27 Nisan 2015 00:27

Taraftarlar da 1 Mayıs’ta alanda olacak

İzmir’de taraftarlar e-bilete, 6222 Sayılı Kanuna karşı ve stat talepleri ile İzmir 1 Mayıs’ında Gündoğdu’da yerlerini alacaklar.

Paylaş

Metehan UD
Onur PAZARLI
İzmir

İzmir’de bu sene gerçekleşecek 1 Mayıs mitinginin diğer bir katılımcıları da İzmirli taraftarlar olacak. Formalarıyla, atkılarıyla, meşaleleriyle, marşlarıyla ve pankartları ile taraftarlar Gündoğdu Meydanı’nda taleplerini haykıracaklar.  İzmirli taraftarların taleplerinin başında diğer taraftarlar gibi e-bilet, passolig uygulamalarının ve 6222 Sayılı taraftarı stattan uzaklaştıran kanunun kaldırılması bulunuyor. İzmir özelinde taleplerinin başında ise kangrenleşen stat sorunlarının bir an önce çözülmesi var. Kapatılan Alsancak Statı’nın açılmasını isteyen taraftarlar Alsancak ve Karşıyaka’ya da yeterli kapasitede modern bir stat yapılmasını istiyorlar. Taraftarlar, Taraftar Hakları Derneği’nin öncülüğünde 1 Mayıs Günü 11:30’da Alsancak Statı’nın önünde toplanarak Gündoğdu Meydanı’na yürüyecek. Renklerin kardeşliğine inanan sorunlarına sahip çıkan bütün taraftarları kortejlerine bekliyorlar.

‘BASKI TRİBÜNLERE DE SİRAYET EDİYOR’

Taraftar Hakları Derneği Başkanı ve Karşıyaka taraftarı Burkal Efe Sakızoğlu tribün emekçilerini 1 Mayıs’tan ayrı düşünmenin söz konusu olamayacağını belirterek “Toplumun her alanına büyük bir baskı var ve tabi ki tribünlerde bu baskıdan ayrı değerlendirilemiyor. Bu baskı ve yasakları tribünlere de sirayet ediyor. Bunların en güncel uygulamalarını 6222 Sayılı Kanun ve passolig uygulamasında görüyoruz. Taraftarların örgütlü yapılarını bölmek ve  taraftarların sesini kısmak adına taraftarları müşteri yerine koyan ve bir bankaya rant sağlayan passolig uygulaması getirildi ve bunlar yetmediği gibi binlerce taraftar 6222 Sayılı kanundan dolayı suçlu gibi gösteriliyor ve statlara sokulmuyor. Taraftarlar hiç bir hukuki dayanak olmadan mağdur ediliyorlar” dedi.

‘İLK DEFA SEÇİM BİLDİRGELERİNE TARAFTARLAR GİRDİ’

Toplumun her alanına daha fazla baskı ve yasak yerine, daha fazla özgürlük ve demokrasi istediklerini ifaden eden Sakızoğlu şöyle konuştu: “Taraftarlar toplumun birer minyatürüdür, tribünlerdeki insanlar o semtte, o şehirde yaşayan işçidir, öğrencidir, beyaz yakalıdır, öğretmendir, hukukçusudur, yani toplumun tüm kesimlerinden insanlar birleşirler o tribünlerde. Tribünlerde birleşen insanlar omuz omuza yaşar. Biz bu anlamda 1 Mayıs’ta tribün emekçileri olarak yine meydanlarda olacağız. Yaklaşan bir seçim var ve CHP ve HDP, passolige karşı olduklarını deklare ettiler. İlk defa bir seçim sürecinde siyasi partiler seçim bildirgelerinin içine taraftarların taleplerini koydu. Bu çok önemli ve taraftarların başarısıdır. Bu anlamda taraftarları ortak hakları çerçevesinde bir olmaya, omuz omuza olmaya davet ediyoruz.”

