05 Nisan 2015 00:35

Evde güvenlik

İşçi sağlığı ve iş güvenliği kavramları ele alınırken çoğunlukla aklımıza sadece işyerindeki tehlikeler ve sağlığı etkileyen olumsuz koşullar gelir. Oysa ki sağlık ve güvenlik riskleri hayatımızın her anında 'evde, yolda, işte' bizi çevrelemektedir.

Paylaş

Selçuk KARSTARLI*

İşçi sağlığı ve iş güvenliği kavramları ele alınırken çoğunlukla aklımıza sadece işyerindeki tehlikeler ve sağlığı etkileyen olumsuz koşullar gelir. Oysa ki sağlık ve güvenlik riskleri hayatımızın her anında “evde, yolda, işte” bizi çevrelemektedir.  Evimizi çevreleyen tehlikeler özellikle de çocuklar için daha büyük risk oluşturuyor.  Ev kazaları ve evde güvenlik  oldukça geniş bir konu, bu yazıda temel hatları ile çocuklarımızı evdeki bu tehlikelerden nasıl koruyacağımız üzerine hatırlatmalarda bulunmaya çalışacağız.
Öngörülememiş nedenler ile beklenmeyen bir an ve şekilde meydana gelen olayları kaza diye adlandırmaktayız. Kazaların önemli bir yanı da  önlenebilir olmalarıdır. Kaza sonucu ölümlerin yüzde 25’i en güvenli hissettiğimiz evlerde meydana gelir ve ev kazalarından en çok çocuk ve yaşlılar etkilenmektedir. Ev kazaları sonucu yaralanma türlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
1. Düşme ve çarpmalar
2. Kesikler
3. Yabancı cisimlerle boğulma veya tıkanma
4. Suda boğulma
5. Zehirlenme /Kimyasal maruziyeti
6. Yanıklar
7. Elektrik çarpması
8. Yüksekten düşmeler
9. Ateşli silah yaralanmaları

RİSKİ AZALTABİLİRSİNİZ

Kaza riskini azaltmak için bazı basit önlemler almak mümkün.
Evde yaşlı veya küçük yaşta çocuk var ise takılmalara neden olabilecek halı kilim vb. kaldırılabilir veya uç kısımları zemine yapıştırılabilir.  Kaygan zeminler  kaygan olmayan sergiler ile kaplanabilir.  Ev içinde merdivenler var ise bu merdivenlere kaymayı engelleyici bant uygulanabilir. Düşme nedenlerinden birisi de oyuncaklardır. Oyuncakların merdi-ven, koridor ve odalarda dağınık bir halde durmasına engel olunmalıdır.
3 yaş altı çocuklar için çokça yaşanan kazalardan biri de kafasını mobilyalara çarpmaktır. Bu kazaları engellemek için ev içinde işinize yaramayan tüm fazlalıklardan kurtulun. Bunun yanı sıra kafa çarpma riski taşıyan yerleri belirleyin. Bu yerlere erişimi engelleyebiliyorsanız engelleyin, mümkün değil ise çocukların koparıp yutamayacağı nitelikteki yumuşak malzemeler ile kaplayın.
Bıçak, makas, testere, çatal vb. kesici, delici nesneler ne yazık ki evlerde çocukların kolayca ulaşabileceği yüksekliklerdeki çekmecelerde muhafaza edilir.  Yürümeye başlayan çocuk için evin her yeri keşfedilmeyi bekler.  Kesilme, batma vb. yaralanmaları engellemek için mutfak kapınızı kilit-li tutmanın yanı sıra delici kesici nesnelerin bulunduğu çekmeceleri de gizli çekmece haline getirebilir veya ki-litleme aparatı kulanarak güvence altına alabilirsiniz.

BANYODAKİ GİDERLERİ AÇIK TUTUN

Çocuklar için 1.5 yaşına kadar olan dönem oral dönem diye adlandırılır. Bu dönemde çocuk bulduğu her nesneyi ağzına sokar (nesneleri tanımak için). Bu nedenle oyuncaklar yaşına uygun seçilmeli, bozuk para, küçük oyuncaklar, anahtar vb. nesneler  çocuğun ulaşılabileceği yere konmamalıdır.
3 yaş altı çocuklar için bir tehlike de kova, küvet gibi su dolu yerlerdir. Çocuk suya merakla eğilir ve kafa / vüçut oranı büyük olduğu için geri doğrulayamayarak boğulabilir. Bu nedenle banyola-rınızda küvet ve kovaları su dolu halde bırakmayın ve giderleri açık tutun.

EVDEN ÇIKMADAN KONTROL EDİN

Ev yangınlarında fişte unutulan ütü, ısıtıcı ve ocak ile elektrik tesisatları önemli yer tutar. Evden çıkmadan önce bu cihazları kontrol etmeyi unutmayın. Evinizde veya apartmanınızın merdivenlerinde kuru kimyasal toz veya CO2 içerikli söndürme tüpü mutlaka bulunmalı. Mutfakta kızgın yağın tutuşması durumunda asla üzerine su dökmeyin, bu hareketiniz yangını büyütecektir. Söndürmek için önce ocağı kapatın sonra bir havluyu ıslatarak sıktıktan sonra tavanın üzerine örtün veya varsa kapağını kapatın.

CAM SİLERKEN ÖLMEYİN

Yüksekten düşme ölümlü kazalar içinde önemli bir paya sahiptir. Temizlik yapan kadınların, balkondan sarkan çocukların pencereden düşerek hayatını kaybettiği birçok vaka duymuş veya şahit olmuşsunuzdur. Yüksekten düşmemek için en iyi yol yükseğe çıkmamaktır. Bunun için cam temizliğini pencere pervazına çıkmadan yapabileceğiniz türden bir alet ile (mıknatıslı silgi veya uzun saplı bir silgi) yapabilirsiniz. Çocuklarınızın sizin kontrolünüz dışında balkona çıkmalarını ve pencereleri açmalarını engelleyin. Bunun için çocuk kilidi monte edebilirsiniz. Evinizi havalandırıken pencereleri arka eğimli açmayı tercih edin.

ATEŞLİ SİLAHLAR BULUNDURMAYIN

Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre ülkemizde 10 milyona yakın bireysel silah (ateşli ) bulunmaktadır. Bu silahlar zaman zaman çocukların aile bireylerinden birini veya bir başka çocuğu vurmasına neden olabiliyor. Ateşli silahlardan korunmanın en iyi yolu evde veya aracımızda bulundurmamaktadır. Zaruri nedenlerden (mesleği gereği) bulunduranların evde dikkat etmesi gereken başlıca kurallar; evdeki çocukların bilmediği ve erişemeyeceği (mümkünse kilit altında) yerlerde tutulmasıdır. Silah her zaman boş ve emniyeti kapalı olmalı, mermiler silah ile aynı yerde saklanmamalıdır. Tüm saydıklarımızı sağlamanın birincil anahtarı ebeveynler olarak risk algımızı açık tutmak ve çocuklarımıza güvenli davranışlarımızla örnek olmaktır. Herkese güvenli, sağlıklı ve mutlu yarınlar dilerim.

ELEKTRİK ÇARPABİLİR

Ebeveynler için en korkutucu tehlikelerden birisi de elektriktir.  Çocukların çarpılma nedenlerinin başında prizlere iletken cisim sokmak ve kabloları ısırmak gelir. Korunmak için öncelikle tüm priz ve tesisat elemanlarınızın sağlamlığı şarttır. Buna ilaveten topraklama tesisatınızın standartlara uygun olması ve tesisatınızda kaçak akım koruması (30mA) bulunmalıdır. Korumanın bir diğer aşaması da çocuğun elektriğe ulaşımının engellenmesidir. Bunun için prizlerinizi çocuk emniyetli prizler ile değiştirebilir veya bunun için üretilmiş kapaklardan takabilirsiniz. Mümkün olduğunca uzatma kablosu kullanmayın, zorunlu durumlarda kablolarınızı duvara kroşe ile tutturarak kullanın. Unutmayın elektrikli alet ve tesisat onarımı uzmanlık gerektiren bir iştir. Bu nedenle asla evinizdeki elektrikli aletleri kendiniz onarmaya çalışmayın. Onarım sırasında yaptığınız hatalı bağlantılar gerek onarım gerekse kullanım esnasında çarpılmalara neden olabilir.

ERİŞEMEYECEĞİ YERLERE KOYUN

Besin zehirlenmesi dışındaki zehirlenme vakalarının büyük çoğunluğu temizlik kimyasallarının (çamaşır suyu, tablet deterjan, kireç sökücü) veya ilaçların yutulmasından kaynaklanır. İlaçlar genellikle çocuklar için tehlike yaratırken, temizlik kimyasalları yetişkinler tarafından da sıkça yutulmaktadır. İlaçlar ile temizlik malzmelerinin çocuklarca erişilemeyecek yerlere konmasının yanı sıra evde hiçbir temizlik malzemesi etiketli kabı dışında bir kaba (örneğin su şişesine) konmamalıdır. Kullanmadığınız ilaçları en yakın sağlık kuruluşuna teslim edin. Evinizde ihtiyaç dışı ilaç tutmamak ilaçlar için alınabilecek en iyi önlemdir.

YANMALARA DİKKAT

Soba kullanımının azalması ile yanık vakaları da azalmıştır. Ancak evlerde hâlâ yanmaya neden olabilecek kaynaklar mevcuttur. Fırın, ocak, çaydanlıklar, sıcak yemek tencereleri, ve ütü temel sıcak yüzeyleri oluşturur. Artık birçok fırın üreticisi ön camı ısınmayan, çocuk emniyetli kumandası olan fırınlar üretmektedir, fırın alırken bu özellikleri diğer özelliklere tercih etmenizde yarar var. Çaydanlık ve tencerelerinizi de oturma odası, salon gibi çocuğun bulunduğu alanlara getirmemek en basit çözüm. Tabii mutfağınızı kilitli tutmayı da unutmayın.  Ütü yaptıktan sonra ütünüzü çocuğun ulaşamayacağı bir yere kaldırın. Bunu yaparken ütünün tutuşturabileceği nesneleri(kolonya, deodorant, gazete vb.) hesaba katın.

(*)İş Güvenliği Uzmanı

ÖNCEKİ HABER

Dünya Buz Hokeyi Şampiyonası 3. Klasman maçları İzmir'de başladı

SONRAKİ HABER

Festivalde bugün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...