31 Mart 2015 01:00

Kadınlar Mecliste temsil edilmiyor

Genel seçimlerde kadın adayların az olması göze çarpıyor. Adana’da görüştüğümüz kadınlar ise, Mecliste kadınların temsil edilmesini ve daha fazla kadın milletvekili görmek istedikleri söyleyerek, seçimden beklentilerini şöyle sıraladı: Sokakta rahat yürümek, erkeklerle eşit ücret almak, cinayete kurban gitmemek, insanca bir hayat sürmek.

Paylaş

Deniz ÇİMEN
Adana

Genel seçimlerde kadın adayların az olması göze çarpıyor. Adana’da görüştüğümüz kadınlar ise, Mecliste kadınların temsil edilmesini ve daha fazla kadın milletvekili görmek istedikleri söyleyerek, seçimden beklentilerini şöyle sıraladı: Sokakta rahat yürümek, erkeklerle eşit ücret almak, cinayete kurban gitmemek, insanca bir hayat sürmek.

Belediye evleri mahallesi semt pazarında alışveriş yaparken konuştuğumuz 55 yaşındaki Emekli Öğretmen Kamer Cengiz, Mecliste bulunan vekillerin kendilerini temsil etmediklerini düşünüyor. Kadınların düşük ücretlerle çalıştırıldığını söyleyen Cengiz, hem çocuğuna hem de evine bakan kadının işten uzaklaştırıldığını ifade etti. Cengiz  “Kadınları tamamen evine bağlı, çocuklarına bakan kadınlar olarak görmek istiyorlar. Kadınlar artık ucuz iş gücü olarak görülmesin. Artan bu emek sömürüsüne karşı kadınlar örgütlenmeli” dedi. Cengiz, kadınların şiddete maruz kalmadığı, kendilerini daha güvende hissettikleri bir ülke dilediğini belirtti.

‘DERTLERİ KENDİ KOLTUKLARI’

Semt pazarında küçük bir tezgahı olan 67 yaşındaki Fatik Nergis, birlikte yaşadığı oğluna katkıda bulunmak için üç buçuk yıldır pazarda baharat satıyor. Daha önce çapaya da pamuğa da gittiğini, yeri geldiğinde biber çöpü de ayıkladığını söyleyen Fatik Nergis, “Benim elimde varsa var, yoksa yok, 15 yıldır çalışıyorum. Tarlada çalışana sigorta yapmazlardı. Biz devlet kapısında da değildik, bu yaşa geldik hâlâ çalışmak zorundayız” dedi. Seçimleri sorduğumuz Nergis,  “Meclistekinin bana bir faydası yok, herkes kendi nefsini düşünüyor.  Herkes kendi koltuğunu yükseltmenin derdinde” dedi.

MECLİSTE KADIN SAYISI AZ

Akkapı Mahallesinde Filiz Çalıkanyürek’ın evine konuk olduk. Ev kadını olan Çalışkanyürek, Alevi olduğunu belirterek, “Biz Alevi halkına ve kadınlarına karşı hâlâ ön yargılı davranılıyor. Alevi kadınlar da, diğer kadınlarla aynı kaygıları paylaşıyor” dedi. İki kızının il dışında okuduğunu ifade eden Çalışkanyürek, “Ben de her gece, Onlara bir şey olur mu acaba, korkusuyla uyuyamıyorum” dedi. “Biz isterdik ki çok güçlü bir yasa çıkarılsın ve bu tacizin, tecavüzün, önüne geçilsin. Ama geçilmek istenmiyor, ne yazık ki bu ülke de kadın cinayetleri hâlâ bitmek bilmiyor” şeklinde konuşan Çalışkanyürek,  meclisin kadınları temsil etmediği görüşünde.

‘KADIN CİNAYETLERİNE AĞIR CEZALAR VERİLSİN’

Genç yaşına rağmen yıllarca tekstil işçiliği yaparak evine katkıda bulunan Hatice Bilgiç, kadınların boşanmak istediğinde öldürüldüğüne dikkat çekerek, kadın cinayetlerine ciddi cezalar verilmesi gerektiğini söyledi. Kadın cinayetlerinin üzerinden 1 ay geçmeden unutulduğunu dile getiren Bilgiç, “Olan o aileye ve kadına oluyor. Burası namus için öldürülen kadınların ülkesi” diye konuştu. İşçilerin sorunlarını ele alan milletvekillerinin olmadığını söyleyen Bilgiç, “Çok kötü iş yerleri var. depoda, havasız yerlerde sigortasız çalışanlar var. Patronlar asgari ücretin altında bir maaşla çalıştırmasına rağmen işine gelmeyince işten atabiliyor” dedi. Tekstilde kadınların erkeklerle aynı işi yapmasına rağmen erkeklerden düşük maaş aldıklarını dile getiren Bilgiç, “Bir kadın 800 lira alıyorsa bir erkek 1500-1600 lira alıyor. Bu haksızlık” dedi.

ÖNCEKİ HABER

‘Ankara metrosu dolmuş gibi’

SONRAKİ HABER

'Nusra, İdlip'te Türkiye'den yardım aldı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...