10 Nisan 2015 13:17

Eymür: MGK karar veriyordu, MİT öldürüyordu

Kürt işverenlerin katledilmesine ilişkin Mehmet Ağar, İbrahim Şahin, Korkut Eken ve Ayhan Çarkın'ın aralarında bulunduğu 19 kişi hakkında açılan davanın duruşmasında, eski MİT'çi Mehmet Eymür tanık olarak dinlendi. Yapılan bütün eylemelerin MGK'den çıkan kararlar ile MİT'e geldiğini ve öldürmelerin de bu çerçevede yapıldığını belirten Eymür, avukatların soruları üzerine birçok cinayeti de hatırlamadığını iddia etti. Mahkeme heyeti, avukatların sanıkların tutuklanması ve MİT'teki belgeleri incelemek için "Naip Hakim" tayin edilmesi yönündeki talepleri reddetti.

Paylaş

Savaş Buldan, Behçet Cantürk, Namık Erdoğan gibi isimlerin katledildiği "failli meçhul" cinayetler ile ilgili 19 kişi hakkında açılan davanın duruşması Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya, müşteki ve sanıkların avukatlarının yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. Mehmet Ağar, İbrahim Şahin, Korkut Eken, Ayhan Çarkın gibi 19 kişinin yargılandığı duruşmada, eski MİT'çi Mehmet Eymür tanık olarak dinlendi. MİT'e 1965 yılında girdiğini belirten Eymür, "1994 yılının Nisan ayında çok sayıda failli meçhul cinayet işlendi" dedi. Eymür, 1994'te MİT görevlisi olan Tarık Ümit'in kendilerine sunduğu rapora değinerek, "Tarık Ümit'in elinde 29 Kürt İşadamının listesi vardı, birçoğunu Tarık Ümit kendisi öldürmüştür. O isimlerin bazıları şunlardır: Mehmet Emin Soyda, Avukat Cihat Tokaş, Abdullah Cantürk, Hurşit Savaş, Hamdi Yağ, Hasan Yağ, Hasan Kuş, DEP'li yönetici Dr. Cabar (soyismini vermedi), Dursun Karataş, Nevzet Telli ve Nezit Karakuş" dedi. Eymür, o gün Tarık Ümit ile yaptıkları görüşmenin notlarının MİT'in arşivinde bulunduğunu söyledi.

ARALARINDA MEHMET ALİ BİRAND'INDA BULUNDUĞU 54 KİŞİLİK LİSTE

Yapılan bütün eylemelerin MİT'e MGK'dan çıkan kararlar ile geldiğini belirten Eymür, öldürme olaylarının bu çerçevede oluştuğunun altını çizdi. Eymür, 29 kişilik Kürt işadamları listesinden sonra aralarında Mehmet Ali Birand'ında bulunduğu 54 kişilik listenin de geldiğini belirtti. Savaş Buldan'ın katledilme olayına da değinen Eymür, Buldan'nın öldürülüp arabasının denize atıldığını söyledi. O dönem İçişleri Bakanı olan Mehmet Ağar ile birkaç defa görüştüklerini anlatan Eymür, Mehmet Ağar'ın (Tosuncuğu) Ümit Fırat'ı bir şekilde geri çektirilmesi gerektiğini söylediğini aktardı. Eymür, o dönem görev alan görevlilere "Tosunlar" diye seslenildiğini söyledi. 

'BAZEN HUKUK İLE HALLEDİLEMEYECEK DURUMLAR OLUYOR'

Avukatların Faik Candan cinayetini sorması üzerine Eymür'ün "O kadar çok cinayet işlendi ki hangisi olduğunu" hatırlamadığını demesi dikkat çekti. Müştekilerin Avukatı Ülker Candan'ın "Mehmet Ağar'ın tosuncukları kimlerdir?" sorusuna Eymür, "Abdullah Çakar, Haluk Kırcı, Sami Hoştan, Sedat Peker, Mehmet Gözen, Ziya Bandırmalı" dedi. MİT'in içinde raporların silindiğini ve yok edildiğini belirten Eymür, bunu da eski MİT Müsteşarı Mithat Altay'ın yaptığını söyledi. Bazen hukuk ile halledilemeyecek durumların bulunduğunu belirten Eymür, "Bizim meslekte eğer kirliliği ortaya çıkartmak istiyorsan bunu temiz kişiler ile yapmak mümkün değil, biz de bu çerçevede MİT'e eleman aldık" dedi.

'AĞAR VE DİĞERLERİNİN DURUŞMADA HAZIR BULUNDURULMASI GEREKİR'

Eymür'den sonra mahkemeye SEGBİS sistemi ile tanık olarak bağlanan Eski İstihbarat Subayı Yıldıray Soysal, Faik Candan'ın katledilmesinin ardında istihbarat, jandarma ve diğer devlet mercileri olayın üstünü örttüğünü söyledi. Soysal'ın ardından söz alan müştekilerin avukatı Yusuf Alataş, Mehmet Ağar ve diğer suçluların mahkeme de hazır bulunması gerektiğini belirterek, "Siyasi hasta tutsaklar ağır koşullarda hapiste tutulurken, Ağar ve diğerlerinin en ufak bir raporda mahkemeye getirilmemesi vahim bir durumdur" dedi.

'MİT'TEKİ BİLGİLERİN İNCELENMESİ İÇİN NAİP HAKİM ATANSIN'

Alataş, Ayhan Çarkın, Hanefi Avcı, Tansu Çiller ve Eski İstihbarat Başkanı İbrahim Aslan tanık olarak dinlenmesini istedi. Alataş, mahkemenin "Naip Hakim" tayin ederek konuya ilişkin MİT'teki bilgi ve belgeleri araştırması, bir dahaki duruşmada tüm sanıkların mahkemede hazır bulunmasını, Hakki Karaer, Savaş Buldan cinayetlerinin yaşandığı dönemde görgü tanıkların çizdirdiği robot resimlerin tek tek sanıkların fotoğrafları ile eşleştirilmesini ve bütün sanıkların tutuklanmasını talep etti. 

'TANSU ÇİLLER DİNLENSİN'

Sanık avukatlarından Ercan Ersoy ise, Ayhan Çarkın, Hanefi Avcı, Tansu Çiller ve Eski MİT İstihbarat Başkanı İbrahim Aslan tanık olarak dinlenmesi taleplerine katıldığını belirterek, "Özellikle dönemin Başbakanı Tansu Çiller ile İçişleri Bakanı olan Mehmet Ağarın dinmesi gerekiyor" dedi.

TALEPLER REDDEDİLDİ

Ersoy'un talebinden sonra mahkeme heyeti, karar için duruşmaya ara verdi. Aranın ardından mahkeme heyeti, sanıkların daha önce sorgularının yapılmış olması ve bu aşamaya kadar delileri karartma girişimlerinin delil bulunmadığından tutuklama talebinin reddine, sanık Mehmet Ağar hakkında çıkarılan çağrı belgesinin İstanbul'daki adresine tebliği edilmesi, İstanbul adresinde bulunmaması halinde SEGBİS yöntemiyle hazır edilmesi için bulunduğu yere talimat yazılması, Naip Hakim talebinin reddine karar vererek duruşmayı 3 Temmuz 2015'e erteledi.

İDDİANAMEDEN

İddianamede, Mehmet Kemal Ağar, İbrahim Şahin, Mehmet Korkut Eken, Ayhan Çarkın, Ayhan Akça, Ziya Bandırmalıoğlu, Ercan Ersoy, Ahmet Demirel, Ayhan Özkan, Seyfettin Lap, Enver Ulu, Uğur Şahin, Alper Tekdemir, Yusuf Yüksel, Abbas Semih Sueri, Lokman Külünk, Mahmut Yıldırım, Nurettin Güven ve Muhsin Korman hakkında "cürüm işlemek amacıyla kurulan silahlı örgütün faaliyeti çerçevesinde adam öldürmek" gerekçesiyle hapis cezası isteniyor. (Ankara/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

‘Kendini savunmak meşru müdafaadır’

SONRAKİ HABER

Küpe cezasına Danıştay freni

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...