26 Nisan 2015 17:28

Halkevi baskınının şifresi çözüldü: Biri aramış!

Çanakkale Halkevi'ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gelişi sırasında, 24 Nisan sabahında yapılan baskının nedeni ortaya çıktı. 155 Polis İmdat Hattı'nı arayan kimliği belirsiz bir kişinin “Sayın Cumhurbaşkanına yumurta atılacak” ihbarı üzerine baskın yapıldığı öğrenildi.

Paylaş

Seçkin SAĞLAM
Çanakkale

Çanakkale Halkevi'ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gelişi sırasında, 24 Nisan sabahında yapılan baskının nedeni ortaya çıktı. 155 Polis İmdat Hattı'nı arayan kimliği belirsiz bir kişinin “Sayın Cumhurbaşkanına yumurta atılacak” ihbarı üzerine baskın yapıldığı öğrenildi.

24-25 Nisan tarihlerinde 100'üncü yıl dönümü etkinlikleri düzenlenen Çanakkale Kara Savaşları ve Anzak Günü etkinlikleri gerekçesiyle kentte 'olağanüstü' önlemler alındı. Halkevi'ne yapılan baskın ve aramanın yanı sıra 4 Halkevi üyesi gözaltına alınırken, Komünist Parti binasına da girişlerin yasaklandığı ileri sürülmüştü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere Veliaht Prensi Charles'ın yanı sıra çok sayıda yabancı devlet adamının katıldığı törenler Çanakkale'de 'emniyet' uygulamaları nedeni ile sorun ve sıkıntılara neden oldu. Aynı gün akşam saatlerinde serbest bırakılan Halkevi üyelerinin neden gözaltına alındığı, niçin Halkevi'nde arama yapıldığı ve Komünist Parti'nin neden üyelerinin girişine yasaklandığı ortaya çıktı.

BASKININ NEDENİ: İHBAR

İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Güvenlik Şube Müdürlüğü'nden Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazılan “Arama ve el koyma talebi” konulu yazıda, o baskının nedeni ortaya çıktı. İlgili yazıda; “Çanakkale Kara Savaşları'nın 100'üncü yıl dönümü anma törenleri, 24-25 Nisan 2015 tarihlerinde ilimiz merkezi ve Gelibolu Yarımadası'nda Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde, Başbakanımız sayın Ahmet Davutoğlu, çok sayıda yabancı hükümet ve devlet başkanı ile üst düzey temsilcilerin katılımıyla gerçekleştirilecek olup; 24.04.2015 günü Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan, havayolu ile ilimize intikalinden sonra Şehit Gürol Caddesi, Atatürk Caddesi, Demircioğlu Caddesi ve Cumhuriyet Bulvarı'nı kullanarak feribot iskelesinden Gelibolu Yarımadası'na hareket edecektir. 24.04.2015 günü saat 07:00 sıralarında müdürlüğümüz 155 Polis İmdat Hattı'nı arayan ve açık kimlik bilgisini vermeyen erkek bir şahıs yapmış olduğu ihbarda; 'TKP ve Halkevi üyelerinin önceki tarihlerde ilimizde yapılan törenlerde olduğu gibi Cumhurbaşkanımızı protesto etmek amacıyla geçişi esnasında hakaret içerikli pankart asıp, yumurta atacaklar' diyerek telefonu kapatmıştır” dendi.

'MESELE ULUSLARARASI KAMUOYU'

Bu yıl yine 100'üncü yıl dönümleri nedeni ile çeşitli etkinlikler ile kutlanan 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve 14 Mart Tıp Bayramı toplu açılış törenlerindeki olayları da dayanak gösteren İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Güvenlik Şube Müdürlüğü yazısında, “Görevlilerimizce Halkevi Derneği Çanakkale Şube Başkanlığı binası önünde gerekli tertibatlar alındıktan sonra dernek üyesi olduğu değerlendirilen şahısların birer ikişer gruplar halinde gelerek belirtilen adreste toplanmaya başladıkları ve ihbar mahiyetini doğrular nitelikte dernek binası içerisinde ve balkonunda hazırlık yaptıkları gözlemlenmiştir. Bu nedenle, Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki üst düzey ülke temsilcilerinin bulunduğu heyeti taşıyan konvoyun geçiş güzergahında bulunan Kemalpaşa Mahallesi Cumhuriyet Bulvarı adresinde bulunan Halkevleri'nin bulunduğu daire ve eklentilerinde; ülkemizi uluslararası kamuoyu nezdinde küçük düşürtecek eylemin önlenmesi konvoyun geçiş güvenliğinin sağlanabilmesi ve ihbarda belirtilen eylemin gerçekleştirecek şahıs ya da şahısların suç unsurları ile birlikte yakalanabilmesi amacıyla gecikmesinde sakınca bulunması nedeni ile CMK 118 ve 199'uncu maddeleri kapsamında arama yapılabilmesi, CMK 128'inci maddesi kapsamında tespit edilecek suç unsurlarına el konması amacıyla karar verilmesini arz ederim” dendi.

SUÇ NEREDE, SUÇLU KİM?

Tüm bu işlemlerin ardından yaklaşım 4 saat süren arama ve gözaltıların ardından, gözler Halkevi'nden çıkacak "suç unsurları"na çevrildi. Ancak Halkevi'nden hakaret içerikli bir pankart ve yumurta çıkmadı.

ÖNCEKİ HABER

Cimbom yeniden lider

SONRAKİ HABER

Maltepe'de dayanışma kahvaltısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa