25 Nisan 2015 01:04

Metal işçileri: İşçi ayağa kalkmasa patronlar iyice azıtır

Bursa Renault, Bosch, Tofaş gibi büyük sanayi kuruluşları ve İskender döneri ile meşhur bir il. Bosch fabrikasında imzalanan sözleşmenin diğer metal işçilerinin MESS ile imzaladığı sözleşmenin daha iyi olması nedeniyle bu ildeki metal işçileri günlerdir ayakta.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
Bursa

Bursa Renault, Bosch, Tofaş gibi büyük sanayi kuruluşları ve İskender döneri ile meşhur bir il. Bosch fabrikasında imzalanan sözleşmenin diğer metal işçilerinin MESS ile imzaladığı sözleşmenin daha iyi olması nedeniyle bu ildeki metal işçileri günlerdir ayakta. Günlerdir süren eylemlerin gerekçesini “Çocuklarından birine İskender döner diğerine simit yedirirsen olmaz” diye açıklayan işçiler; kendilerine üvey evlat muamelesi gösteren sendikayı ve patronu protesto ediyor. “10 yıldır çalışıyoruz aldığımız ücret 1500 TL’yi geçmiyor” diyen işçiler, dayanılmaz hale gelen çalışma koşullarına da dikkat çekiyorlar. verilen mücadelenin önemine dikkat çeken işçiler, bu mücadele verilmese koşulların daha kötüleşeceğini söylediler.  

56 KAPIDAN 272 KAPIYA...

Aldıkları ücretin yaptıkları işin karşılığı olmadığını anlatan işçiler, yeni dönemin üretim tarzının zamanla yarış olduğunu dile getirdi. İlk işe başladığında 56 kapı yaparak başladığını söyleyen 4 yıllık bir Renault işçisi, şu anda 272 kapı yaptığını anlattı. “Zamanla elim alıştı. Böylece bana bir iki dakika zaman kalıyordu nefes almam için. Ancak her ben 1-2 dakika kazandıkça onlar iş yükü arttırdı” diyen işçi, nefes alacak zaman bile bulamadıklarını belirtti. Benzer durum diğer fabrikalarda da yaşanıyor. Coşkunöz’de çalışan 10 yıllık bir işçi de şunları söyledi: “Artık zamanla yarışıyoruz. Bir limit koyuyorlar. Eğer işçi ona ulaşırsa üretim seviyesini oraya getiriyorlar. Örneğin 7.5 saatte 1000 parça mal yapılıyorsa o her geçen gün artıyor.” Bosch’ta çalışan bir arkadaşının kendisine, “Abi bize tamir için 9 dakika koymuşlar. Eğer tamir 9 dakika da yetişmezse 10. dakika da hemen amirler geliyor” dediğini aktaran Coşkunöz işçisi devam etti: “İyi ki şu an işçi böyle ayağa kalkıp bir şey yapıyor. Yoksa bunlar iyicene azıtır.”

HİÇ KONUŞMAYAN İŞÇİ KONUŞUYOR ARTIK

İşçilerin yaşadığı bu sorunların biriktiğini ve büyük bir tepkiye dönüştüğünü anlatan Coşkunöz işçisi, bugüne kadar hiç konuşmayan işçilerin konuşmaya başladığını, tepki gösterdiğini ifade etti. 10 yıldır kendisiyle çalıştığı bir işçisi arkadaşının kendisine “İki bel fıtığı ameliyatı geçirdim. Aldığımı ücret 1500 lira” diyerek artık yaşananlar karşısında susmayacağını söyleyen Coşkunöz işçisi, şunları söyledi: “Eskiden sendika gel dese gelir git dese giderdi. Ama şimdi sorguluyor. Neden öyle oldu diyor.” İşçi eylemlerinin ardından hiç üretim alanına gelmeyen sendikacıların üretim alanına gelerek işçiyi yatıştırmaya çalıştığını, işçilerin nabzını yokladığını söyledi.
Yıllardır Renault’ta çalışan işçi de, “Ben sendikanın haklı tüm eylemlerine gittim. Sendikanın dediklerini de yapıyordum. Ancak işçiler konuşmaya başladığı anda sendikacıların gerçek yüzünü görmeye başladım. Konuşan arkadaşlarım susturulmaya başlandı. Bazı arkadaşlarım tehdit edilmeye başlandı. Ben de buradan sendikaya tepkili olmaya başladım” diye konuştu. Bu işçinin aksine hiç sendikaya gitmeyen işçiler de var. Coşkunöz işçisi onlardan biri: “Ben bugüne kadar sendikaya gitmedim. Çünkü gittiğimizde hiçbir sorunumuz çözülmüyor. Buraya gelen sendikacılar da sorununuz var mı diye soruyor. Anlattığımızda da yuvarlayarak geçiştiriyor. Eğer sendika işçinin sorunlarını çözen bir sendika olsa neden gitmeyeyim.”

ÖNCEKİ HABER

Molada iki bardak çaya sığanlar

SONRAKİ HABER

Vatikan: Savaşları besleyen Avrupa göç dalgasının sorumlusudur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...