21 Nisan 2015 13:28

‘HDP kendisinden bekleneni fazlasıyla yaptı şimdi sıra Türkiye toplumunda'

HDP'nin birçok kesimden tam not alan ve önerdiği radikal çözüm önerileriyle dikkat çeken gazeteciler, HDP'nin açıkladığı bildirge ile Türkiye partisi olduğunu gösterdiğini söyledi.

Paylaş

HDP'nin birçok kesimden tam not alan ve önerdiği radikal çözüm önerileriyle dikkat çeken gazeteciler, HDP'nin açıkladığı bildirge ile Türkiye partisi olduğunu gösterdiğini söyledi. 

Aslı Aydıntaşbaş, "HDP kendisinden bekleneni fazlasıyla yaptı. Sol, sosyalist muhalefet olabileceğini kanıtladı. Şimdi sıra toplumda" derken, Amberin Zaman da, HDP'nin yaşlı ve monoton siyaset elitine alternatif olabileceğini bildirgenin içeriği kadar verdiği görüntüyle de kanıtladığını söyledi.

HDP, birçok toplumsal soruna radikal çözüm önerisiyle dikkat çeken seçim beyannamesini açıkladı. AKP ve CHP'nin bir birinin tekrarı olan beyannamelerine karşı temel bir güç ve alternatif olduğunu gösteren beyannamesinde toplumun beklentilerini karşıladı. HDP'nin seçim beyannamesini değerlendiren kadın gazeteciler, görüş ve düşüncelerini dile getirdi: 

HDP ALTERNATİF OLABİLECEĞİNİ GÖSTERDİ

Gazeteci Aslı Aydıntaşbaş: Güzel bir toplantıydı. Türkiye'de azalan oksijeni, daralan demokratik ortamı genişleten mahiyette bir toplantı oldu. HDPden kimse yarın iktidar olmasını beklemiyor, Ulaştırma Bakanı çıkarıp var olan sorunlara çözüm olmasını beklemiyor ama sol sosyalist kesimlerin HDP'den Türkiye'de alternatif üretmesi beklenti var. HDP bu konuda başarılı oldu. Türkiye solunun temsil etmek ve Türkiye partisi olmak iddiasını fazlasıyla yerine getirdiğini düşünüyorum. 

HDP AVRUPA LİGİNDE

HDP fikri ilk ortaya atıldığında kendisi bile bu kadar hızlı gelişeceğini ve iddialarını yerine getireceğini bekleyemezdi. HDP bugün bu toplantı ile Türikye partisi olduğunu gösterdi. Misyonunu tamamlamış durumdadır. Yine toplantı son derece renkli ve neşeli bir toplantıydı. Sol ve sosyalist rengin ağır bastığı bir toplantı oldu. Tek sorun Türkiye ve Kürt seçmenin buna ne kadar hazır olduğudur. Bunun cevabını 7 Haziran'da göreceğiz. HDP çoktan Türkiyelileşmiş onunda ötesinde bir Avrupa sol partisi ve SRİZA olmuş durumda. Bu anlamda toplantıdaki başlıkları değerli ve önemli buldum. Organizasyon iyiydi. Kitleye baktığımda sadece geleneksel BDP kitlesi değil, farklı kesimlerden insanlar vardı, bu kaynaşma güzel. HDP söz verdiğini fazlasıyla yapmış, sorun Türkiye toplumunun buna nasıl reaksiyon göstereceğidir.

Bazı çevrelerde HDP, meclise girerse AKP ile ittifak yapar mı korkusu vardı. HDP bugün nihai olarak o soruyu cevaplamış oldu. Daha önce cevaplamıştı ancak bir kez daha bu soruyu cevapladı. Bu sefer net ve kati suretle bunu cevapladı. 

RENKLİ, NEŞELİ GÖRÜNTÜSÜYLE YAŞLI SİYASET ELİTİNE ALTERNATİF OLDUĞUNU GÖSTERDİ

Gazeteci Amberin Zaman: Verilen görüntü son derece önemli. Önümüzdeki kare son derece modern, neşeli ve seçilen renklerde de çok renkli bir görüntü verildi. Eş başkanlar genç ve buda Türkiye'deki nüfus realitesine uygun. Nüfusu ağırlıklı olarak 30'un altında olan bir ülke Türkiye. Ayrıca bu ülkede siyaset her zaman yaşlıların tekelinde olmuştur. HDP bu manada son derece radikal değişiklik getiriyor. Kadın erkek eşitliği konusunda önemli bir fotoğraf verdi. Ama bana göre en önemli mesaj başkanlık sisteminin kabul edilmeyecek olmasıdır. Bu seçim bildirgesinde buna cevap verdiler. Sözlü olarak her ne kadar daha ifade etmiş olsa da sayın Demirtaş, bunun yazılı olarak söylenmiş olması bir senettir. Tayip Erdoğan'ın başkanlığına karşıyız dedi. Verilen mesajlar, sunulan görüntü derli topluydu. Dış politikada daha kapsamlı olabilirdi kuşkusuz. Ermenistan sınırını açmayı taahhüt etmesi önemliydi. Suriye gibi çok can yakıcı daha kapsamlı ele almasını beklerdim. Kürtleri de ziyadesiyle ilgilendiren bir mesele Suriye meselesi. AKP iktidarının çözüm sürecindeki niyetinin bir ölçeğidir Suriye ve Rojava politikası. Bunun haricinde daha sol, sosyal demokrat bir bildirgeydi. Ezilenler, mağdur edebiyatına sığınmadan umut sunan bir seçim beyannamesiydi. Çok özlediğimiz bir hava pompaladı. HDP ilk parti seçime parti olarak gireceğini söylediği zaman tereddütle karşılamıştım. Hiç emin değildim barajı geçeceğinden ama geldiğimiz aşamada geçeceğine inanıyorum. Gördük ki müthiş bir rüzgar yakalamış, barajın bir iki puan üstünde de alabilir diye düşünüyorum. En önemli faktör provokasyonlara gelinmemesidir. Ağrıda da bir sürü provokasyon denemesi oldu. HDP'nin serin kanlı davranması gerekiyor ki öyle davranıyor. İktidar sorumluluğu ile tepki gösteriyor buda çok önemli. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Utancın 100. yılında Ermeni aydınlar anılıyor

SONRAKİ HABER

Kitap serbest afişleri suç

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...