24 Nisan 2015 10:37

Ücretini alamayan TOKİ işçileri ve esnaf eylem yaptı

Paylaş

Tokat'ın Turhal ilçesinde Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yaptırılan toplu konut inşaatında çalışan işçiler, alacakları ödenmediği için 4 katlı inşaat halindeki bir binanın çatısına çıktı. Çatıdaki kiremitleri aşağıya atan işçilerin 1 saatlik eylemi, İlçe Emniyet Müdürü'nün olay yerine gelmesiyle sona erdi.

Turhal'da Kayacık Mahallesi'nde TOKİ tarafından geçen yılbaşında ihalesi yapılan 196 konutun inşaat çalışması başlatıldı. İhale sonrası inşaatların büyük bir kısmı bu yılın başında tamamlandı. Fakat son 5 aydır ihaleyi alan Karaahmetoğlu İnşaat firmasından paralarını alamadıkları için bazı işçiler çalışmaları durdurdu. Paralarını alamayan yaklaşık 50 işçinin bir kısmı memleketlerine dönerken, bazı işçiler ise eylem yapmaya karar verdi. İşçilere ayrıca, ilçede faaliyet gösteren ve özel firmaya malzeme satıp paralarını alamadıklarını söyleyen bazı esnaf da destek verdi. Sabah saatlerinde inşaat önünde toplanan işçiler ve esnaflar ateş yakıp eylem yaptı.

‘İŞ YAPAN FİRMALAR İCRALIK’

İnşaatın mekanik grup işlerini yapan özel firma sahibi Yusuf Taşçıoğlu, firma olarak yaklaşık 970 bin lira alacağını söyleyerek, "Bundan 6 ay önce firma herkesten iş aldıktan sonra ortadan kayboldu. Sonra öğrendik ki iflas erteme kararı almış, ondan sonra bizim paraları ödemedi. Bize devlet büyüklerimizin sahip çıkmasını istiyoruz. Buradaki bütün arkadaşlar mağdur. Yaklaşık 4.5 Milyon lira esnafa, işçilere bir borç var. İlçedeki esnafların neredeyse hepsiyle alışveriş yapılmış, doğudan gelen işçiler burada kalamadıkları için evlerine gittiler. 6 aydır çalışma yok şantiyede. Ayrıca şöyle bir durum yaşandı. İnsanları çağırdılar 'ödeyeceğiz' dediler ama gittiğimizde bizi polise şikâyet ettiler. İş yapan firmalar hep icralık" dedi.

Firmanın yemek işlerini karşılayan esnaf Murat Kurtbay ise, "Çeklerin karşılığı çıkmadı. Şu anda zor durumdayız, icralıyız. 150 bin lira alacağımız var. Yedirdik, içirdik ama şimdi kendi işlerimizi bile yürütemiyoruz. Esnaftan malzeme dahi alamıyoruz" diye konuştu. Hafriyat işleri ile uğraşan Turhal esnafı Oğuzhan Sel ise mağdur olduklarını söyledi.

ÇATIYA ÇIKTILAR

Yapılan açıklamanın ardından yaklaşık 15 işçi, inşaat halindeki bir inşaatın çatısına çıktı, burada bulunan kiremitleri aşağıya attı. Bu sırada aşağıda bulunan diğer işçilerin lastik yakması sonrası olay yerine zabıta görevlileri geldi. Lastik yakılmaması uyarısında bulunan zabıta görevlilerine işçiler tepki gösterdi. Bunun üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Polis, çatıda bulunan işçilerin aşağıya inmesini istedi, fakat işçiler karşı çıktı. Yaklaşık bir saat süren görüşmelerin ardından olay yerine İlçe Emniyet Müdürü Yüksel Yıldırım geldi. Müdür Yıldırım, İlçe Kaymakamı Fatih Kadiroğlu'nun işçi temsilcileri ile görüşeceğini söyledi. Ardından ise işçiler çatıdaki eylemine son verip aşağıya indi. Ardından 4 işçi Kaymakam Kadiroğlu ile görüştürüldü. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Alman Meclisi, soykırım tasarısını oylamadı

SONRAKİ HABER

HDP adayları 1 Mayıs’a çağırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...