27 Nisan 2015 05:37

Kobanê direnişinde yaralanan mahpusların tedavisi yapılmıyor

Kobanê'de IŞİD’e karşı savaşırken yaralanan ve tedavi gördükleri hastanede gözaltına alınıp, "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklanan YPG’li Savaş Sönmez ve Erkin Selanik, tedavileri yapılmadığı için sağlık durumları her geçen gün kötüye gidiyor.

Paylaş

Kobanê'de IŞİD’e karşı savaşırken yaralanan ve tedavi gördükleri hastanede gözaltına alınıp, "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklanan YPG’li Savaş Sönmez ve Erkin Selanik, tedavileri yapılmadığı için sağlık durumları her geçen gün kötüye gidiyor.

İki mahpusun hastane yerine cezaevine konulduğunu söyleyen HDP Adana Milletvekili adayı Avukat Tugay Bek, "Bu sebeple sağlık durumları her geçen gün daha kötüye gidiyor. Bir an önce tedavi edilmeleri gerekir" dedi. 

Kobanê'de IŞİD’e karşı savaşırken yaralanan ve tedavi için Urfa'ya gelen YPG’li Savaş Sönmez ve Erkin Selanik tedavi gördükleri Şanlıurfa Balıklıgöl Devlet Hastanesi'nde 17 Mart günü polis tarafından gözaltına alındı. Sönmez ve Selanik çıkarıldıkları mahkemece "örgüt üyesi olmak ve Türkiye Cumhuriyeti Devletine karşı eylem içinde olmak" iddiasıyla tutuklanarak, Urfa E Tipi Cezaevi'ne konuldu. İki mahpusun ailesi ve avukatlarının girişimi ile tutuklular Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesine gönderildi. Ancak bu kez hastanenin mahkum koğuşu olmadığı için hiçbir tıbbi müdahalede bulunulamadan cezaevine geri getirildi. Bunun üzerine iki tutuklu Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Tıp Fakültesi'ne tedavi olması için sevk edildi. Ancak iki tutuklu hastane yerine Osmaniye T Tipi Kapalı Cezaevi'ne konuldu. İki tutuklunun tedavilerinin yapılmamasından kaynaklı sağlık durumları her geçen gün daha kötüye gidiyor. 

TEDAVİNİN BİR AN ÖNCE BAŞLAMASI GEREKİR 

Tutukluların bir aydan fazladır tedavi için Osmaniye T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulduğunu ifade eden HDP Adana Milletvekili adayı Tugay Bek, iki mahpusun ciddi sağlık sorunlarıyla boğuştuğunu kaydetti. Tutukluların hastanede tedavi olması gerektiğini ancak hastaneye yerine cezaevine konulduğunu söyleyen Bek, mahpusların uzun süredir Osmaniye T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tedavi olmayı beklediğini belirtti. Bek, "Erkin Selanik Kobanê'de alnına bir şarapnel parçası isabet etmesi neticesinde bir gözünü kaybetmiş durumda. Bir an önce tedavi yapılamaması halinde diğer gözünü de kaybetme riski taşımaktadır. Savaş Sönmez ise yine Kobane'de bulunduğu süre içerisinde çenesine isabet eden bir şarapnel parçası çenesini parçalamış durumda. Şu an sağlıklı bir şekilde beslenemiyor. Tedavisi de başlayabilmiş değil. Biz bu iki tutsak için tedavi süresinin bir an önce başlatılmasını talep ediyoruz" dedi.

TEK SUÇLARI KOBANÊ DİRENİŞİNE KATILMAK 

Mahpusların Kobanê direnişinde yer almak dışında herhangi bir fiili eylemi bulunmadığını söyleyen Bek, Türk Ceza Kanunu kapsamında bunun bir suç olarak kabul edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, "Kobanê'de yer alan Kobanê ile dayanışan kişilerin Türkiye Cumhuriyetine karşı bir eylemde bulunduğu kabul edilemez. Fakat buna tutsakların 'Türkiye Cumhuriyeti devletine karşı eylem içinde bulundukları' ve 'Örgüt üyesi' oldukları iddiası ile kişiler tutuklanarak cezaevine konuldu. Bu kabul edilebilir bir durum değildir" dedi. 

Bek, iki tutuklunun Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Tıp Fakültesi'ne getirildiğini ve hastanede ilk kontrollerinin yapılıp tekrar cezaevine gönderildiğine dikkat çekerek, "İki tutsağın henüz tedavisi başlamış durumda değil. Oysa durumları sağlık koşulları bu tedavinin ivedi bir şekilde başlamasını gerektirir. Çünkü Erkin Selanik ismindeki tutsak tedavi olmadığı sürece diğer gözünü kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya. Savaş Sönmez ise çenesi kırık olduğundan dolayı beslenmesini gerçekleştiremiyor. Bu sebeple sağlık durumları her geçen gün daha kötüye gidiyor. Bir an önce tedavi edilmeleri gerekir" diye konuştu. (Adana/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Her yerde serbest Nusaybin'de yasak!

SONRAKİ HABER

'Gelin birlikte yeni yaşamı kuralım'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...