12 Nisan 2015 15:55

Türkiye: Vatikan'a mutlaka karşılık verilecek

Papa Francesco'nun Ermeni Soykırımı'na 'Ermeni Soykırımı' demesi üzerine Vatikan’ın Ankara Büyükelçisi Antonino Lucibello Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Lucibello'ya 'Hayal kırıklığı ve üzüntü duyduk. Güven kaybına yol açtı' denildi.

Paylaş

Papa Francesco'nun "20. yüzyılın ilk soykırımı Ermenilere yapıldı" demesi üzerine Vatikan’ın Ankara Büyükelçisi Antonino Lucibello Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Lucibello'ya "Hayal kırıklığı ve üzüntü duyduk. Güven kaybına yol açtı" denildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu da "Dini liderlerden bizim beklentimiz, barış çağrısında bulunmalarıdır. Gönülleri kapalı olanlara arşivleri açmak faydasız" dedi.

Büyükelçi Lucibello, Papa’nın açıklamaları üzerine bugün Müsteşar Yardımcısı Levent Murat Burhan tarafından bakanlığa çağrıldı.

Hürriyet'in haberine göre Burhan, Vatikan Büyükelçisi’ne şu mesajları verdi:

"Papalık makamının ifadeleri karşısında büyük hayal kırıklığı ve üzüntü duyduk. Tarihi gerçeklerden uzak, tek taraflı anlatının esiri olmuş ifadeleri Papa’nın bugünkü konuşma metninden okuyarak, acılar arasında hiyerarşi kurulduğu ve seçici davranıldığı ve bu yapılırken sadece Hristiyan Ermenilerin acılarından bahsedilmesine, Müslümanlara ve diğer inanç grubundan ölenlere hiç yer verilmemesine anlam veremedik.

Ruanda ve Bosna’da Uluslararası Mahkemelerce ‘Soykırım’ olduğu teslim edilmiş insan kayıplarını ‘kitle ölümleri’ olarak zikrederken, hiçbir uluslararası mahkeme tarafından soykırım olarak tanımlanmamış olan ‘1915 olaylarına’ ‘soykırım’ diyebilmiş olmasına hayret ettik.

Konuşmanın geneline bakılınca, esasen insanlığın en büyük ayıbı olan ‘holokost’a dahi açıkça atıf yapmazken (Nazilerin yaptıkları diyerek atıf yapılıyor), sadece Ermeni iddialarını bu şekilde dillendirmesini ve aynı dönemde Anadolu’da hayatını kaybedenlere hiçbir atıf yapmamasını bir din adamına yakıştıramadık.  

Papa Türkiye’ye geçen Kasım’da yaptığı ziyaret sırasında ve sonrasında verdiği barış, uzlaşı ve diyalog mesajlarıyla çelişti. Vatikan’ın izlediği bu tutum karşısında mutlaka bir tepki vereceğiz. ilişkilerimizde güven kaybına yol açan bugünkü gelişmelere mutlaka karşılık verilecek."

ÇAVUŞOĞLU MOĞOLİSTAN’DA ÖĞRENDİ

Resmi bir ziyaret için Moğolistan’da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Ankara’daki kurmayları ve Vatikan Büyükelçiliği ile irtibata geçerek Papa’nın konuşmasıyla ilgili ayrıntılı bilgi aldı. Ankara ile Moğolistan arasında kurulan telefon hattı sonucu Türkiye’nin Papa’nın konuşmasına sert bir açıklamayla karşılık verilmesi kararlaştırıldı. Ankara’da derhal açıklanacak yazılı metin üzerinde çalışmalara başlandı.

PAÇACI: SOYKIRIM BEKLEMİYORUM

Mart sonunda AB Bakanı Volkan Bozkır’ın Roma ziyaretine eşlik eden gazetecilere açıklamada bulunan Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı ise Papa’nın Vatikan’da ayin düzenlenmesini kabul etmediğini ve soykırım ifadesini kullanmasını beklemediğini söylemişti. (HABER MERKEZİ)

PAPA FRANCESCO: 20.YÜZYILIN İLK SOYKIRIMI ERMENİLERE YAPILDI

ÖNCEKİ HABER

Bakur'a sansüre tepki: 22 film festivalden çekildi

SONRAKİ HABER

Karakol yakınında bulduğu cisim elinde patladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...