iyi incelemesi gerektiğine dikkat çeken Servi, işçilerin kendilerinden yana partilere yönelmesi gerektiğini dile getirdi. 

DERİTEKS Tuzla Şube Başkanı Binali Tay da çaba göstermelerine karşın konfederasyonların işçilerin taleplerinin dışında hareket ederek işçileri böldüğünü dile getirdi. Bu süreci fabrikalarında işçilerle tartıştıklarını dile getiren Tay, “Tuzla sanayi bölgesinde örgütlü örgütsüz tüm işçileri 1 Mayıs’a katılmaya ve mücadele etmeye çağırıyoruz” dedi. 

CERRAHPAŞA’DA KUTLAMA YAPILDI

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi işçi, emekçi ve öğrencileri, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ve DİSK Genel-İş’in çağrısıyla Tıp Fakültesi Hastanesi yemekhanesinde bir araya gelerek 1 Mayıs kutlaması yaptı. Üzerlerinde taleplerin yazılı olduğu dövizleri yemekhane önüne asan işçi ve emekçiler “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “İnsanca çalışma, insanca ücret” sloganlarını attılar. 
Kurumlar adına açıklama yapan SES Aksaray Şube Başkanı Aydın Erol, hükümetin Taksim yasağına tepki gösterdi. İktidarın artan sorunlara acil çözüm bulmak yerine, yasaklarla emekçileri bölmeye çabaladığını ifade eden Erol, “1 Mayıs’ta birlik ve mücadele çağrısı yaptıkça, siyasi iktidar ve sendikal bürokrasi 1 Mayıs’ı özünden saptırmak, emekçileri bölerek zayıf düşürmek için bütün araçlarını devreye sokuyor” dedi. Erol, Mücadeleyi 1 Mayıs sonrasında daha ileriye taşımak sorumluluğu ile karşı karşıya olduklarını ifade ederek, “Türkiye’de ve dünyada emeğin, barışın ve kardeşliğin hüküm sürdüğü sınıfsız bir gelecek için mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz” dedi. 

EMEKÇİLERİN  TALEPLERİ

Erol, taleplerini şöyle sıraladı: “Ek ödemeler iki katına çıkarılsın, maaşlara eklensin. Fiili hizmet zammı ödensin. 24 Saat açık ücretsiz kreş sağlansın. Sağlıkta katkı ve katılım payı iptal edilsin. Taşeron çalışma yasaklansın, taşeron işçiler kadroya alınsın. Vergi adaleti sağlansın.” (İstanbul/EVRENSEL)


ÖNCE TUZLA’DA SONRA GEBZE’DE 

DERİTEKS Tuzla Şube temsilciler Kurulu 1 Mayıs gündemiyle toplandı. Konfederasyonların işçileri bölen tutumunu eleştiren işyeri temsilcileri, 1 Mayıs programını da belirledi. “Sendikal barajların ve örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması”, “Taşeronlaşmanın yasaklanması”, “Grev hakkının ve iş güvenliğinin sağlanması” taleplerinin dile getirildiği toplantıda, 1 Mayıs sabahı DERİTEKS önünden Aydınlı köyüne yürüneceği, ardından da Gebze’de düzenlenecek 1 Mayıs mitingine katılınacağı bildirildi. Temsilciler toplantının ardından da Aydınlı Mahallesi’nde 1 Mayıs bildirileri dağıtarak mahalle halkını 1 Mayıs’a katılmaya çağırdı. Gazetemize konuşan ETF İşyeri Temsilcisi Esengül Cingöz da “Her yerde 1 Mayıs’ın kutlanması, her alanın 1 Mayıs alanı olması” için fabrikalarda çalışma sürdürdüklerini söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İzenerji'de toplusözleşme arabulucuya gitti

SONRAKİ HABER

Pertek’te işçiler hukuk mücadelesini kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...