19 Nisan 2015 17:24

Kuzey Kıbrıs’ta Cumhurbaşkanlığı seçimi 2’nci tura kaldı

Kuzey Kıbrıs’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimi 2’nci tura kaldı. Yarış oyların yüzde 28’ini alan Derviş Eroğlu ile yüzde 27’sini Mustafa Akıncı arasında olacak

Paylaş

Kuzey Kıbrıs, Cumhurbaşkanlığı seçimi oldukça düşük sayılabilecek bir katılım oranıyla gerçekleşti. Resmi olmayan sonuçlara göre halkın yüzde 38’inin sandığa gitmediği seçimlerin ilk turundan galip çıkan halihazırda Cumhurbaşkanlığını yürüten Ulusal Birlik Partisi ve Demokrat Parti destekli Bağımsız Aday Derviş Eroğlu oldu. Ülkedeki sağ geleneğin kökleşmiş ismi Eroğlu oyların yüzde 29’unu aldı. 

Seçim öncesi anketlerde öne çıkan yüzde 30-35’lerin oldukça gerisine düşen Eroğlu’nun 2’nci turda yarışacağı rakibi yüzde 26 ile Bağımsız Aday Mustafa Akıncı oldu. Sol-sosyal demokrat bir gelenekten gelen Akıncı’yı seçimlerde Toplumcu Demokrasi Partisi ve Birleşik Kıbrıs Partisi destekliyordu. 
Seçimin favori adaylarından Cumhuriyetçi Türk Partisi Cumhurbaşkanı Adayı Sibel Siber, partisinin hiç beklemediği şekilde düşük bir oranda kalarak yüzde 22 ile 3’üncü oldu. Daha önce Kıbrıs Türk toplumunun müzakere masasında temsiliyetini yürüten Bağımsız Aday Kudret Özersay büyük bir sürpriz yaparak oyların yüzde 21’ini aldı ve sağ-liberal görüşlerin yeni ‘lideri’ olarak görülen Özersay’ın bu atağı, ileriki zamanlarda  yeni gelişmelere  gebe. 

ADAYLARIN KIBRIS SORUNUNA BAKIŞI

İkinci turda yarışacak iki adaydan biri, 26 Nisan’da halkın takdiri ile yeni cumhurbaşkanı olarak görev yapacak. Adayların Kıbrıs sorununa bakışlarından bahsedecek olursak, Eroğlu, Kıbrıs sorununa statükocu-milliyetçi açıdan bakıyor. Akıncı ise federal temelde çözüm için propaganda yapıyor ve sosyal demokrat düşünceleri benimsiyor.

Seçimin tek sosyalist adayı KSP’li Mustafa Onurer ise oyların sadece yüzde 0.40’ını aldı. Onurer’in çözüm perspektifi ise  Anti-Emperyalist Birleşik Cephe yaklaşımıyla garantörlüklerden kurtulmuş birleşik bir Kıbrıs. (Lefkoşa/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Sanık avukatları Soma davasının başka ile alınmasını talep etmiş

SONRAKİ HABER

‘Yayınlama özgürlüğünü okurlar da istemeli’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa