23 Nisan 2015 16:31

HDP adaylarının seçim çalışmaları sürüyor

HDP'nin milletvekili adaylarının seçim çalışmaları sürerken, birçok kentte adaylar, seçim büroları açtı, esnaf, STK ve köyleri ziyaret etti.

Paylaş

HDP'nin milletvekili adaylarının seçim çalışmaları sürerken, birçok kentte adaylar, seçim büroları açtı, esnaf, STK ve köyleri ziyaret etti.

İZMİR

HDP İzmir milletvekili adayları Bayram Ercan, Melike Arı, Ayşe Erkek ve Pınar Aydınlar seçim çalışmaları kapsamında Narlıdere İnciraltı Engelli Parkı'nda Yeni Demokratik Gençlik üyelerinin organize ettiği 1 Mayıs dayanışma pikniğine katıldı. Burada konuşan Pınar Aydınlar, 1 Mayıs'ta büyük bir güç ile alanlara çıkacaklarını söyledi. Mayıs ayının direniş ile sembolleştiğini dile getiren Aydınlar, bu direniş ayında HDP'nin güçlü bir şekilde alanlara çıkacağını söyledi. Melike Arı ise, Newroz'un ruhu ile 1 Mayıs'a katılım yapılması gerektiğini dile getirerek, "1 Mayıs'ta kadınlara, engellilere, gençlere ve toplumun tüm dinamiklerine ulaşmalıyız. Sesimizi güçlü bir şekilde duyurmalıyız" dedi.

URFA 

HDP Urfa Milletvekili Adayı Osman Baydemir, seçim çalışmaları kapsamında gittiği Birecik'e gitti. İlçe sınırında HDP Birecik İlçe Eş Başkanları Yusuf Yeşiltepe, Adile Arıcı ile DBP İlçe Eş Başkanları Hasan Yıldız ve Fetiye Kaya ile partililer tarafından davul zurna ile karşılandı. Karşılamada 23'Nisan'a çocuk bayramına atıfta bulunarak konuşan Baydemir, "HDP bütün çocukların aydınlık yarınları içinde eşitçe yaşayabilecekleri bir geleceğin adıdır" dedi. Cezaevinde bulunan, yoksulluktan dolayı boyacılık yapan, küçük yaşta çalıştırılan bütün çocuklara selam gönderen Baydemir, "Yoksulluk ve yoksunluktan dolayı 80 kişilik dersliklerde ders görmek zorunda kalan, kalem tutan ellere bir kez daha selam olsun. Daha okulun bitimine iki ay kala aileleri ile birlikte Türkiye'nin 48 iline amele olarak giden çocuklara binlerce kez selam olsun. Bütün çocuklara yaşamı bayram kılmak HDP olarak boynumuzun borcu olsun" şeklinde konuştu. 

'BU ZİHNİYETİN SUNDUĞU BAYRAM YOK'

2015 yılının sadece ilk üç ayında hastanelerde, sokaklarda, kamu ortamlarında 122 çocuğun yaşamını yitirdiğini kaydeden Baydemir, "Bir yandan böyle bir zihniyet, diğer yandan çocuklarını cezaevine koyan bir zihniyet. Öte yandan 1 milyon çocuk çalıştırılmak zorunda bırakılıyor. Böyle bir zihniyetin çocuklara sunmuş olduğu bir bayram yok. Bayramları bayram kılmak için her şeyden önce insanların özgür olması lazım. İnsanların barış içinde yaşamlarını sürdürmesi lazım" diye konuştu. 

Baydemir ve beraberindekiler daha sonra 23 Nisan bayramı dolayısıyla HDP yeni ilçe binası ve seçim irtibat bürosunun açılışını çocuklarla yaptı. Ardından Birecik esnafını ziyaret eden Baydemir, esnafa karanfil vererek Regaip Kandili'ni kutladı. 

VAN

HDP, seçim çalışmaları kapsamında Van'ın Özalp ilçesinde seçim bürosunun açılışını gerçekleştirdi. İlçeye gelen HDP, DBP il örgütü yöneticileri, milletvekili adayları, belediye eşbaşkanları, ilçe girişinde sloganlarla karşılandı. Konvoy eşliğinde seçim bürosu önüne gelen kitle, saygı duruşunda bulunduktan sonra konuşan HDP İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi, 7 Haziran genel seçimlerinin Türkiye toplumunun barışı açısından tarihi önemde olduğunu kaydetti. Dilekçi, HDP'nin önemine değinerek, herkesi HDP etrafında kenetlenmeye ve gece gündüz çalışmaya da çağırdı. 

