31 Mart 2015 00:58

Adli tıp sorumluları koruyor mu?

Adli Tıp Kurumu Giresun’un Alucra Kamışlı köyünde, ayı saldırısıyla yaralanan ve yanlış kan verilmesi sonucu yaşamını yitiren Kemal Başer’in ölümüyle ilgili raporunu açıkladı.

Paylaş

Tolga Alp TURGUT
İstanbul

Adli Tıp Kurumu Giresun’un Alucra Kamışlı köyünde, ayı saldırısıyla yaralanan ve yanlış kan verilmesi sonucu yaşamını yitiren Kemal Başer’in ölümüyle ilgili raporunu açıkladı. Kurum, Başer’in verilen yanlış kan dolayısıyla değil, ‘Yabani hayvan saldırmasına bağlı olarak yumuşak doku yaralanmasından öldüğünü’ savundu. Gazetemize konuşan Kemal Başer’in oğlu Rüstem Başer, “Adli Tıp, sorumluları koruyor mu” diye sordu.

28 Ekim 2014 günü, hayvanlarını otlatmak için gittiği ormanda ayı saldırısına uğrayan emekli Zabıta Memuru Kemal Başer, ilk müdahale için Alucra Devlet Hastanesine götürüldü. Ağır kan kaybeden Başer’e kan torbası olmadığı için kan nakli yapılamadı. Ambulansla Giresun Devlet Hastanesine götürüldüğü sırada 0 RH (-) yerine AB RH (-) kan verilen Başer, bu hastanede ağır yara bakım ünitesi olmadığı için Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesine gönderildi. Aldığı yanlış kan sonucu iç organları iflas eden Başer, 1 hafta yaşam mücadelesi verdiği KTÜ’de hayatını kaybetti.

‘BAKANLIK SORUMLUDUR’

KTÜ’de kan değerleri düşen ve giderek bilincini yitiren Kemal Başer için İstanbul Birinci Adli Tıp Kurumu raporunda “Yapılan rutin sistematik incelemeye göre zehirlenerek değil yabani hayvan saldırmasına bağlı yumuşak doku yaralanması sonucu hayatını kaybettiği...” ifadeleri yer aldı.

Gazetemize konuşan Kemal Başer’in oğlu Rüstem Başer, İstanbul Birinci Adli Tıp Kurumunun hazırladığı raporda hastanelerdeki eksikliklerin ve yanlış kan verilmesi gibi ihmallerin göz ardı edildiğini söyledi. Başer, “Sorumluların yargılanması ve adaletin yerini bulmasını istiyoruz. ‘Hastanelerimiz çok iyi’ diye açıklamalar yapan Sağlık Bakanlığı, bu olayda sorumluluk almadığı gibi sorumluları da koruyor. Bu olayın sorumlusu başta Sağlık Bakanlığıdır” dedi.

TEKNİSYEN KABUL ETTİ

Acil tıp teknisyeni A.G. de Alucra Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği ifadede Alucra Devlet Hastanesinin ambulans ekibine Kemal Başer ile ilgili  herhangi bir evrak vermediğini ve bilinci açık olmasına rağmen ambulansta hastaya kan grubunu sormadığını ifade etmişti.

YANLIŞ KAN DENMİŞTİ

Kemal Başer Giresun Devlet Hastanesine getirildiğinde doktorlar, hastanın sırt kısmında yaralanma olduğu için iç organlarında herhangi bir hasar fark edemediklerini ancak laboratuvar sonuçlarına baktıklarında verilen yanlış kanın ilerideki safhalarda organ yetmezliğine sebep olacağını söylemişti. Başer de 1 hafta sonra organ yetmezliğinden yaşamını yitirmişti.

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'ın gazı yetmedi: Geleceğe güven yok

SONRAKİ HABER

Çaldıran davasında Adli Tıp raporu istendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...