14 Nisan 2015 14:27

Bosch’ta sözleşme imzalandı

Bursa'da bulunan Bosch fabrikasında, 4 yılın ardından toplusözleşme imzalandı. Türk Metal ve MESS arasında varılan anlaşmaya göre ücretlere ilk altı ay yüzde 7 artı 70 kuruş, ikinci altı ay yüzde 7 artı 20 kuruş, üçüncü altı ay enflasyon artı 15 kuruş, dördüncü altı ay için ise enflasyon artı 15 kuruş zam yapıldı.

Paylaş

Hakkı TALİ
Bursa

Bursa'da bulunan Bosch fabrikasında, 4 yılın ardından toplusözleşme imzalandı. Türk Metal ve MESS arasında varılan anlaşmaya göre ücretlere ilk altı ay yüzde 7 artı 70 kuruş, ikinci altı ay yüzde 7 artı 20 kuruş, üçüncü altı ay enflasyon artı 15 kuruş, dördüncü altı ay için ise enflasyon artı 15 kuruş zam yapıldı.

Alınan zammın olumlu olduğunu söyleyen işçiler, sözleşmenin Türk Metal üzerinde kurdukları baskı sayesinde bu noktaya geldiğini söyledi. 

Sözleşmeye ilişkin görüştüğümüz 10 yıllık Bosch’ta işçisi, 36 aydır zamsız çalıştırıldıklarını bu nedenle alınan zammın memnun ettiğini söyledi. Sendikacıların bu zammı şova dönüştürmesine izin vermeyeceklerini dile getiren işçi, “Bizim iki temel sorunumuz vardı: Birincisi, Türk Metal’in yaptığı hata nedeniyle saat ücretimiz Renault ve Tofaş fabrikalarına göre 10-20 kuruş daha düşük oluyordu. Bu fark en son 1 lira 20 kuruşa kadar çıkınca bardağı taşıran bir damla olmuştu. Buna ve sendikada demokrasi adına bir şey olmaması, temsilci ve yöneticilerimizi kendimizin seçme talebiyle Türk Metal’den istifa etmiş, Birleşik Metal-İş’e üye olmuştuk. İşçiler baskılarla yeniden Türk Metal’e döndürülse de, taleplerimiz konusundaki kararlılığımız sürdü. Bunu gören patron saat ücreti ortalamasının Renault ve Tofaş düzeyine getirilmesi için gayret göstereceklerini söylemek zorunda kaldı. Bosch işçisi olarak eğer bu işin peşini bırakmış olsaydık, bu sözleşme çok daha kötü bir biçimde sonuçlanacaktı” diye konuştu. 
Başka bir Bosch işçisi ise imzalanan sözleşmede bir başarıdan bahsedilecekse bu sürekli olarak sendikaya baskı uygulayan, istenen rakamlardan geri adım atılmasının istemeyen ve greve çıkmaya hazır olan işçilerin başarısı olduğunu dile getirdi. 

ÜCRETLER YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA

Türk Metal’e karşı işçilerin güvensizliğinin devam ettiğini söyleyen işçiler şu örneği verdiler: “İşyerimizde 20 yıllık işçilerin saat ücreti, yapılan zamla 17 lira oldu. Bu da en azından işçileri yoksulluk sınırına yaklaştırdı. Bu durumda olan işçiler bir yandan sevinirken bir yandan saat ücretlerinin artmasının işten çıkarılmalarını kolaylaştıracağı konuşulmaya başlandı. Oysaki herkesin ücreti birbirine eşitlenmesi gerekirdi ve sendikanın işçinin karşısına çıkıp bu işyerinde sendikal örgütlülük var dolaysıyla herkesin iş güvencesi vardır hiç kimsenin kaygı duymasına gerek yok diyerek işçileri rahatlatması gerekirdi. Bunların hiç birini yapacaklarını düşünmediğimiz içinde güvensizliğimiz devam ediyor.”

Bosch işçisi, sözleşmenin imzalanması ile işlerinin bitmediğini yeni başladığını söyledi. “Öncelikli işimiz kazanılmış olan hakları korumak ve tüm işçilerin eşit koşullarda ücret alması için sendikada demokrasinin geliştirilmesi olacaktır. Bunun yolunun temsilci seçimlerinin demokratik bir biçimde belirlenmesi ve delege sendika kurullarının aynı biçimde sandık konularak işçiler tarafından seçilmesidir” diyen Bosch işçileri, Türk Metal’in bundan sonra atacağı adımları takip edeceklerini, atamayla belirlenen temsilcileri ve sendika yöneticilerini kabul etmeyeceklerini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

MHP Milletvekili adayı, adaylıktan çekildi

SONRAKİ HABER

Çocuk parklarına baz istasyonu kuruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...