21 Nisan 2015 07:11

HDP, seçim bildirgesini açıkladı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) seçim bildirgesini açıkladı. HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın yaptığı sunum 12 başlıktan oluştu.

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) seçim bildirgesini kamuoyuyla paylaştı. Eş Başkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, açıklanan bildirgenin Türkiye halklarının verdiği mücadelesinden damıtılarak oluşturduğunu vurgu yaparak, yeni yaşam için mücadele çağrısında bulundular.

Beşiktaş'taki Mustafa Kemal Kültür Merkezi sarı, yeşil, turuncu ve mor renklerde HDP bayraklarıyla donatılırken, salona da “Biz’ler Meclise” yazılı pankartlar asıldı. Eş başkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın salonu girmesiyle coşku daha da artı.
İlk olarak konuşan Figen Yüksekdağ, heyecanlı olduklarını belirterek, nedeni de şöyle açıkladı: “Önemli büyük bir yola girdik. Dün yürüdüğümüz bütün yolların ve aşamaların ve hayallerin kesiştiği an bu andır.”

Aralarında Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder, Garo Paylan ve Levent Tüzel'in de bulunduğu HDP milletvekili adayları salondaki yerlerini alırken, Barış Anneleri, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, İstanbul Tabip Odası Eski Genel Sekreteri Dr. Ali Çerkezoğlu, Gülten Kaya, gazeteciler Celal Başlangıç, Aslı Aydıntaşbaş, Mete Çubukçu, Tarhan Erdem, Oya Baydar, HDP üye ve yöneticileri ile çok sayıda kişi salondaki yerlerini aldı.

BİLDİRGEYİ BİZ’LER YAPTI
Seçim beyannamesinin yılların mücadelesinin birikimi olduğuna işaret eden Yüksekdağ, bildirgenin 5-10 kişi değil, toplumun farklı kesimleri olarak tarif ettiği Biz’ler tarafından oluşturulduğuna vurgu yaptı.

Siyasi iktidarın tüm egemenlerin hak ve özgürlük mücadelesini yürütenleri engellemeye çalıştığını belirten Yüksekdağ, “Tüm Türkiye’nin hayal gücünü başarma kararlılığını resmetmek istiyoruz” diye konuştu.

Umudun gerçekle buluştuğuna işaret eden Yüksekdağ şunları söyledi: “Bildirge sultanın kabusu tüm halkların hayalidir inancıdır. Onlar kabus görmeye başladılar ve daha çok kabus görecekler. Ama biz yeni yaşamı inşa edecek gücü ortaya koyduk. Bizi oluşturan yarına yürüme enerjimizi biriktiren bu bildirgede ortaya koyacağımız programla bütün halkların yeni yaşamı kurma gücünü de açığa çıkartacağız. Bildirge, Türkiye’nin yeni kurucu gücünü ve dinamiklerini de resmediyor.”

YENİ YAŞAM İÇİN MÜCADELE
Selahattin Demirtaş, seçim bildirgesiyle Türkiye’de korkunun değil, umudun yer alacağını ifade etti. Yıllardır yürütülen mücadelenin damıtılarak, sonuç bildirgesinin hazırlandığını anlatan Demirtaş şunları söyledi: “Bu topraklar üzerinde büyük bir hazinenin üzerinde oturan yoksullar olmaktan bıktık. Bizler farklılıklarımızla horlanmaktan bıktık. Her gün bu ülkede silah sesi gaz, cop, panzer, TOMA görmekten usandık. Artık korkmadan birbirimize güvenerek barış ve huzur içinde yaşamak istiyoruz.”
Medeniyetin beşiği coğrafyada insanlığı merkeze koyarak yeni bir başlangıcın yapılması gerektiğine vurgu yapan Demirtaş, “İnsanlığı düştüğü yerden kaldırmak zorundayız. Bu HDP’nin boynunun borcudur” dedi. Kapitalist sömürü ve neoliberal politikalara işaret eden Demirtaş, yeni bir sistem önerdiklerini ve radikal değişim istediklerini belirtti. Demirtaş, “Yepyeni bir Türkiye’yi yeniden inşa etmek istiyor. Bizler Ankara’nın tepesinden bakarak yeni bir toplum inşasına soyunmayacağız. Alanlarda, meydanlarda, sokaklarda, fakültelerde, okullarda hep birlikte yeni yaşamı inşa edeceğiz. Ortaya koyduğumuz perspektifimizin temel farkı da budur” şeklinde konuştu.

DEMİRTAŞ’TAN GÖNDERMELER
Bildirge okunduğu sırada Selahattin Demirtaş, kendisi has üslubuyla salondakileri güldürdü. Figen Yüksekdağ’ın eş başbakanlık ve kadınların taleplerini açıkladığında, “Bizler de sizin yanındayız. Salonda homurdanan birkaç erkek var ama salonunun çoğunluğu yanınızda” dedi. Yüksekdağ, Diyanet İşleri Başkanlığının kaldırılacağına dair kısmı okuduğunda Demirtaş, Diyanet İşleri Başkanlığını tartışılan makam aracığına göndermede bulunarak, “Makam aracını ne yapacağız” diye sordu.

Ayrıca, daha önce tanıtılan iki seçim şarkısına ek olarak, Kardeş Türküler ve Hakan Vreskala tarafından hazırlanan iki yeni şarkı daha tanıtıldı. (İstanbulEVRENSEL)

SEÇİM BİLDİRGESİNİN TAM METNİ İÇİN TIKLAYIN

HDP'NİN SEÇİM SARKILARI İÇİN TIKLAYIN

HDP, CHP, AKP'den en son haberler, Seçim Özel sayfamızda

SEÇİM BİLDİRGESİNİN AÇIKLANDIĞI SALONDAN FOTOĞRAFLAR:




 

ÖNCEKİ HABER

6-7 Ekim 'tanığı': Uyuşturucunun etkisindeyken ifademi aldılar

SONRAKİ HABER

Soykırımın 100'üncü yılında 'Söz Ermenilerin'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...