25 Nisan 2015 18:53

Erdoğan, halifeliğini ilan edecekti

Prof. Baskın Oran, 2015 seçimlerinin 1950 seçimlerinden beri yaşanan en önemli seçim olduğunu belirterek, "1950'de tek parti iktidarı yıkıldı, bu seçimde de tek adam umudu yıkılacak" dedi.

Paylaş

Prof. Baskın Oran, 2015 seçimlerinin 1950 seçimlerinden beri yaşanan en önemli seçim olduğunu belirterek, "1950'de tek parti iktidarı yıkıldı, bu seçimde de tek adam umudu yıkılacak" dedi. 

Başkanlık sisteminin Türkiye için felaket olacağı uyarısında bulunan Oran, "Bundan çıkış için tek alternatif HDP'nin meclise girmesidir" dedi. Erdoğan'ı "Müslüman kardeşlerin Türkiye temsilcisi" olarak tanımlayan Oran, "Eğer Esad düşseydi ve Tunustan Suriye'ye kadar Müslüman kardeşler iktidara gelseydi Erdoğan halifeliğini ilan edecekti" iddiasında bulundu. 

Yurtdışında yayın yapan Med Nuçe'nin Ankara'daki programına katılan Prof. Baskın Oran, 24 Nisan Ermeni Soykırımını ve seçimleri değerlendirdi. Soykırımın tarihsel arka planını anlatan ve soykırımı "kıyım" olarak tanımlayan Oran, "Soykırım hukuki bir terimdir. Ayrıca Anadolu 100 yıldır kıyım diyor" diye konuştu. Oran, Ermeni kıyımına neden olan İttihat Teraki'nin Dr. Bahattin, Dr. Nazım, Vali Reşit Ahmet gibi öncülerini de, "Ben faşist demekten hoşlanmam ama bu adamlar faşistti" sözleriyle tanımladı. 

Kürtlerin soykırım sırasındaki durumunu da değerlendiren ve suça karışmalarını 1847'de özerk yönetimlerinin dağıtılarak başsız bırakılmasına bağlayan Oran, "Kürtler başsız kalınca felaket başladı. Kürtler o tarihten sonra her yıl altın yumurtlayan tavuğu kesmeye başladı" diye konuştu. Türkiye'de yaşananları Almanya'da Yahudilere uygulanan soykırıma benzeten Oran, "Almanya'da Yahudi medeniyeti perişan ve rezil edildi, Türkiye'de Ermeni medeniyeti yok edildi. Ayağımıza kurşun sıktık dediğim olay o" dedi. Oran Ermeni kıyımının devam ettiğini de, "Ermeni mallarının gaspı devam ediyor. Buna hukukta süre gelen ihmal denir" sözleriyle tanımladı. 

"İşin iki boyutu var, bir hukuki boyutu ikincisi ahlaki boyutu" diyen Oran, "Hukuki boyut açısından Türkiye Cumhuriyeti zor durumda değil, ama ahlaki boyut açısından çok zor; içinden çıkılmaz kadar zor durumda. Bazı anlaşmalar geriye yürümez diye bu soykırım değildir diyor. Laf mı şimdi bu. O zaman Halil ile Kabil olayında cinayet kavramı yoktu o zaman cinayet değil?" sözleriyle tepki gösterdi. 

Yaşananların reform yapılmamasına bağlayan Oran, "Bu işin anahtarı reform yapılmamasındandır. Türkiye Cumhuriyeti, kendisini adım adım felakete götürüyor. Neden Reform yapmadığı için... Mahkemeye gidileceği, Uluslararası alanda kimin ne diyeceği için değil, eğer kendisini bir bildiri yayınlayıp bir şey söylemezse yarın kendisini söylemeye mecbur edilecek" dedi. Ayrıca çözüm için 4 maddelik bir reform öneren Oran şöyle konuştu:

"1) Türkiye cumhuriyeti Ermenilere yapılanlardan dolayı çok yoğun acı duyar. 2) Türkiye cumhuriyeti bu kötülükleri 90 yıl boyunca gizlediği için özür diler demeli. Niye birincisinde özür demedim. Çünkü onu Türikye cumhuriyeti yapmadı, Osmanlı döneminin son döneminde yapılmıştır. Türkiye cumhuriyeti bu kıyımdan sorumlu değildir, ama gizlediği için özür diler. 3) Vatandaşlıktan çıkmış olan Ermenileri vatandaşlığa çağırmalı. 4) Zarar görünlere hakkaniyet çerçevesinde tazminat ödemeyi taahhüt eder." 

Oran, yetkililerin s on dönemlerde, "acı duyuyoruz" sözlerinin de "yarım ağız ve zoraki" söylendiğini belirterek, "Reform yapmamak ve parça parça yapmak kendini mahvetmek demektir" uyarısında bulundu. Gayri müslümler ve diğer halklar hakkında karar verilmesini "sapık zihniyet" olarak tanımlayan Oran, "Bizim bunlara iyi davranmamız lazım çünkü bize zimmetliler diyor adam. Yahu ne demek zimmet?" diye tepkisini gösterdi. 

Ayrıca seçimlere ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Oran konuşmasında şu görüşlere yer verdi: 

'AĞRI O KADAR AÇIK BİR PROVOKASYON Kİ'

(Ağrı provokasyonu) Ben paniğe kapılmış adamdan korkarım, AKP ve Erdoğan bu seçimde paniğe kapılmış durumda. AKP'nin elinden rahat çoğunluk gideceği kesinleşti, Erdoğan'ın elinden de o taktığı başkanlık sistemi gitti. O yüzden ben korkarım, her türlü herşeyi yapabilirler. Bu bir Kürt televizyonu bir Kürt televizyonunda Kürtlere hak vermek istemem, çünkü ben Akademisyenim nerede konuşuyorsam benim işim onları eleştirmektir, yağ çekmek değil. Ama mecburum bunu söylemeye, bu olayda provokasyon o kadar açık ki. Bir kız kaçırma olayı olsaydı 30 tane jandarma yollarlardı ama bu olayda 15 jandarma yollamışlar. Laf mı yani şimdi bu, 'bölücü terör örgütü gelip silah zoruyla oy topluyor' ama sen 15 asker gönderiyorsun. O yüzden Kılıçdaroğlu'nun söylediğine inanıyorum. Ölüme gönderdiler. Provokasyonların artacağını düşünüyorum. Bir fiilin olmasından çok olacak oldu diye duyulmasıdır felaket olan. Artık Türkiye'de bu provokasyonların yaşanacağına dair bir takım bağnaz adamların dışında çok yaygın ve derin bir kanaat hasıl oldu. 

'AKP'Yİ DURDURACAK TEK ŞEY HDP'NİN MECLİSE GİRMESİDİR'

HDP bıçak sırtı sınırda, bazıları 13-14 diyor bu anlamlı değil üstelik zararlı, çünkü o zaman bazıları "ha nasıl olsa geçiyor" deyip vermekten vazgeçecek. İki tür insan oy verecek HDP'ye, Kürtlerin bir kısmı dışında. Bir vicdanlı insanlar, iki Erdoğan'ı durdurmak isteyen insanlar. HDP'nin parti olarak parlamentoya girmesinin dışında Erdoğan'ın tek adamlığa yani diktatörlüğe gitmesini engelleyecek hiç bir şey güneşin altında daha icat edilmedi. Bir tek HDP'nin parti olarak kazanması ve meclise girmesidir. Ben bunu bilir ve bunu söylerim. Toplumda bunun farkında. Benim etrafımda çok fazla CHP'liler var. Benim babam CHP'liydi ve ben çok politize CHP'li bir evde yetiştim. Etrafımda çok CHP'li var hepsi de HDP'ye vereceklerini söylüyorlar. Başka bir şeyden değil başka Türlü Erdoğan'ın durdurulamayacağına iman etmiş olmasındadır. 

