27 Nisan 2015 00:47

DES işçileri haklarını bilmiyor

Dudullu OSB’nin hemen yanı başın da kurulu bulunan Demir Doğrama ve Elektrik Sanayi Sitesi’nda (DES) çalışan bir işçi kardeşinizim.

Paylaş

DES’den bir işçi
İstanbul

Dudullu OSB’nin hemen yanı başın da kurulu bulunan Demir Doğrama ve Elektrik Sanayi Sitesi’nda (DES) çalışan bir işçi kardeşinizim. Yüzlerce atölye ve küçük dükkandan kurulu olan bu sitede çalışan işçilerin çoğunluğu gençtir. 30-40 yaşlarında olan işçi sayısı oldukça azdır. Sıkça işten atma ve işe girme olayları yaşanır burada. İşten çıkarılan arkadaşlarımız hukuki dava açmak, haklarını aramak için bir çaba göstermiyor. Nedeni DES işçileri yasal mevzuatı bilmiyor, iş kanunlarından bi’haberdir.
Başına bir iş gelse işçi ne yapacağını bile bilmiyor. İşe girerken istenen evrakların toplanması, sigorta girişi için istenen belgelerin dışında bir bilgi sahibi değiliz. Böyle olunca seni beğenmedim, işten çıkarıyorum diyen patrona tek bir cevap veremiyoruz. Buna karşı sendika lazım, iş hukuku bürosu lazım.  Eğitim, forum, panel lazım. TMMOB’un görevlendirdiği mühendis arkadaşlarımıza çok iş düşüyor. İşyeri denetimlerine çıktıklarında bize bile çok faydaları oluyor. DES Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının denetiminden, SGK denetimlerinde oldukça uzak. İşçinin sinemaya, tiyatroya gidecek, kitap okuyacağı bir lokali, bir kütüphanesi  yok. Rapor aldığımızda, cenazemiz olduğunda gün üzerinden ücretlerimizden kesinti yapılıyor. Sık sık iş kazaları yaşanmasına resmen cerrahi müdahale için en az 10- 15 kilometre yolu özel ambulansla gidebiliyoruz.
Ambulans paralarını bizden alıyorlar. Yemek parasını, yol parasını cebimizden ödüyoruz. DES işçisinin de artık uyanması lazım. Birlik olması lazım. Saya işçileri, tuğla işçileri, nakış işçileri, Divan Pastanesi işçileri bize yol gösteriyor. Biraz okuyalım, biraz siyaset yapalım. Bu sömürü düzeninden kurtulmanın hesabı içinde olalım. 1 Mayıs’a da katılalım, işçi yürüyüşlerine, siyasi partilerin mitinglerine de katılalım. Kabuğumuzu ancak böyle kırabiliriz.

ÖNCEKİ HABER

Beybi çuval ve eldivende ağır sömürü

SONRAKİ HABER

İşçi olmak zor, kadın işçi olmak daha da zor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...