27 Nisan 2015 00:59

Savaşa, işsizlik ve sefalete karşı insanca yaşam için alanlardayız

Van’da işçiler ve emekçiler bu yıl 1 Mayıs’ı ortak kutlama kararı aldı. KESK, DİSK, TMMOB, TTB, Emek Partisi (EMEP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve ildeki tüm emek demokrasi güçlerinin ortaklaştığı 1 Mayıs mitingi Sanat Sokağı’nda saat 13.00’de gerçekleşecek.

Paylaş

Umut YEĞİN
VAN

Van’da işçiler ve emekçiler bu yıl 1 Mayıs’ı ortak kutlama kararı aldı. KESK, DİSK, TMMOB, TTB, Emek Partisi (EMEP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve ildeki tüm emek demokrasi güçlerinin ortaklaştığı 1 Mayıs mitingi Sanat Sokağı’nda saat 13.00’de gerçekleşecek. 1 Mayıs’a sayılı günler kala işçilere, sendikalara ve siyasi partilere 1 Mayıs’ı hangi taleplerle kutlayacaklarını sorduk.

SÖMÜRÜYE BİRLİKLE KARŞI KOYABİLİRİZ

Van Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan taşeron işçilerden Naim Şahin, aldıkları ücretin düşük olduğunu belirterek, 1 Mayıs’ta taşeron sisteminin kaldırılması ve çalışma koşullarının düzeltilmesi için alanlarda olacağını söyledi. AKP ve CHP’nin her seçim döneminde olduğu gibi bu seçimler öncesinde de işçileri kendilerine yedeklemeye çalıştığını belirten Şahin, taşeron sistemi kaldırılmadığı ve asgari ücret en az 1800 TL olmadığı sürece bu vaatlerin kendileri için hiçbir anlam ifade etmediğini dile getirdi. Sermayenin bölgeyi sömürüye açık hale getirmeye yönelik hamlelerinin her geçen gün arttığını belirten Şahin, “Bölgede yeni yapılan fabrikalarda insanları ucuz iş gücü olarak kullanacaklar. İŞKUR gibi emek sömürüsü üzerinden halkımız mağdur edilmek isteniyor. Bu düzene biz işçiler birliğimiz ve ortak mücadelemiz ile karşı koyabiliriz. Bu nedenle tüm işçileri emeğine sahip çıkmak için 1 Mayıs’ta alanlara çağırıyorum” dedi.

 SERMAYEYE DEĞİL EMEKÇİYE BÜTÇE

12 yıldır bu ülkeyi yöneten AKP’nin, sermayedarları zenginleştirmekten, onların zenginliklerine zenginlik katmaktan öte bir şey yapmadığını söyleyen KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Haşem Baygümüş ise, “AKP, ülkedeki açlığı ve yoksulluğu derinleştirmiş, gerek kamuda, gerek özel sektörde çalışan emekçilerin alım gücüne ciddi oranda darbe vurmuştur” dedi. Toplumun tüm kesimlerinin baskı altına alındığına dikkat çeken Baygümüş, “Hükümet, çocukların, kadınların, işçilerin ölümlerini normal göstermeyi ilke edinmiş ve katliamların sorumlularını korumuştur. Maraş’ta, Roboskî’de, Gezi’de, Soma’da katil aynıdır ve bellidir. Bize ölümlerden ölüm beğendiren zihniyet, kendi sermayelerini ve saraylarını büyütürken, biz işçiler, emekçiler, Kürtler, Aleviler ve tüm ötekiler acılarımızı ve yoksulluğumuzu büyütmek zorunda kaldık. İnsanca yaşam, güvenceli iş, güvenceli gelecek, sermayeye değil emeğe ve emekçiye bütçe ayrılan bir düzende, eşitlik, adalet, onurlu bir gelecek, onurlu bir ücret, özgür, adil yeni bir yaşam talepleriyle alanlarda olacağız” dedi. Baygümüş, Van’da ki tüm işçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta alanlara çağırdı.

MÜCADELEYİ İLERİ TAŞIMAK İÇİN 1 MAYIS’A

İŞKUR işçilerinden Mehmet Furkan ve Serhat Ürek ise aylarca verdikleri mücadele sonucunda kısmi kazanımlar elde ettiklerini hatırlatarak, 1 Mayıs’ta mücadeleyi daha ileriye taşımak için alanlarda olacaklarını söylediler.

‘TAŞERONA KARŞI 1 MAYIS’TA OLACAĞIZ’

Bu yıl 1 Mayıs’ta en önemli taleplerinin taşeron sistemin yasaklanması olduğunu söyleyen DİSK Genel İş Van Şube Başkanı Emine Bozkurt ise taşeron işçilerin hem çalışma koşulları hem de aldıkları ücretin yaşanılabilecek bir noktada olmadığını söyledi. Bölgede çalışan işçilerin en az 10 nüfuslu ailelere bakmak zorunda kaldıklarını ve aldıkları ücretin buna yetmediğini söyleyen Bozkurt, “Taşeron sistem Türkiye’de kanayan bir yara. İşçiler her türlü sömürüye maruz kalıyor. Çocuklarımızın geleceği karartılıyor. Bu nedenle taşeron sistemin bir an evvel kaldırılması gerekiyor. Van’da çalışan tüm işçilerin, emekçilerin, evde gün boyu çalışmak zorunda kalan kadınları 1 Mayıs’ta alanlara çağırıyoruz” dedi.

KÖLECE ÇALIŞMA DEĞİL İNSANCA YAŞAM İSTİYORUZ

AKP hükümetinin antidemokratik uygulamalarının her geçen gün arttığı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başkanlık istediği ve seçimlere gidilen bir dönemde 1 Mayıs’ın kutlanacağını belirten Emek Partisi Van İl Başkanı Hayrettin Alan ise, “12 yıldır ülkeyi tek başına yöneten AKP, işçilere yoksulluğu, sefaleti, halklara savaşı dayatmıştır” dedi. İşçi ve emekçilerin de bunca baskı içinde insanca yaşayabilmek için her geçen gün eylem ve grevleri arttırdığını da dile getiren Alan, bu mücadelenin büyümesi gerektiğine dikkat çekti.

AKP’nin övündüğü istihdam paketini eleştiren Alan, “Hükümetin stihdam paketinde işçilere, emekçilere yoksulluk, işsizlik, kölece çalışma  dayatılırken, sermaye patronlarına sınırsız sömürü olanakları sunuldu” dedi. Van’da aylarca asgari ücretle çalışabilmek için mücadele eden İŞKUR işçilerini hatırlatan EMEP İl Başkanı Hayrettin Alan, “AKP hükümetinin Toplum Yararına Çalışma Projesi kapsamında işçi statüsü bile olmadan insnaları çalıştırıp, İŞKUR’u överek halkın önüne işsizliğe çözüm olarak sunması kabul edilemez. Bizler Emek Partisi olarak halkımızın iş, barış, özgürlük talebi için, insanca bir yaşam için, sermayenin temsilcisi AKP iktidarına yeter demek için emekten, demokrasiden yana olan herkesi 1 Mayıs’ta alanlara çağırıyoruz” şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Özel istihdam büroları

SONRAKİ HABER

Suud’un ‘Fırtınası’ önce çocukları vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...