26 Nisan 2015 00:56

Metalde patronlar devreye girdi

Paylaş

Vedat YALVAÇ
Bursa

Türk Metal Sendikası’nın MESS’le imzaladığı sözleşmenin geri çekilmesi ve daha iyi bir sözleşme imzalanması için günlerdir eylem yapan metal işçilerine patronların tehditleri başladı. Renault’ta güvenlik görevlileri işçileri videoya aldı, fotoğraflarını çekti. Coşkunöz fabrikasında ise işçileri tehdit eden kağıtlar panolara asıldı. 

Eylemlerin başladığı ilk günlerde ‘istiyorsanız sendikanızı değistirebilrsiniz’, ‘bundan dolayı sizi işten atmayız’ diyen patronlar, eylemler uzadıkça ve telepler kendilerine de yönelince devreye girmeye başladı. 

RENAULT’TA MÜDAHALE ARTIYOR

Renault’ta panolara asılan ‘eğer eylemlerinizi sürdürürseniz gerekeni yaparız’ kağıtlarından sonra şimdi de işçilerin fotoğrafları çekiliyor, videoya kaydediliyor. Eylemlerin başladığı günlerde patron temsilcileri ile görüşüldüğünde işçilere sendikayı değiştirebileceklerini söyleyen fabrika yöenticileri, fabrika içinde işçileri fişlemek üzere önlemlerini artırdı. Geçdigimiz  günlerde işçilerin toplandığı Atatürk büstünün üzerine kameralar yerleştirildi. Renault ana binanın ana giriş kapısına ve soyunma odalarına giden yola ra kameralar ve spot lamabaları yerleştirdi. Tüm bu korkutma ve  sindirmelere rağmen 16:00-24:00 vardiysaındaki işçiler büyük bir coşkuyla, sloganlar eşliğinde servislere yürüdüğünü anlatan bir Renault işçisi, “İşçiler sendikayı ve patronu yuhladı. Servislere kadar kalabalık bir şekilde gittik. Bu sırada güvenlikler içimize girerek kamerayla bizleri çekti. Fotoğraf çekti. Ama buna rağmen hic kimse korkması ve yuhlamalarını sürdürdü” diye konuştu. Servisleri 10 dakika geç hareket ettiren işçiler, eylemlerin süreceğini belirtti.

ESKİ İŞCİLERDEN UYARI

2012 de benzer eylemler yaptıkları için işten atılan bir işçi eylem yapan işçilere şu uyarılarda bulundu; “Sendika işçinin öfkesinin bastıramayınca patron devreye girdi. O dönem de üretime hiçbir zarar vermediğimiz halde patron güvenlikleri göndererek görüntü çektirdi ve daha sonra 40 yakın arkadaşımızı işten attı. Sonra olay bitti. Bu yüzden içeride birbirine kenetlenmeli ve sağlam bir birliktelik sağlamalıyız. biz kendi aramızda yeterince örgütlenip organize olamadığımız için  patron devreye girdiğinde kaygıları olan tüm işçiler sindi.” 

COŞKUNÖZ’DE DE BASKI

Renault’ta panolara asılan kağıtların bir benzeri de eylemlerin sürdüğü Coşkunöz fabrikasında asıldı. Geçtiğimiz günlerde sendikaya gitmek isteyen isçilere, ‘şube başkanı müsait değil’ denilerek cuma gününe randevu verilmişti. Cuma günü de toplantılar var denilerek sendikaya gitmesi engellenen işçiler, öfkelerini fabrika içinde yaptıkları eylemle dile getirdi. “Sendikaya gidemeyince yaklaşık 2 kilometrelik yürüyüş yaptık. Oldukça kalabalık geçti. Satılmış sendika istemiyoruz sloganları atıldı” diyen bir Coşkunöz işçisi, sonrasında, panolara eylemleri sonlandırmalarını isteyen kağıtların asıldığını anlattı.

ÖNCEKİ HABER

Danone işçisi rüşveti kabul etmedi

SONRAKİ HABER

HDP Adayı Filiz Kerestecioğlu: Yeterince erkek siyaseti gördük

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...