26 Nisan 2015 00:55

Danone işçisi rüşveti kabul etmedi

Paylaş

Tek Gıda-İş Sendikası yöneticileri, Danone işçilerinin Gıda-İş’ten istifa etmesi için her yolu deniyor. İşçilerin tekrar sendikalarına dönmesi için toplantı düzenleyen Tek Gıda-İş yöneticileri işçilere geriye dönük olarak 7 bin 500 lira vermeyi vadetti. Toplantıya katılan işçiler ‘Daha önce neredeydiniz’ diyerek sendikacılara tepki gösterdi. 

Lüleburgaz’daki Petrol-İş binasında yapılan toplantıda konuşan Tek Gıda-İş Yöneticileri, işçilerin sendikalarına geri dönmesi halinde taleplerini karşılayacaklarını, geriye dönük alacaklarını da patrondan almaya çalışacaklarını eğer alamazlarsa sendika kasasından ödeyeceklerini vadetti. 

GEÇMİŞİ HATIRLATTILAR

Daha önceki sözleşme dönemlerini hatırlatan, sendikacıların telefonlarına bile çıkmadığını, sorunlarıyla ilgilenmediğini ve mücadeleden kaçtığını söyleyen işçiler, tercihlerini yaptıklarını ve Tek Gıda-İş’in devreden çıkmasını istediklerini söylediler. “92 lira zam aldınız, bu zam çok diye 52 işçi işten atıldı. Bir şey yapmadınız. 50 lira da aidat aldınız” diye daha öncesi sözleşme dönemine hatırlatan işçiler, Gıda-İş’e üye olduktan sonra 350 lira zam aldıklarını söylediler. 

Gıda-İş Genel Sekreteri Seyit Aslan, yaşananlar üzerine basın toplantısı düzenledi. Açıklamaya, Danone İşyeri Baştemsilcisi Nejdet Çalışkan, Örgütlenme Uzmanı Cengiz Atlı ile Emekli Sen Lüleburgaz Şube Başkanı Kemal Andoğlu ve yönetim kurulu üyeleri de katıldı. 

YENİDEN VAR OLMA GAYRETİ

Danone işçilerinin onurlu mücadelesini, herkesin yakından takip ettiğini belirten Aslan, Danone işçilerinin son aylarda verdiği mücadele ile birçok hak kazandığını ifade etti. Bugüne kadar Danone işçilerine ne söyledilerse onu yaptıklarını, tüm kararları işçilerle birlikte aldıklarını hatırlatan Aslan, “Şimdi, burada daha önce örgütlü olan Tek Gıda-İş, gelinen noktada yeniden ortaya çıkmış ortaya çıkan kazanımların üstüne basarak, kendisini buradan yeniden var etme çabası içerisine girmiştir. Hem işçi arkadaşlarımıza mesajlar atarak, hem işçi arkadaşlarımızı tek tek arayarak, hem işverenin bütün olanaklarını yeniden kullanarak, işçilerin adreslerini alarak, işçilerin telefonlarını alarak, işçilere, Tek Gıda-İş’e dönme çağrılarını yapmaktalar. 

KARA BİR LEKE

İşçilere para teklif edilmesinin sendikal hareketin tarihine kara bir leke olarak geçeceğini söyleyen Aslan, “Artık Tek Gıda-İş’e düşen, Danone işçilerinin bir hak alma mücadelesi varsa, bunu desteklemektir, köstek olmak değildir. Danone işçisinin iradesi, mücadelesi, işvereni de, bu sendikal anlayışı da yenmeyi başarmıştır, yoluna devam edeceklerdir. Bundan sonra da işçi arkadaşlarımızın, her türlü sendikal hak ve özgürlüklerini sınırsızca kullanabilme imkanları vardır. Ama bugün geldikleri nokta, DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikasıdır. Tek Gıda-İş’in bir daha buraya gelmemesini, buradaki işçi arkadaşları aramamasını temenni ediyoruz” diye konuştu.

İŞÇİLER: BURADAN ÇEKİLİN

Danone işçileri de Tek Gıda-İş’e tepki gösterdi. 

Murat Ayaz:  Tek Gıda-İş yetkililerine tekrardan sesleniyoruz: Eğer Danone işçisini düşünüyorsanız, aradan çekilin. Biz tercihimizi yaptık. Bizim sendikamız Gıda-İş. 6 aylık mücadelenin sonunda, az da olsa, bir şeyler kazandık. Siz işimize karışmasaydınız, kazanımlarımız çok daha fazla olacaktı. Şimdiye kadar yaptıklarınız, işverenin işine yaradı. Bundan sonra da, aradan çekilmez, böyle davranırsanız, yine işverene hizmet etmiş olacaksınız. 

Ahmet Can: Biz, altı aydır, bir mücadelenin içinde olduk. Bu mücadele, hem çalışma koşullarımızı düzeltmek, hem ücretlerimizi arttırmak, hem de, sendika seçme özgürlüğümüzü kullanmak için oldu. Bunların, büyük kısmını kazandık. Tek Gıda-İş, bizim irademize, bizim tercihimize saygı göstermedi. Sendika dediğin işçinin yanında olmalıdır, işçinin mücadelesine saygı göstermeli, destekçisi olmalıdır. Tek Gıda-İş tam tersine bize engel oldu. 

 

 

(Tekirdağ/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Almanya tereddütlü çünkü silah kardeşliği sürüyor

SONRAKİ HABER

Metalde patronlar devreye girdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...