HDP Van Milletvekili Adayı Remzi Özgökçe ise, Kürt sorunu çözülmediği taktirde Türkiye'de hiçbir sorunun çözülemeyeceğini ifade etti. HDP Van Milletvekili adaylarından Zozan Yeliz Yıldırım da, "Onlar bizi inkar ettikçe biz varız dedik. Bugün Sayın Öcalan'ın ortaya koyduğu yeni yaşam perspektifini hayata geçirmek için buradayız ve sizlere bunun sözünü veriyoruz. 7 Haziran'da İmralı'daki tecridi yıkacağız" ifadelerini kullandı. 

Konuşmaların ardından seçim bürosunun açılışı gerçekleştirildi.

'HDP TÜM HALKLARIN PARTİSİDİR'

Van'ın en küçük ilçesi Saray'da ise, HDP seçim bürosunun açılışı gerçekleştirildi. HDP ve DBP il eş başkanları, yöneticiler ile milletvekili adaylarının katıldığı açılış, saygı duruşu ile başladı. Açılışta konuşan DBP İl Eş Başkanı Hamiyet Şahin, Saray'da işlenen 33 kurşun katliamına değinerek, sistemin Kürt halkını nasıl sömürdüğünü ve katlettiğini anlattı. Milletvekili adayı Selami Özyaşar ise, 7 Haziran'da tüm halklar için yeni bir günün doğacağını dile getirdi ve "HDP sadece Kürt ya da Türklerin partisi değildir. HDP tüm halkların partisidir" dedi. 

IĞDIR 

Iğdır'da HDP milletvekili adayı M. Emin Adıyaman, Aralık ilçesinde çocukları PKK saflarında yaşamını yitiren aileler ile tutsak ailelerini ziyaret etti. Yukarı ve Aşağı Alakızıl, Karahacı ve Kolikent köylerinde gerçekleştirilen ziyaretlerde konuşan M. Emin Adıyaman, Kürt halkının bu günlere gelmesinde en büyük katkıyı mücadele için yaşamını yitirenlerin ve zindanlara düşenlerin verdiğini söyledi. Adıyaman, "Bizler bugünlere geldiysek her şeyimizi değerlerimize borçluyuz. Bu mücadele boyunca şehit düşmüş gerillalarımızın, mücadeleye devam etmekte olan gerillalarımızın, siyasi tutsaklılarımızın ve siyasi düşüncülerinden dolayı toprağından göç etmek zorunda kalan insanlarımızın sayesinde buralardayız. Bizler de bu bilinçle ilk olarak bu insanlarımızın ailelerini ziyaret etmek istedik. Siz değer ailelerimizin dualarına ihtiyacımız var. Biliyoruz ki acılarımız, sevinçlerimiz hep ortaktır" dedi.

BİTLİS

HDP Bitlis adaylarının çalışmaları aralıksız devam ediyor. HDP Milletvekili adayı Av. Mizgin Irgat, Bitlis Belediyesi Eşbaşkanı Nevin Daşdemir ve Güroymak Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Emin Özkan, KJA üyeleri, HDP ve DBP yöneticilerinin bulunduğu kalabalık bir heyet Güroymak ilçesine bağlı Gölbaşı (Seregole) beldesi ve köylerini ziyaret etti. Köylerde kadın ve çocukların yoğun ilgisi çalışmalara coşkulu hava kattı. Sonrasında ilçeye gelen heyet sanayi sitesindeki esnafları tek tek ziyaret edip seçim için destek istedi.

