19 Nisan 2015 09:55

En büyük toplu mezar: 700 göçmen daha Akdeniz'de kayboldu

Akdeniz’de bugüne kadarki en büyük göçmen faciası yaşandı. Libya açıklarında gemi battı, kayıp 700 göçmenin öldüğü tahmin ediliyor. (FOTOĞRAF: ARŞİV)

Paylaş

Akdeniz’de bugüne kadarki en büyük göçmen faciası yaşandı. Libya açıklarında gemi battı, kayıp 700 göçmenin öldüğü tahmin ediliyor. Göçmenlerin çoğunun bir başka gemiden yardım istemek için geminin bir tarafına yığıldıkları, bu nedenle denize düşerek öldükleri ileri sürüldü. Akdeniz, 2014 yılında 1889 göçmene mezar oldu. 2015’in ilk dört ayında ölenlerin sayısı da bugünkü faciayla birlikte 1500’i aştı.

‘EN BÜYÜK TRAJEDİ’

Geçtiğimiz hafta iki ayrı kazada 450 göçmene mezar olan Akdeniz’de bugün büyük bir katliam daha yaşandı. Libya açıklarında batan, Afrikalı ve Arap göçmenleri taşıyan balıkçı gemisi battı. İtalyan sahil güvenlik ekipleri kurtarma operasyonu düzenledi. 28 kişi kurtarılırken, yaklaşık 700 kişinin öldüğü tahmin ediliyor. İtalyan il Repubblica gazetesi, “bugüne kadar yaşanan en büyük trajedi” yorumu yaptı.  Yetkililer, geminin Lampedusa adasının 210 kilometre açıklarında, Libya karasularında gece yarısı alabora olduğunu açıkladı.

YARDIM İSTERKEN Mİ ÖLDÜLER?

Kurtarma çalışmalarına İtalyan gemilerinin yanı sıra Malta donanması ve ticari gemilerin de katıldığı öğrenildi. Times of Malta gazetesi, göçmenlerin bölgeden geçen bir ticari gemiye seslenmeye çalışırken bir tarafa yığılıp denize düştüklerini duyurdu. Göçmenleri taşıyan geminin 30 metre uzunluğunda bir balıkçı gemisi olduğu belirlendi. Gazetemiz baskıya girdiğinde henüz 21 kişinin cesetlerine ulaşılmıştı.

İTALYA DA AVRUPA’DAN YARDIM İSTEMİŞTİ

Geçtiğimiz hafta meydana gelen iki ayrı gemi faciasının ardından İtalya hükümeti açıklama yapmış, kurtarma çalışmalarında yalnız kaldıklarını ve Avrupa Birliği ülkelerinin yardım etmesi gerektiğine dikkat çekmişti.

MEZARLIĞA GİRİŞ KAPISI LİBYA!

Libya, 2011’de Kaddafi’yi deviren NATO operasyonundan sonra başlayan siyasi kaos nedeniyle göçmenlerin Akdeniz’e açıldığı en önemli limanlardan biri haline geldi. Bugün Libya’da yasal dokümanları bulunmayan yaklaşık 3 milyon göçmen olduğu tahmin ediliyor. Bunların çoğunu Somali, Suriye ve Eritreli.  
Ülkede bugün biri seçimle başa gelen diğeri İslamcıların ilan ettiği iki ayrı hükümet bulunuyor ve iç çatışmalar devam ediyor. Öte yandan Kaddafi’nin dönemi de dahil Libya’da göçmen gemileri sorunu bugüne kadar Avrupa’yı tehdit etmek için kullanılan bir mesele oldu. Sık sık hapse atılan göçmenlere yönelik işkence haberleriyle gündeme gelen ülke de yetkililer bir çok kere Avrupa Birliği’ni maddi yardım yapmazsa göçe izin vermekle tehdit etmişlerdi. Örneğin resmi hükümetin eski İçişleri Bakanı Saleh Mazegh  Mayıs 2014’te yaptığı bir açıklamada “Dünyayı özellikle Avrupa Birliği’ni uyarıyorum, eğer bu konudaki sorumluluğu bizimle birlikte omuzlamazlarsa, madem Tanrı Libya’yı transit noktası haline getirdi Libya devleti insanların Libya’dan çıkışını kolaylaştırıcı pozisyon alacaktır. Libya yeteri kadar bedel ödedi, sıra Avrupa’da” demişti.  

GÖÇMENLERE İŞKENCE

Libya hakkında hazırlanan İnsan Hakları Gözlem Örgütü (HRW) raporunda ülkedeki El Hamra Göçmen Merkezinde tutulan yüzlerce mültecilerin işkence gördüğü açıklanmıştı. HRW, nisan 2014’te Libya’daki 9 göçmen merkezine yaptığı ziyarette ağaçlara baş aşağı asılan mültecilere rastlamış, üzerlerinde sigara söndürüldüklerini ve dövüldüklerini tespit etmişti.


