25 Nisan 2015 01:00

İnşaat işçileri: Bir günlüğü, güzel bir geleceğe değişmeyelim

Esenyurt’ta değişik inşaatlarda çalışan işçiler, İnşaat İşçileri Birliğinin çağrısıyla bir araya gelerek 1 Mayıs’ı konuştu.

Paylaş

Eren ERGİNE
İstanbul

Esenyurt’ta değişik inşaatlarda çalışan işçiler, İnşaat İşçileri Birliğinin çağrısıyla bir araya gelerek 1 Mayıs’ı konuştu. İşçiler 29 Nisan Çarşamba günü  DİSK/Gıda-İş Sendikasının öncülüğünde, farklı iş kollarından işçilerin katılımıyla Esenyurt Meydanı’nda yapılacak 1 Mayıs kutlamasına katılma kararı aldı. Çalıştıkları şantiyeler başta olmak üzere büyük şantiyelerde çalışma yürütecek olan işçiler, 1 Mayıs alanında “Artık ölmek istemiyoruz” diyecek.

Toplantıda yaşadıkları sorunları da ele alan işçiler, inşaat işçilerine değer verilmediğini belirterek “Yediğimiz yemekten, yattığımız yataklara kadar bunun göstergesi” dediler. İş güvenliğinin sadece baret ve yelekten ibaret olmadığına dikkat çeken işçiler, “Müfettişler çalışan işçinin kafasında baret var mı, yok mu diye bakıyor ancak işçinin sigortasının yapılıp yapılmadığının kontrol etmiyor” diye konuştu.

1 MAYIS’TA İŞE GİTMEYELİM!

Gıda-İş’in yerelde 1 Mayıs kutlama kararını olumlu bulan inşaat işçilerinin konuşmaları bir süre sonra Taksim ve alan tartışmalarına geldi. Taksim tartışmasının tabandan bağımsız yürütüldüğünü anlatan işçiler “Hiçbir sendika bizlere konuşarak 1 Mayıs’la ilgili karar vermiyor. Kendilerince bir alan tartışması yürütüyorlar. Ama bizlerin talepleri ne, nerede 1 Mayıs’ı gerçekleştirmek istiyoruz gündemlerinde yok” diye konuştu.

Kimi işçilerin günlük 70 lira almak için 1 Mayıs’ta da çalıştığını anlatan işçiler, “70 lirayı güzel bir geleceğe değişmeyelim” diyerek 1 Mayıs’ta işe gitmeme çağrısı yaptı.

14 YILDA 7 ARKADAŞIMI KAYBETTİM!

Toplantıda söz alan 14 yıllık İşçi Hakan Arslan, daha önce iş kazası geçirmiş. Düşüp kolunu kırdığını anlatan Arslan, “Ölseydim bu işin üstü kan parasıyla kapatılırdı” dedi. Arslan, hastaneye kaldırıldığında şikayet etmemesi için kendisiyle ilgilenen patronun, hastaneden çıktıktan sonra telefonlarına çıkmadığını söyledi.

14 yıldır inşaatlarda çalışan Murat Kaçtaş da şimdiye kadar 7 yakın arkadaşının iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini belirtti. Güvenlik önlemlerinin kağıt üzerinde kaldığını ifade eden Kaçtaş, şöyle devam etti: “Problemlerimiz en başında taşeron çalışma koşulları geliyor. Çoğu arkadaşımız akrabası olan taşeron firmalarda çalışıyor. İşvereni akrabası olduğundan yaşamış oldukları bir çok sorun dile getirilmiyor. Sorunlar söylendiğinde ise siz bizi işimizden mi etmek istiyorsunuz? Size ekmek verdik, ihanet ediyorsunuz, oluyor. 3 ay da 8 kere sigortam girdi çıktı yapıldı. Biz gördüğümüz yanlışları, hakkımız olanı istiyoruz.”

İŞÇİLER NE ZAMAN BİRLİK OLDU O ZAMAN SORUNLAR ÇÖZÜLDÜ!

Toplantıya eski TEMA inşaat işçisi de katıldı. Biriken sorunların yemekten kurt çıkmasıyla patlama noktasına geldiğini anlatan işçi, 3 bin inşaat işçisinin iş durdurduğunu hatırlattı. Daha önce bir çok kez yetkililerle görüşerek yemeklerden, yatakhaneye, içme sularından, kantin problemine kadar tüm sorunlarını anlattıklarını ancak dikkate alınmadığını söyleyen işçi, “İşçiler ne zaman birlik oldu o zaman sorunlar çözüldü” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Dedikodu yapalım derken...

SONRAKİ HABER

Açık cezaevi: KADOSAN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...