27 Nisan 2015 00:45

Beybi çuval ve eldivende ağır sömürü

Beybi Çuval, Beybi Eldiven fabrikalarının ikisi de Dudullu OSB’de bulunuyor. GREİF’in hemen yanı başında bulunan bu iki fabrikada istihdam olanakları artıyor.

Paylaş

Beybi Çuval işçisi
İstanbul

Beybi Çuval, Beybi Eldiven fabrikalarının ikisi de Dudullu OSB’de bulunuyor. GREİF’in hemen yanı başında bulunan bu iki fabrikada istihdam olanakları artıyor. Çünkü iki fabrikanın iş hacmi büyüyor. Sömürüde aynı paralelde büyüyor. Sıkça işe girip çıkmaların yaşandığı fabrikalar. Çünkü ağır çalışma koşulları var. Zorunlu mesailer var. Vardiya sistemine uygun bir çalışma temposuna dayanmak güç.
Taşeron uygulaması olduğu için hak gaspları doludizgin. Taşerona ait olarak çalışmak risktir. Her an işten atılma korkusu yaşıyoruz. Deneme adı altında en az bir ay, daha sonra iki ay çalıştırılıp işine son verilen işçi sayısı çok. Aldığımız ücretin yarısına yakınını yol masrafı olarak ödüyoruz. Servisler evlerimize yakın yerlerden geçmiyorlar. Ellerinde gelse servisi de kaldıracaklar.  Beybi patronları işçi işe alırken daha çok Ümraniye, Dudullu, Sarıgazi, Samandra ve Sultanbeyli civarını tercih ediyorlar. Maliyet hesapları yapan patronlar, E-5  altına servis çıkarmak istemiyorlar.
Asgari ücret uygulaması var fabrikamızda. En kıdemli işçi 1300 lira alıyor. Ücretlerin ödenmesinde zaman zaman sıkıntılar yaşanıyor. Bir beklenti içindeyiz. Sendikalar bir şey yapsa, bir adım atsalar devamı gelir. Fabrikamızda sendikal deneyimi olan arkadaşlarımız var. 1 Mayıs’ı biliyoruz, katılmışız, bir çok olumsuzluğa tanıklık etmişiz.
İşçiyiz alın terimizle geçiniyoruz. Alın terimizin hakkını vermeyen patronlardan hesap sormak istiyorsak 1 Mayıs bunun için iyi bir fırsattır. Bu fırsatı iyi değerlendirerek 1 Mayıs’a katılalım, bir araya gelelim. 1 Mayıs kutlu olsun tüm işçilere. Yaşasın 1 Mayıs işçi bayramı.

ÖNCEKİ HABER

Bir fotoğrafın hikayesi: Liderler hesap, insanlar can derdinde

SONRAKİ HABER

DES işçileri haklarını bilmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...