26 Nisan 2015 07:52

‘Utancı silmek için tarihle yüzleşelim’

İzmir Kitap Fuarı’nda Ermeni Soykırımıyla ilgili düzenlenen panelde konuşan Yazar Aydın Çubukçu Ermeni halkının yaşadığı acıların utancının herkesin üstünde olduğunu belirterek utançtan kurtularak onura kavuşmak için tarihle yüzleşmek gerektiğini ifade etti.

Paylaş

İzmir Kitap Fuarı’nda Ermeni Soykırımıyla ilgili düzenlenen panelde konuşan Yazar Aydın Çubukçu Ermeni halkının yaşadığı acıların utancının herkesin üstünde olduğunu belirterek utançtan kurtularak onura kavuşmak için tarihle yüzleşmek gerektiğini ifade etti. 

Ermeni Soykırım’ı İzmir Kitap Fuarı’nda yapılan panelle konuşulmaya devam edildi.  Evrensel Basım Yayın tarafından düzenlenen panelin konuşmacıları Soykırımın 100. Yılına adanmış ‘Utanç ve Onur’ Kitabının hazırlayanları arasında yer alan Aydın Çubukçu ve Hakkı Zariç idi. İlginin yüksek olduğu paneli salonun küçüklüğünden kaynaklı çok sayıda insan da ya yerlere oturarak ya da ayakta bekleyerek izledi. 

‘BU TARTIŞMA ONURA DAİR’

Kitabın içeriğiyle ilgili bilgi veren Hakkı Zariç “Evrensel Basım Yayın olarak soykırımın yüzüncü yılıyla ilgili ne yapabilirizi düşündüğümüzde bütün bir yüzyılı değerlendirip sonucu nereye bağlayacağımıza karar vermeye çalıştık.  Kavramları aklımızda bir bütün haline getirerek bu kitabı ortaya çıkarmaya çalıştık. Bu kitapta siz Ermeniler, Türkler ve Türkiye’de yaşayan bütün öteki milliyetler nasıl bir arada yaşayabilir, bir arada yaşamının koşulları nedir ve bunu barış içinde nasıl sağlayabiliriz, insan olarak üzerimize düşen nediri tartışmanızı istedik. Sonuçta böyle bir utanç ve onura dair bir toplam çıktı ortaya. Bizim de bir iddiamız var bu tartışma onur’a dair’ dedi. 

‘BU UTANÇTAN KURTULMAK ZORUNDAYIZ’

Herkesin bu utanca ortak olduğunu vurgulayan Aydın Çubukçu da şunları söyledi “Bir ulusu bir halkı yok etmenin utancı hepimizin üstündedir. Onur’a ortak oma utancı silmek bu halkın hakkıdır. Halkımız bu utançtan kurtulmak zorundadır. Bunun da yolu tarihle yüzleşmekten geçiyor. Geçmişimize bakıp Ermeniler nereye gitti ve onların gidişinde benim payım nediri dürüstçe cevaplamamız gerekir. Biz bu tarihsel açıdan payımıza düşeni bilmek zorundayız”.
 
‘ONURUMUZU KAZANMAK İÇİN BİR ŞEYLER YAPMALIYIZ’

Kitapta Ermeni ve Türk halkı arasındaki kültürel alışverişe değinildiğini de belirten Aydın Çubukçu “Bu kitap Ermeni ve Türk halkı arasındaki kültürel alışverişi ve Ermeni halkının yarattığı değerleri anımsamak ve ona bir saygı duruşu yapmak amacını da taşımaktadır. Eğer bu kitap bunu başarabilirse Türk halkına da değerli bir onur kazandırma savaşının bir parçası olacaktır. Onurumuzu çiğnemeyelim, kendi çiğnemiş olmayalım hiç olmazsa. Bir halkı burada yok etmenin utancından kurtularak onurumuzu kazanmak için bir şeyler yapmamız gerekiyor. Bu da onların bu topraklardaki hakkını emeğini bize olan katkılarını selamlamakla olacaktır. Bunu yapmak zor değil. Kitaba emeği geçen insanların böyle insanlar olduğunu görüyoruz. Özelikle Ermeni yazarları dikkatle incelediğinizde göreceksiniz ki kin yoktur, nefret yoktur, barış ve kardeşliğe giden yolun ne olduğu sorusuna cevap arayan insanlardır” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

HDP bürosuna saldıranlar yakalandı

SONRAKİ HABER

CHP’den Suriye ve Irak raporu: Türkiye’ye faturası en az 17 milyar dolar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...