KADIN TARAFTARLAR DA 1 MAYIS’TA OLACAK

Göztepe taraftarı Meriç Devrim tribünlerde erkekler tarafından yapılan bestelerin ve edilen küfürlerin kadın bedeni üzerinden yapıldığını hatırlatarak, “Biz bunun bitmesi için mücadele ediyoruz, maçlarda tepkimiz koyuyoruz, dövizlerimizle, sloganlarımızla. Dişi Göz Gözler, Dişi Kafkaflar olarak kadınların statlarda var olduğunu göstermek için gruplar kurduk. Özgecan eylemlerinde de kadına yönelik şiddete karşı sokaklarda yerimizi aldık. Her alanda olduğu gibi kadınların da tribünlerde olduğu ve olmaya da devam edeceğini göstermek istedik. 1 Mayıs’ta da kadın taraftarlar olarak Gündoğdu’da kendi pankartlarımızla olacağız. Kadınların taraftar kimliğiyle alanlarda olduğunu göstermek amaçlı. Günümüzde her ne kadar erkek egemen sistem var olsa da kadınların birlikteliği bunu yeneceğini düşünüyorum” dedi.

‘15 BİN KİŞİLİK STATLAR DAYATMADIR’

Göztepe taraftarı Devrim Cem Erturan stat sorunlarına değinerek “Ağustos ayının başından  Alsancak stadyumunu kullanamıyoruz ve  İzmir takımları Atatürk Stadyumuna mahkum edildi. İzmir takımları iç saha maçlarını başka illerde oynamak zorunda kaldı. Bu stadı kapattıkları gibi Göztepe ve Karşıyaka’ya da stat projelerini dayatma halinde sundular. Göztepe gerekse Karşıyaka açısından gelecek hedeflerinin gözetilerek kabul edilemez olduğunu yetmeyeceğini düşünüyoruz. İzmir’e 15 bin kişilik stat yapılıyor denmesi, hizmet değil, tamamen cezalandırmak olarak algılıyoruz. Bu dayatmayı kabul etmiyoruz” dedi

‘İHTİYAÇLARI KARŞILAYACAK STATLAR İSTİYORUZ’

İzmir’in potansiyelinin daha yüksek kapasiteli statları hak ettiğini belirten Erturan şunları söyledi: “Öncelikli olarak Alsancak stadının bir an önce müsabakalara açılmasını talep ediyoruz. Aynı zamanda da İzmir’e de İzmir takımlarının ihtiyaçlarını karşılayacak, geleceği yönelik olarak da büyümeyi dikkate alacak statlar yapılmasını istiyoruz. İzmir’e 15 bin kişilik statları reva görmek siz İstanbul takımları ile rekabet etmeyi düşünmeyin. Avrupa’yı aklınızdan dahi geçirmeyin anlamına gelmektedir. Biz bunu kabul etmiyoruz, stat mücadelemizi sürdüreceğiz ve bu taleplerimizle de 1 Mayıs’ta da olacağız”.

ENDÜSTRİYEL FUTBOL’A KARŞI 1 MAYIS’TA OLACAĞIZ

İzmirli taraftarların bir diğer sorunu da takımlarının şirketleştirilmek istenmesi. Altay taraftarı Fedai Mengüç, “Altay küme düştü ve bunun bilinçli yapıldığını düşünüyoruz. Altay’ı borçlandıran yönetimin kurtuluş yolu olarak şirketleştirme projesi olacak. Bunun üzerine çalışılıyor ve bu önümüzdeki kongrede ortaya çıkacaktır. Altay’ın şirketleştirilmesine karşı da bir refleks olarak da 1 Mayıs’ta olacağız. Bütün muhalif gelenekten gelen tribün grupları gibi biz de endüstriyel futbola karşı 1 Mayıs’at alanda olacağız” dedi.

6222 KALDIRILSIN İSTİYORUZ

İzmirspor taraftarı Erkin Baysal da  dernek olan kulüplerin taraftarlarına ve üyelerine yönetimde daha çok söz hakkı verilmesini istediklerini ifade ederek “Passolig ve 6222 sayılı kanunun kaldırılmasını ve yeniden yapılandırılmasını istiyoruz. Taraftar derneklerinin yönetimlerde söz sahibi olmasını istiyoruz. İzmirspor’da sporun para olarak görülmediği, çocukların para tuzağı olmaktan uzaklaştığı bir spor alanı istiyoruz” dedi.

 

ÖNCEKİ HABER

‘Çocuk bakım hizmetleri ücretsiz olmalı’

SONRAKİ HABER

Bir soykırımın izlerini sürmek: Sessizliğin Çığlığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...