DERSİM

HDP Dersim İl Örgütü, seçim çalışmaları kapsamında Gazik Mahallesi'nde seçim bürosu açılışını gerçekleştirdi. Açılışa HDP Dersim Milletvekili adayları Alican Önlü ve Edibe Şahin, Demokratik Halklar Federasyonu (DHF), Partizan, ESP ve EMEP üyelerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. Açılışta konuşan HDP Milletvekili adayı Önlü, HDP için sadece genel seçimlerin kazanılması değil, HDP'nin bu süreçte tüm halkların özgürlüğünü teşkil ettiğini söyledi. HDP'nin sadece Türkiye ve Kürdistan gündeminde değil emperyalist güçlerin gündeminde de olduğunu belirten Önlü, "Bizler HDP olarak Gazik'te özlem duyduğu devrimci güç birliğiyle halkımızın karşısındayız" dedi. HDP milletvekili adayı Şahin ise, yıllardır Türkiye'de yok sayılanların söyleyecek çok sözünün olduğunu belirtti. Şahin, "Cem evinin ilk imar planını Gazik'te işledik. HDP ruhunu Gazik'te canlandırdık. Canlandırmaya da devam edeceğiz" diye konuştu.

ŞIRNAK

Şırnak'ın Silopi ilçesi Zap Mahallesi'nde HDP seçim büro açılışı mitinge dönüştü. Açılışa, HDP Şırnak Milletvekili ve adayı Faysal Sarıyıldız, Belediye Eşbaşkanları, HDP ve DBP ilçe yöneticilerinin yanı sıra binlerce kişi katıldı. HDP bayrakları ile süslenen Zap Alanı'nda gençlerin tamamının "Leşkeri", kadınların ise yöresel kıyafetler giydiği açılışta, renkli görüntüler oluştu. Burada konuşan HDP Şırnak Milletvekili ve adayı Faysal Sarıyıldız, 7 Haziran seçimlerinde güçlü bir katılımla sandık başına gitmeye çağırdı. 
Yapılan konuşmaların ardından gençler tarafından seçim bürosunun açılışı yapıldı. Mitinge dönüşen açılışta, yerel müzik gruplarının söylediği şarkılar eşliğinde 7'den 70'e herkes halaya durdu. 

DİYARBAKIR

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde devam eden seçim çalışmaları çerçevesinde ilçeye bağlı Malabadi ve Bayrambaşı (Sêdeqnê) mahallelerinde etkinlik düzenledi. HDP Diyarbakır milletvekili adayları Nesrin Şanlı ve İmam Taşçıer, Silvan Belediyesi eşbaşkanları ile DBP ve HDP'li yöneticilerinde katıldığı etkinliklerde yüzlerce yurttaş bir araya geldi. İlk olarak Malabadi Mahallesi'ne gelen partililer, kitlesel olarak karşılandı. HDP bayrakları ile süslenen mahalle meydanında konuşan adaylar, seçime Kobanê zafer ruhuyla gireceklerini belirtti. Daha sonra çalınan müzikler eşliğinde halaylar çekildi. Ardından adayların geçtiği Bayrambaşı Mahallesi'nde de coşkulu karşılamanın ardından konuşmalar yapılırken, bir araya gelen yurttaşlar, sloganlar eşliğinde halaya durdu. 

EĞİL'DE KÖY ZİYARETLERİ

Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde ise, HDP Diyarbakır milletvekili adayı Çağlar Demirel, HDP ve DBP yöneticilerinin katılımıyla köy ziyaretleri gerçekleştirildi. Yağan sağanak yağmura rağmen Eğil ilçesine bağlı Akalan (Süleymana), Düzlük (Kupîya), Balaban (Bubekîr) ve Meşeler (Încuwa) köylerini ziyaret eden HDP'liler, yurttaşların sıcak ilgisiyle karşılandı. Köylerde konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Adayı Çağlar Demirel, AKP'nin Türkiye'de yaşayan tüm halkları tekleştirmeye çalıştığını ve AKP'nin tekçi politikalarına alternatif bir siyaset yürüten HDP'nin tüm halkları kucakladığını söyledi.

KOCAELİ 

HDP Doğu Marmara kadın aday tanıtım ve kadın seçim bildirgesini açıklamak üzere HDP Kocaeli il binasında etkinlik düzenlendi. Doğu Marmara kadın adaylarının katıldığı etkinlikte, HDP Kocaeli adayı Sevda Özer, kadın seçim beyannamesinden kısa bir bölüm okudu. Şiddete maruz kalan kadının beyanının esas alınacağını belirten Özer, kadınların öz savunma hakkının tanınacağını ve yeni bir yaşamı inşa etmek için mücadele edeceklerini söyledi. Beyannamenin okunmasının ardından Doğu Marmara kadın adayları alkış ve sloganlar eşliğine tanıtıldı.

