17 Nisan 2015 01:06

İnşaat işçileri 1 Mayıs’ı iyi bilir

Ben ölümün kol gezdiği, iş cinayetlerinin rekor seviyede olduğu bir sektörde çalışıyorum. Ağrı-Diyadinliyim. 38 yaşındayım ve 20 yıldır bu iş kolunda ömür tepiyorum.

Paylaş

Esenşehir Mahallesi’nden bir inşaat işçisi*

Ben ölümün kol gezdiği, iş cinayetlerinin rekor seviyede olduğu bir sektörde çalışıyorum. Ağrı-Diyadinliyim. 38 yaşındayım ve 20 yıldır bu iş kolunda ömür tepiyorum. Çatışmaların yoğunlaştığı bir dönemde ekili neyi varsa yanan, evi yakılan bir ailenin ferdiyim. Memleketimde de inşaatlarda çalışıyordum şimdi İstanbul’da da çalışıyorum. Üç inşaat işçisi arkadaşımın ölümüne tanıklık ettim. Bir arkadaşımın kanı binanın üçüncü katına sıçradı. Bu vahşi cinayeti unutamam.
Kürt olduğum için tıpkı filimlerde ki gibi hayvan muamelesi gördük iş verilmedi bize. Bekar odası dedikleri barakalarda tahtakurularının, farelerin, böceklerin olduğu yerlerde hayatımı sürdürdüm. 6 ay sıcak su yüzü göremedim. Soğuk su ile yıkandığım için bir keresinde zatürreden az kalsın ölüyordum. Tüm bu acımazsızlığa karşı tek bir şey yapabilirdim. Bölgeden gelirken edindiğim Kürt ulusal bilincimi, sınıf bilinci ile harmanlamaktı. İnşaat işçilerinin örgütlenmesi için dernek kurmada rol aldım. Sendika girişiminde yer aldım. Yılda en az 400 inşaat işçisinin iş cinayetine kurban gittiği bir süreçte boş duramazdım elbette. Dudullu merkezde, Birlik Mahallesi’nde, Esenşehir ve Esenkent Mahallelerinde yaşayan inşaat işçisi arkadaşlarımızla toplantılar yapıyoruz. İnşaat İşçileri Birliği adı altında örgütlenmeye çalışıyoruz. Gündelikçi işçi arkadaşların kahvelerinde bir araya gelip güçlü bir örgütlülük nasıl yaratırız diye çabalıyoruz. Önümüzde 1 Mayıs var. Geçen yıl biz baretlerimizle Taksim, Mecidiyeköy, Okmeydanı, Şişli civarında 1 Mayıs’a katıldık yaralandık. Ama alana giremedik.
Tek bir alana kilitlenmemek lazım. Her yeri Taksim’e, 1 Mayıs alanına çevirmek lazım. İnşaat işçileri olarak İMES, OSB, KADOSAN, MODOKO, Dudullu tekstil işçileri olarak ortak bir kutlama örgütleyebiliriz. Biz 1 Mayıs komitesi kuruyoruz. Bu komiteyi sadece inşaat işçileri ile sınırlamıyoruz. Tüm sektörlerden işçi arkadaşlarla bir araya gelip günü saati zamanı belli olan ortak bir yerde örneğin Esenşehir girişinde kutlayabiliriz. Bu olmasa da biz gündelikçi, kadrolu, taşeron inşaat işçileri olarak kutlama yapacağız. İnşaat işçilerinin 1 Mayıs’ı iyi kutlayacağını herkes görsün istiyoruz. İddiamız budur. 

*İstanbul

ÖNCEKİ HABER

İMES’te sömürü çarkı işliyor

SONRAKİ HABER

1 Mayıs için sendikalar ne yapıyor bilen varsa söylesin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...