26 Nisan 2015 15:39

Kuzey Kıbrıs'ın yeni cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı

Kuzey Kıbrıs bugün 5 yıl görev yapacak cumhurbaşkanını seçti. Bugün yapılan 2. turda, ilk turda ilk iki sırayı alan bağımsız adaylar Derviş Eroğlu ile Mustafa Akıncı yarıştı. Seçime katılım oranı yüzde 64.15 olurken kazanan eski Lefkoşa Belediye Başkanı Mustafa Akıncı oldu. Mustafa Akıncı, yüzde 60,38, Derviş Eroğlu ise yüzde 39.62 oranında oy aldı.

Paylaş

Kuzey Kıbrıs bugün 5 yıl görev yapacak cumhurbaşkanını seçti. Bugün yapılan 2. turda, ilk turda ilk iki sırayı alan bağımsız adaylar Derviş Eroğlu ile Mustafa Akıncı yarıştı. Seçime katılım oranı yüzde 64.15 olurken kazanan eski Lefkoşa Belediye Başkanı Mustafa Akıncı oldu. Mustafa Akıncı, yüzde 60,38, Derviş Eroğlu ise yüzde 39.62 oranında oy aldı.

Mustafa Akıncı, konuşmasında Kıbrıs ile barışçı çözüm mesajları verirken "Türkiye ile teslimiyetçi değil ama çatışmacı da değil uzlaşmacı bir siyaset izleyeceğiz" dedi. Akıncı konuşurken "Bu daha başlangıç. mücadeleye devam" sloganları atıldı.

Akıncı, "Bütün sorunlarımızın hak, hukuk içinde sosyal adalet içinde çözülmesi için çalışacağım" dedi.

Akıncı, "partilere karşı tarafsız bir cumhurbaşkanlığı izleyeceğini ama demokrasi, insan hakları, toplumsal cinsiyet, kadın hakları, sosyal adalet ve hayvan hakları konularında taraflı olacağım" ifadesini kullandı.

MUSTAFA AKINCI KİMDİR?

ODTÜ Mimarlık mezunu olan Akıncı, 1976 yılında 28 yaşında  Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanlığı’na seçildi. Bu görevi 1976-1990 yılları arasında 14 yıl boyunca kesintisiz sürdürdü. Mustafa Akıncı, 1987 yılından 2001 yılına kadar Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP) Genel Başkanlığı görevinde bulundu. Akıncı, 1993 – 2009 yılları arasında KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde milletvekilliği görevini sürdürdü. 1999 – 2001 döneminde ise Başbakan Yardımcılığı ve Turizm Bakanlığı görevini üstlendi. Annan Planı döneminde oluşturulan Barış ve Demokrasi Hareketi’nin (BDH) kurucularından olan Akıncı, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP)’nin oluşumu ile birlikte başkanlık görevini devretti.

İLK TURDA EROĞLU ÖNDEYDİ

Kuzey Kıbrıs’ta 19 Nisan Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde 7 adaydan hiçbirinin geçerli oyların yüzde 50’sinden fazlasını alamaması üzerine seçim 2. tura kalmıştı. İlk turda, Eroğlu, 30 bin 328 oy ve yüzde 28.15’le birinci; Akıncı ise, 29 bin 30 oy ve yüzde 26.94’le ikinci olmuştu.

Seçimin ilk turunda 176 bin 916 olan seçmen sayısı, bir haftalık sürede doğan ve 18 yaşını doldurarak oy kullanma hakkı kazananların da eklenmesiyle ve sehven yapılan hataların düzeltilmesiyle 64 artarak 176 bin 980’e yükseldi. Seçimin ilk turunda oy kullanan herkes, 2. turda da aynı sandıkta oy kullandı. Seçimde 4 bin civarında kişi görev yaptı.

EROĞLU: SEÇİM SONUÇLARI HERKESE HAYIRLI OLSUN

Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı ve Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Derviş Eroğlu, ikinci tur Cumhurbaşkanlığı seçimi için Gazimağusa Polatpaşa İlkokulu’ndaki 34 numaralı sandıkta oyunu kullandı.

Derviş Eroğlu’na oy kullanmaya gelişinde eşi Meral Eroğlu, ailesi, bazı Ulusal Birlik Partili milletvekilleri ve sempatizanları eşlik etti. Oy vermesinin ardından kısa bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı ve Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Derviş Eroğlu, seçim sonuçlarının herkese hayırlı olmasını diledi. Çok uzun bir seçim kampanyasından sonra, bugün ikinci tur seçimin gerçekleştirildiğini belirten Eroğlu, seçim kampanyası döneminde gereken neyse söylediklerini kaydetti. “Vatandaşlar uzun bir süreden beridir bizi dinlemekten belki de yoruldu” diyen Eroğlu, her şeyin bir sonu olduğu gibi seçim sürecinin de sonuna gelindiğini söyledi. Derviş Eroğlu, bugün vatandaşın iradesini seçim sandığına yansıtacağını, sandığa yansıyan iradenin akşam saatlerinde görüleceğini belirtti. Seçim kampanyasını yürüten ve sandığa giderek oy veren herkese teşekkür eden Eroğlu, seçim sonuçlarının herkese hayırlı olması temennisinde bulundu.

AKINCI: HALKIMIZ SANDIĞA KÜSMESİN... TOPLUMUN KARARINA HEPİMİZ SAYGILI OLACAĞIZ

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı oyunu kullandı. Akıncı, bugün önemli bir maratonun son gününe ulaştıklarını belirterek, cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde kendisine halkın ve basının gösterdiği ilgiye teşekkür etti. Akıncı, propaganda sürecinde Kıbrıs Türk halkının demokrasiye verdiği katkıya ve hangi görüşten olursa olsun kendine gösterdiği misafirperverliğe de teşekkür ederek, seçim sonuçlarının ülkeye hayırlı olmasını temenni etti. 

Vatandaşlara sandığa gitmeleri ve sandığa küsmemeleri konusunda çağrı yapan Akıncı, vatandaşlardan tercihini sandığa yansıtmasını istedi. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde birinci turda yapılan kampanyaların çok kırıcı geçmediğini, ancak ikinci turda adının bazı isimlerle ilişkilendirilmesinin hoş olmadığını ifade eden Akıncı, bunları "kara propaganda" olarak niteledi. Akıncı, bu gece tüm bunların geride kalacağını ve yarın yeni bir dönem başlayacağına inandığını belirterek, "Bir toplumda değişim zamanı geldiyse kimse bunun önüne geçemez" dedi. Değişimin de kişi değil vizyon ve anlayış değişimi olduğuna işaret eden Akıncı, yeni dönemde yeni bir anlayışa göre yoluna devam edeceklerini kaydetti. Akıncı, toplumun kararına herkesin saygılı olacağını da vurguladı. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Baluken'den Davutoğlu'na 'Terör çetesi' yanıtı

SONRAKİ HABER

Altınova’da HDP seçim bürosuna silahlı saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...