ANTALYA

HDP Antalya milletvekili adayları, kentte bulunan yöre derneklerini ziyaret etti ve halkla buluştu. HDP Antalya milletvekili adayları Saruhan Oluç, Deniz Yıldırım, Aysel İbili, İlkin Manya, Nuray Erçağan ve Savaş Sezgin, Erzincanlılar Derneği'ni ziyaret etti. Dernek Başkanı Namık Karasay, üyelerinin büyük çoğunluğunun önceki seçimlerde CHP'ye oy verdiğini, ama bu süreçten sonra HDP'nin 'Yeni Yaşam' projesini destekleyeceklerini söyledi. Karasay, HDP'nin sadece Alevi vekil adaylarının olmadığını, Salı günü açıklanan beyannameyle HDP'nin Alevilerin sesi olduğunun altını çizdi. Karasay, "HDP'nin Mecliste olması, haklarımızın güvencede olması açısından çok önemlidir. Hızır yoldaşınız olsun diyoruz" şeklinde konuştu. HDP Antalya Milletvekili adayı Deniz Yıldırım ise, "Birlikte mücadele ediyoruz, bunu ortaklaştırmadığımızda zayıf kalıyoruz. Türkiyeli sosyalistler ve Alevi örgütleri bir araya geldi. Tüm kesimler HDP'nin mücadelesini taşıdı. Türkiye'yi geren ve ayrıştıran dile karşı; emeği, kardeşliği, kadın mücadelesini esas alan tek parti HDP'dir" dedi. 

Saruhan Oluç da, HDP'nin yıllardır Alevilere uygulanan politikalara karşı mücadele ettiğini, zorunlu din dersinin kalkması ve daha birçok demokratik hak için mücadeleyi daha da yükselteceklerini vurguladı. Türkiye'de bulunan mevcut dini kurumların inançla alakası olmadığını anlatan Oluç, "Bu ülkede bu kadar yoksul varken Diyanet İşleri Başkanı trilyonluk arabalara biniyorsa, bunun İslamiyet'le hiçbir ilgisi yoktur. Tüm inanç gurupları, kendi özgünlüklerini yaşayabilmelidir" dedi. 

MERSİN

Mersin'de HDP milletvekilli adayları Çilem Öz, Özlem Şen, Nursel Demir, Mehmet Taşçı, Ali Tanrıverdi, Mahmut Karabulut, Mersin Demokratik Alevi Derneği'nin (DAD) seçim çalışmalarına ilişkin düzenlediği toplantıya katıldı. Toplantıda katılımcılara hitap eden milletvekilli adayı Çilem Öz, "Bugüne kadar iktidara gelen herkes, Alevilerin siyaset yapmamaları gerektiğini ifade ediyor. Öyle süreçlerden geçtik ki inançlarımızdan dolayı siyaset yapmamıza bile karşıydılar. Aleviler her şey olabilirdi ama Alevi olamazdı. Bu algı devlet tarafından ortaya konuyordu. Ama son 10 yılda bu algı kırılmaya başladı. HDP, bu anlamda Alevilerin, inançlarını, kimliklerini, ibadetlerini rahatça ifade edebilecekleri bir partidir" dedi.
Diğer siyasi partilerde de Alevi adaylar olduğuna işaret eden Öz, ancak o siyasi partilerde aday olan Alevilerin, kendi inanç ve kimlikleriyle değil, ancak o partinin kimliğiyle var olabildiklerinin altını çizdi. Çilem Öz, "Fakat HDP, Aleviler kendi inançları ve gelenekleriyle var olabilecekleri bir siyasi partidir. Seçim bildirgesinde de belirttiğimiz üzere, diyanet ve zorunlu din dersini kaldırarak, insanlarının inançlarını ve ibadetlerini rahatça yapıldığı bir ortamın gerekliğine inanıyoruz" diye konuştu. DAD ziyaretinin ardından adaylar, Mersin Alevi Derneği ve Mersin Kabaklılar Derneği'ni ziyaret etti. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş: Türkiye'de gerçek bir halk iktidarı kurmanın zamanı geldi

SONRAKİ HABER

Üzerine çeltik kabuğu yığını dökülen işçi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa