18 Nisan 2015 06:42

HDP Genel Merkezine silahlı saldırı

Ankara Çankaya'da bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi binasına silahlı saldırı düzenlendi. Saldırı ölen ya da yaralanan olmazken parti tabelasına kurşunlar isabet etti.

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Büklüm Sokak'ta bulunan genel merkezine sabah 04.00 sularında silahlı bir saldırı gerçekleştirildi. Saldırıya ilişkin 2 kişi gözaltına alındı.

HDP Genel Merkezi'ne yapılan silahlı saldırının ardından açıklama yapan HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, beyaz bir araçtan ateş edildiğini, araçta birden fazla şahıs olduğunu belirtti. Önder, aracın plakası ve saldırganların kimliğinin tespit edilmesi için çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Gece görevlileri dışında partide kimsenin bulunmadığını aktaran Önder, saldırganların rahat uzaklaşabilecekleri bir saatte saldırı gerçekleştirdiklerine dikkat çekti. Önder, bir soru üzerine hükümet kanadından kendilerini arayan olmadığını belirterek, “Saldırı saat 04.00'de oldu. Olay yeri inceleme ekibi saat 10.00'da geldi. Semt karakolundan görevliler geliyorlar. Daha şu ana kadar hükümetten beni ya da arkadaşlarımızı arayan olmadı” diye konuştu.

'KİME YARIYORSA O YAPTI'
Önder, “Bu Ağrı'yla başlayan provokasyonların devamıdır. Bu özellikle HDP'nin yarattığı olumlu demokratik ortamı engellemek isteyenlerin, HDP'ye yönelimi kriminalize etmeye, engel olmaya çalışanlar bu tür provokasyonları, saldırıları denemeye kararlı gözüküyorlar. Onlar bunda ne kadar kararlılarsa, biz de demokratik siyasette ve barışta o kadar ısrarlı olacağız” dedi.
Daha önce tehditler geliyor muydu sorusuna Önder, “Tehdit bizim hayatımızın vazgeçilmez parçası, bu tür dönemlerde biraz çoğalır. Bu bizim rutinimiz olmuştur” diye konuştu.
Saldırganları tespit etmenin kendi işleri olmadığını vurgulayan Önder, “Kime yarıyor veya HDP'ye niye bu kadar yönelim var? Bu ülkenin en yetkili ağzını, sayın Başbakanı bu ülkenin Genelkurmayı anında yalanlıyorsa, Başbakan bir olayı tetkik etmeden oturduğu yerden hüküm veriyorsa, bunlar üzerinde ciddi ciddi düşünülmesi gerekir. Herkesin ağzından çıkanı kırk kantarda tartması gereken günlerden geçiyoruz” dedi.

'SEÇİME ŞİDDET SARMALI'
Saldırıyı gerçekleştiren odakların seçimi şiddet sarmalıyla yürütmeye çalıştıklarını belirten Önder, Ağrı'daki provokasyonun arka yüzünün birkaç saat içerisinde ortaya çıktığına atıf yaparak, “Sosyal medyanın bu kadar yaygınlaşmadığı, tek kaynaktan bilgilendirmenin yaygın olduğu zamanlarda egemenler istedikleri yalana inandırabiliyorlardı. Bugün öyle değil. Devletin içindeki kaynaklar birbirini tekzip etme yarışına giriyorlar. Çünkü yapılanlar insanlık suçudur. Yapılanların büyük maliyetler doğurma riski yüksek” diye konuştu.
İktidara seslenen Önder, “Bütün hesaplarını gözden geçirsinler, biz demokratik siyasette ve barışta sonuna kadar ısrarlıyız. Pratiğimizle, aday seçimimizle, programımızla bunu açıkça gösterdik. Bu ısrarımızdan provokasyonlar ne olursa olsun vazgeçmeyeceğiz. Sonuç alamayacaklarını bilmemiler” dedi.

'DEVLET İÇİNDE YOKSA HİÇBİR ŞEY OLMAZ'
Saldırılara nasıl önlem alacakları sorusuna Önder, “Hırsıza beyler de borçlu. Birisi sana saldırmayı göze almışsa, şahsi güvenliğimiz için buraya güvenlik koridoru öremeyiz. Bizden bunu da beklemesinler. Çünkü bu şahsi bir iş değildir. Bu ülkenin yakın orta dönem siyasi tarihi bu tür yüzlerce provokasyonla bezelidir. Devlet işin içinde yoksa hiçbirşey olmaz. Öğrendiğimiz en temel hayat dersi budur. Belki de onu istiyorlar. Biz buraya polis zincirleri kuralım ve halkla irtibatımız kesilsin. Bunu bizden göremezler. Bir soyka canımız var barış için kırk kere kurban olsun. Kendimizi, canımızı düşünsek bu programın bu kadar ısrarlı fedaisi olmazdık” diye konuştu.

Fatih Polat yazdı: HDP'ye saldırının hatırlattıkları

HDP, SALDIRIYA DAİR AÇIKLAMA YAPTI
HDP Merkez Yürütme Kurulu, silahlı saldırıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. HDP’den yapılan açıklama şöyle: “Genel Merkez binamız bugün sabaha karşı silahlı saldırıya uğramıştır. Yoldan geçen bir araçtan pompalı tüfekle açılan ateş sonucu parti binamız ve binamızın önünde asılı olan bayraklar zarar görmüştür. O saatte partide görevli olan gece nöbetindeki parti çalışanımız ve güvenlik kulübesindeki polis memurları yara almamıştır. Bu kendini kaybetmiş zihniyete boyun eğmeyecek, provokasyon peşindeki bu acınası zihniyetin sahiplerinin ülkenin geleceğini karartmasına asla izin vermeyeceğiz. Halkların Demokratik Partisi olarak, eşitlik, özgürlük, demokrasi, barış ve adalet mücadelemizi, bu değerlerin gözü kara düşmanlarına karşı tüm alanlarda kararlılıkla sürdüreceğiz. Haziran 2015 seçimlerinde Meclise girerek toplumsal barış ve adaletin en büyük güvencesi olacağız. Bu tür provokasyonlarla bizi durduracağını veya yıldıracağını sananlar yanıldıklarını görecekler. Hükümeti seçim güvenliğini sağlaması yönünde uyarıyoruz ve faillerin bir an önce yakalanmasını bekliyoruz.”

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU: SORUMLULARIN YAKALANMASI İÇİN GEREKEN HER ŞEY YAPILIYOR

Başbakan Ahmet Davutoğlu, HDP genel merkez binasına düzenlenen silahlı saldırı ile ilgili Twitter'da açıklamalarda bulundu. Başbakan Davutoğlu, "HDP'ye yapılan saldırıyı kınıyorum. Sorumluların yakalanması için gereken her şey yapılıyor. Bu saldırının daha önce gerçekleştirilen diğer saldırılar gibi demokrasimizi ve istikrarımızı hedef aldığı açıktır. Tüm partileri Türkiye'nin neresinde olursa olsun şiddete karşı ortak tavır almaya çağırıyorum" dedi.

2 GÖZALTI

Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve İstihbarat ekiplerinin yaptığı çalışmalar sonucu olaya karışan aracın plakası belirlendi.

Bunun üzerine ekipler tarafından çeşitli adreslere operasyonlar düzenlendi. Operasyonlar sonucunda olayı gerçekleştirdiği öne sürülen K.B.Ş. ve B.K. gözaltına alındı. K.B.Ş.'nin Temmuz 2011'de BDP Ankara İl Başkanlığı'na molotof atılması olayına karıştığı gerekçesiyle yargılandığı belirlendi. Şahıslar, sorgulanmak üzere emniyete götürüldü.

EMEP: SALDIRILAR MÜNFERİT DEĞİL
Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, HDp Genel Merkezi'ne yönelik silahlı saldırıya dair açıklama yaptı. "Olağan dışı koşullarda girdiğimiz seçim süreci, olağan dışı koşullarda devam ediyor" diyen Gürkan, "Tek adam, tek parti diktatörlüğünün tesisi için her yol deneniyor. Anayasa, yasalar, eğitim, yargı sistemi, üniversiteler, emniyet, asker; yani devletin ideolojik,  politik, askeri bütün mekanizmaları bu kapsamda güncellenmeye çalışılıyor. Şimdi üç seçimin son aşaması genel seçim sürecinin başından itibaren Cumhurbaşkanlığı makamı ve hükümet cenahı gerginlik politikasını sürdürüyor. Ağrı, Diyadin provokasyonunun boşa çıkarılmasından sonra HDP Balıkesir, Antalya Serik ilçe örgütüne ardından genel merkezine yapılan saldırıları münferit olaylar olarak değerlendiremiyoruz." dedi.

Gürkan, şu ifadeleri kullandı: "Demokrasi mücadelesinin güçlendirilmesi, AKP iktidarının her türlü baskı, şiddet ve siyasal gericiliğini inşaa politikalarının boşa çıkarılası ve zayıflatılması için HDP'nin barajı aşmasının öneminin bir kez daha altını çiziyor ve bütün emek, barış ve demokrasi güçlerini seçimlerde HDP'ye destek vermeye çağırıyoruz."

HDP ve diğer partilerin seçim haberlerini 'Seçim 2015' Özel Sayfamızdan takip edebilirsiniz

BALGAT'TAN BÜKLÜM SOKAK'A
DEP'den BDP'ye kadar Kürt siyasi hareketinin birçok partisine ev sahipliği yapan Balgat'taki genel merkez, daha önce sayısız kez saldırıya uğramış ve birçok saldırın faili de yakalanmamıştı. 2011 yılında söz konusu genel merkeze yapılan silahlı saldırı sırasında parti görevlisi şans eseri olaydan sağ kurtulmuştu. Şimdi DBP Genel Merkezi olarak kullanılan parti, HDP'nin adres değiştirmesiyle birlikte saldırıya uğramadı. HDP'nin Büklüm Sokak'a taşınmasının ardından saldırıların merkezi de Büklüm Sokak'a taşındı. (Ankara/EVRENSEL)

SALDIRI ANI

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.

ÖNCEKİ HABER

Ezel Akay: HDP çok şey değiştirecek, sevaba ortak olalım

SONRAKİ HABER

THY uçağında yine 'bomba var' notu bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa