28 Nisan 2015 00:17

Bingöl’ün 52 yıllık Ahmet Say hasreti

1960- 1963 yılları arasında Bingöl’de öğretmenlik yapan Yazar Ahmet Say, 52 yıl aradan sonra ilk kez Bingöl’e gitti. Bingöl’ün ilk öğretmeni olan Say’ı kentte yeniden gören Bingöllüler duygulu anlar yaşadı.

Paylaş

Hasan AKBAŞ
Fırat TOPAL
Bingöl

1960- 1963 yılları arasında Bingöl’de öğretmenlik yapan Yazar Ahmet Say, 52 yıl aradan sonra ilk kez Bingöl’e gitti. Bingöl’ün ilk öğretmeni olan Say’ı kentte yeniden gören Bingöllüler duygulu anlar yaşadı. Ahmet Say’ın Bingöllüler için önemli bir yerde durduğunu belirten öğrencileri ilk kez Say’ın, Bingöl’ü tiyatro ve sinemayla tanıştırdığını, kız çocuklarının da okula gönderilmesini sağladığını belirtti.

Yazar Ahmet Say Bingöl’de yaşayanların büyük bir bölümü tarafından tanınıyor. “Heykeli dikilecek adam” diye tanımladıkları Say için geçtiğimiz hafta sonu Bingöl’de bir vefa buluşması düzenlendi. Resim sergisi ve çeşitli köy gezilerinden oluşan mütevazı etkinliğe ilgi yoğun oldu. Sanat Sokağı’nda, Say’ın o dönem bir fotoğrafçı arkadaşıyla birlikte çektiği fotoğraflar sergilendi. Fotoğraflarda çok sayıda çocuk ve yaşlının portre fotoğrafları yer aldı.

GENÇLER BÜYÜKLERİNİN VELİSİ OLDU

Özellikle gençler büyüklerinin fotoğraflarını görüp, Say’la sohbet etti. Gençler yıllardır evlerinde Ahmet Say anılarının eksik olmadığını Say’a anlattılar. Duygulu anların yaşandığı sohbette zaman zaman da kahkahalar havada uçtu. Say, burada yapılan sohbetin ardından köyleri gezerek anılarını yad etti.

‘SADECE BİR ÖĞRETMEN DEĞİLDİ…’

Geziye eşlik eden Say’ın öğrencisi Mehmet Sadık Çilkasit ve kızı Saliha Çilkasit geziyi ve Say’ın Bingöl’de öğretmen olduğu dönemi anlattı. Mehmet Sadık Çilkasit, “Ahmet hoca Bingöl’e yedek subay göreviyle öğretmen olarak gönderilmişti. Ancak okul yoktu. İmece usulü ile bir köy odasını okul yaptık. Burada eğitim verdi bizlere. Sadece öğretmenlik yapmadı. Herkese yardım etmek için durmadan koşardı. Valilikten burada etkinlikler yapmak için başvurularda bulunuyordu. Tiyatro, sinema gibi sosyal etkinliklerle buluştu insanlar onun sayesinde. Yolda yükü olan birisini görse hemen yardım ederdi. Herkesin derdini dinler çare arardı” diye anlattı.

Ahmet Say’ın bölgede o yıllarda kız çocuklarının okuması için öncülük eden tek insan olduğunu belirten Çilkasit,” ilk eğitim yılında Bingöl’ün önde gelen isimlerinden Mehmet Şerif’i ikna ederek kız çocuklarının okula gönderilmesini sağlayan tek öğretmen Ahmet Say oldu” dedi.

BİNGÖL’E İNSAN SEVGİSİNİ İŞLEDİ

Saliha Çilkasit de, “Ahmet Say’ın Bingöl’e gelmesi bizim için çok heyecan verici anlar yaşattı. Ahmet Bey buradaki yaşanmışlıklarını yad ederek, Bingöllülerle vedalaşmak istedi. ‘Belki son günlerimizdir’ dedi. Bu bir veda değil karşılıklı bir vefa örneğidir aslında. Çünkü Ahmet Say Bingöl’de büyük bir değer oluşturdu. Ben üçüncü kuşak olmama rağmen onun anılarıyla büyüdüm ve yakından tanıyormuşum gibi bağlıyız kendisine. Ahmet Say, Bingöllüleri ilk kez tiyatro, sinema, edebiyatla buluşturan bir insandır. Bütün bunların yanı sıra insan ilişkileriyle insan sevgisini insanlara işleyen bir insandır. Bu yüzden eski anıları bir araya getirerek bir hasret gidermek istedik” diye konuştu.
Köy gezilerinde de duygulu anlar yaşandığını anlatan Çilkasit şunları aktardı: “Bir öğrencisinin evine gittik. Hemen tanıdılar birbirlerini. Muhabbet ederken birden bir şey getirdi. Özenle muhafaza edilmiş bir kaşık. Ahmet Bey hatırladı. O onun yemek yediği kaşıkmış. Öğrencisi bu kaşığı o dönemde anısı olsun diye saklamış. Bu örnek Ahmet Say’ın insanların içerisine nasıl işlediğinin kanıtı olsa gerek.”

ÖNCEKİ HABER

Çıra’nın çocukları

SONRAKİ HABER

Belgrad'da ebedi derbi ebedi düşmanlık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...