DENİZDE ÖLÜM KARADA İŞKENCE

Mülteci statüsü için bekleyen yüzlerce göçmenin tutulduğu Libya'nın Zawya göçmen merkezi göçmen trajedisine ayna tutuyor. The Guardian muhabiri Patrick Kingsley’e konuşan Eritreli 30 yaşındaki Eritreli hemşire Bayin Keflemekal, “Ülkemde tam bir diktatörlük var, eğer geri dönersem öldürüleceğim” diyor. Keflemekal, “Denize açılmak bizim tercihimiz değil, Eğer Libya hükümetinden, Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütünden yardım alabilseydik başka bir yol deneyebilirdik. Fakat ne hükümet ne BM yardım ediyor, eğer kimse yardım etmezse o zaman tek yol kaçakçılara gitmek oluyor” diye devam ediyor.

9 YILDIR ‘KAÇAK GÖÇMEN’

21 yaşındaki Mohamed Abdullah, Akdeniz’e açılmaya çalışırken yakalanmış. Sudanlı Mohamed, “Ülkeme geri dönemem” diyor. Sudan’ı 2006’da, 13 yaşındayken, köyü, Darfur savaşı sırasında yerle bir edilince terk etmiş. Bu sırada babası öldürülmüş, kız kardeşine tecavüz edilmiş. Yolculuk sırasında ise erkek kardeşi ve kuzeni öldürülmüş. Ülkesindeki savaştan kaçarken Libya’da iç savaşa yakalanan Mohamed, tekneyle Avrupa’ya gitmek için biriktirdiği parayı insan kaçakçılarına kaptırmış ve ardından tutuklanmış. Ağlayarak “Avrupa'ya gitmeliyim” diyor.

Bu göçmenlerin çoğu pasaportlarını kaçak ve kölelik koşullarında çalıştıran patronlarına kaptırıyor. İtiraz ederlerse polise şikayetle tehdit ediliyorlar. 350 göçmenin tutulduğu Zewya merkezindeki koşulların diğerlerinden iyi olduğu ileri sürülüyor. O ‘iyi’ koşullar ise şöyle: Odalar idrar kokuyor, her odaya 60 kişi sığdırılıyor ve yatak da yok. Kaba dayaktan şikayet ediliyor, ancak kamp yöneticisi bunların “münferit olduğu” iddiasında. Kimileri aylardır burada tutuyor ve bırakılma umutları da yok.  


PAPA: ULUSLARARASI TOPLUM BU SORUNA ÇÖZÜM BULMALI

Papa Francesco, Akdeniz'de yaşanan trajedi için dua ederken, uluslararası toplumu, bu soruna çözüm bulmaya çağırdı.

Geleneksel Pazar ayini Angelus kapsamında Papalık Sarayı’ndaki çalışma ofisinin penceresinden binlerce kişiye seslenen Papa Francesco, dün gece Libya’nın 60 deniz mili açığında yüzlerce göçmenin öldüğü belirtilen trajik olaya da değindi.

“Akdeniz sularından yeni bir trajedi haberi geldi” diyen Papa, “Libya’nın 60 mil açığında göçmenlerle dolu bir tekne battı ve yüzlerce kurban olmasından korkuluyor. Bu trajedi karşısında en derin üzüntülerimi ifade ediyor, ölenler ve onların aileleri için dua ediyorum” dedi.

Uluslararası toplumu, bir daha benzer trajedilerin yaşanmaması için kararlı bir şekilde bu konuda harekete geçmeye çağıran Papa, “Onlar bizim gibi kadın ve erkeklerdi. Onlar, aç, zulüm görmüş, yaralı, sömürülmüş, savaş mağdurları, daha iyi bir yaşam ve mutluluk arayan bizim kardeşlerimizdi” diye sözlerini sürdürdü.

Papa daha sonra meydandakileri, kendisiyle birlikte sessizce bu trajedinin kurbanları için dua etmeye davet etti.

Bu arada, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’yla dün bir araya gelen Papa, İtalya’nın göçmen kurtarma çalışmalarında üstlendiği rolden ötürü teşekkür etmişti.


GÖÇMENLER ADADA MAHSUR KALDI

Öte yandan göçmenlerin Avrupa’ya gitmek için kullandığı geçiş yollarından biri de Türkiye.
Bugün Muğla’nın Bodrum ilçesinde Yunanistan’ın Kos adasına geçmek isteyen 32 kişi, mahsur kaldıkları adadan 7 saat sonra kurtarıldı. Bodrum’dan Kos adasına kaçmak isteyenler göçmenlerin teknesi, fırtınanın etkisi ile Adaboğazı mevkisindeki Görece adasına çarptı. Kayalık bölgede parçalanan botta bulunan 32 kişi son anda kurtuldu. 1 Afganistan, 5 İran ve 26 Suriyeli adada sağlık kontrolünden geçirildi. Sağ kurtarılan şahıslar, Muğla Yabancılar Şube Müdürlüğüne gönderildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kapağın hikâyesi

SONRAKİ HABER

Reyhanlı'da HDP'ye dönük provokasyon kışkırtılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...