'ERDOĞAN HALİFELİĞİNİ İLAN EDECEKTİ'

Erdoğan iki şeye taktı ve bu Türkiye'nin başında büyük sorun. Bunlardan biri dışarıda Esad'ı düşürmeye... Neden Esad'ı düşürmeye... Erdoğan çok büyük umuda kapıldı, Tunus'ta müslüman kardeşler isyan edince, Ardından Tunus, Libya ve Mısır'da iktidara geldiler. Bir tek Esad engelledi, Esad engellerken, Tunus bitti, Libya kaosa girdi, Mısırda Mursi'yi Sisi devirdi, Esad hala direniyordu. Erdoğan kim biliyor musunuz? Erdoğan Müslüman kardeşlerin Türkiye Şubesi temsilcisi. Eğer Tunus'tan Suriye'ye kadar müslüman kardeşler iktidara gelseydi, bir tür halife olarak müslümanların padişahı olacaktı Erdoğan. Bunun için Esad'a taktı. Bunun için MİT TIR'larıyla silah gönderecekti. İkincisi başkan olmak. Yani birincisi Ortadoğu sunilerinin başkanı olmak ikincisi tek adam olmak. Geçmiş olsun. Atatürk'ten bu yana tek adamlık ana-kroniktir. Atatürk tek adamdı, tek adamlık Atatürk'ten sonra bitti. Gelinen aşamada Türkiye fazla gelişti. Artık tek ad am kabul edemeyeceği hale geldi. Bu da Erdoğan'ın çifte trajedisidir, Türkiye'nin de kurtuluş umudur. 

'1950'DEN BERİ EN ÖNEMLİ SEÇİM'

İnsanların değerli olmasından gayri, mülahazalar var. Yanlış yere harcanan partiyi zayıflatan şeyler olabilir. Ama önemli olan HDP'nin getirdiği espiridir. Türkiye artık Ankara'dan yönetilemez. HDP Kürt bölgeleri özerk olacak deseydi karşı çıkardım. Ne diyor Türkiye 25-26 bölgeli özerklikle yönetilsin diyor. Bu mesajı veriyor. Kürtler sadece özerkliği kendisi için istiyor diyenler halt etmişler. İkincisi ezilen kadınlar var ve yüzde 50 kadın kotası getiriyor. 3'üncüsü Başkanlığı rüyasında görür Erdoğan diyor. Şartlara uygun olarak başkanlığı kabul edebiliriz deseydi hata ederdi ve mesela beni kaybederdi. Seni Başkanlık yaptırmayacağız sözü taahhüttür. Daha önce söylediğini beyannamede tekrar ediyor. Bu nedenle HDP Türkiye için tek umuttur. 2015 Haziran'ındaki seçimler 1950 seçimlerinden beri Türkiye için ilk olaydır. 1950'lerde tek parti yıkıldı, bu seçimde tek adam umut hayalleri yıkılacak.

'HDP MECLİSTE OLMAZSA ÜZERİMİZE KABUS ÇÖKER'

HDP tek umuttur bu umudun gerçekleşmemesi Türkiye için çok tehlikeli. Çünkü parlamento dışı muhalefet çok tehlikelidir her ülke için. Politika elbette sadece parlamentoda yapılmaz dışarıda da yapılır. Ama siyasi parti sivil toplum örgütü değildir, siyaseti parlamentoda yapması lazım. Eğer HDP parti olarak giremezse bu AKP'nin bir kabus gibi üzeriimize çökmesine ve anayasayı değiştirip seçilmiş bir padişahlığı getirmesine neden olur. Tövbe... (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Kadıköy'de Ermeni Soykırımı yürüyüşüne polis saldırdı

SONRAKİ HABER

Hidayet Karaca ve tutuklu polislere tahliye kararı çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...