31 Mart 2015 00:55

Sağlık sorunları bahane, sendikasız İSDEMİR şahane

Çelik-İş ile Türk Metal arasında sendikal rekabetin yaşandığı İSDEMİR’de işçi kıyımı devam ederken, işten atılan işçilerin direnişi de sürüyor. 2015 yılından bu yana 800 işçi fabrikadan atıldı.

Paylaş

Halil İMREK
İskenderun

Çelik-İş ile Türk Metal arasında sendikal rekabetin yaşandığı İSDEMİR’de işçi kıyımı devam ederken, işten atılan işçilerin direnişi de sürüyor. 2015 yılından bu yana 800 işçi fabrikadan atıldı. Çelik-İş üyesi olan işçilerden, sağlık raporu alan, banka borçları olanlar dışında “performans düşüklüğü” iddiasıyla kapı önüne konulanlar da var. İşçiler “Öyle ya da böyle işten atılacaksınız” denilerek, tazminata ek haklar verilerek işten ayrılmaya zorlandı. Bunu kabul edenler işsizlik parasından yararlanamaz, işe iade davası açamaz duruma geldi. Kabul etmeyen az sayıdaki işçi ise işe iade davası açtı.

Meslek hastalıklarına İSDEMİR’de çalışırken yakalandıklarını söyleyen işçiler kendilerine yaşatılanlara tepkili. İSDEMİR genel müdürünün iki sendikanın rekabetinden faydalandığını dile getiren işçiler, “İki sendikanın savaşı işverene yaradı. Ne zaman ki işçi birliği parçalandı. O zaman genel müdür işten atmalar için düğmeye bastı” dediler.

DÜŞÜK ÜCRETLE GÜVENCESİZ

İSDEMİR fabrikası yakınında bulunan Karayılan Mezarlığı karşısında direniş çadırı kuran “OYAK-İSDEMİR mağdurları” işverenin asıl amacının sendikasız ve örgütsüz bir İSDEMİR yaratmak, işçileri düşük ücretle güvencesi çalıştırmak olduğunu söylüyor. Türk Metal’in işçilerin birliğini bozmak için getirildiğini söyleyen işçiler, Çelik-İş’in de işten atılanlara sahip çıkmadığını söyledi. “İşten atılmalar durdurulsun, atılan işçiler geri alınsın” talebiyle kurdukları çadırda seslerini duyurmaya çalışan işçiler, gazetemize konuştu:

İŞTEN ATILANLAR İÇİN BİR ŞEY YAPILMIYOR

Yunus Karaca: İşten çıkış nedenim sendikal mücadelem. Performansım mı düşük, rapor mu aldım, icralık mıyım da beni işten attılar. İşe iade davası açtım. Önceki gün itibarıyla mahkemem sonuçlandı. Davayı kazandım. İşten atılan işçiler keşke hepsi hakkını arasa. Her gün işçi atıyorlar. Şimdiye kadar 800 kişi atıldı. Ben Çelik-İş üyesiyim ve her platformda işçilerin tekrar burada birliğini korumasını istedim. Ancak işime son verdiler. Atılan işçiler için bir şey yapılmıyor. Biz de kendi çabamızla bir araya gelen arkadaşlarla çadır kurduk. Nurdoğan Dayan: Teknolojiye ayak uydurmadığım gerekçesiyle işten çıkardılar. Bu kesinlikle yalandır. Tek sebebi sendikal faaliyetler. Sendikalı kalmakta ısrar ettiğim için çıkarıldım.

GREVE ÇIKAN İŞÇİLERDEN ÖÇ ALIYORLAR

Arif Öztürk: OYAK yönetimi bize oyun oynadı. Greve çıkan işçi bırakmayacak. İntikam peşindeler. Greve çıkan işçileri işinden ediyorlar. Genel müdür, insan kaynakları başmüdürü gibi isimler işçilerin kafasını kopardı. İşverenler Türk Metal’i getirterek İsdemİr’i sendikasız bırakma yoluna gitti.

TAŞERONLAŞTIRMA BAŞLIYOR

Mustafa Bozkurt: Bu fabrikaya girdikten sonra rahatsızlandım. Fabrikada hastalanınca ilaç kullanmaya başladım. Ben raporluyken çıkardılar. Telefonla arayıp gel çıkışını al yoksa hiçbir hakkını alamazsın. tek taraflı iş akdini feshederiz dediler. Gelip imzaladım. İşsizlik maaşından da faydalanamıyorum. Mağdurum. İSDEMİR taşeronlaştırmaya gidiyor. Amaçları İSDEMİR’i sendikasız hale getirmek, düşük ücretle işçi çalıştırmak, maliyeti fazla olan işçileri çıkarmak. Bunun için iki sendikanın bir biriyle savaşını kullanıyorlar. İsdemİr genel müdürü sendikayı her şeyi kendi yönetmek istiyor.

SAĞLIĞIMIZI İSDEMİR’DE KAYBETTİK

Cemal Özdeş: İSDEMİR’de 2002 yılından beri nakliyat bölümünde çalıştım. Daha sonra ehliyetim olmadığı halde vinç bölümüne gönderdiler. Vinci bilmediğim halde orada çalıştırdılar. Ehliyeti de sonradan aldırdılar. Orada çalışırken rahatsızlandım. Dizimden iki defa ameliyat oldum. Ameliyattan dolayı rapor almak zorunda kaldım. Ama ne zaman sendikal rekabet işi ortaya çıkınca bana sen rapor almışsın dediler ve çıkardılar. Peki ben nerede hastalanmışım, sağlığım bu işyerinde gitmemiş mi? Önce kadememi düşürdüler. Ardından çıkışımı verdiler.
Erhan Orhon: 1998 girişliyim. İşten ayrılma sebebim 90 gün rapor almış olmam. Sağlık sorunumdan dolayı aldım. Peki, sağlığımı nerede kaybettim.
Fuat Kurtça: ‘İSDEMİR bakım evi değil’ diyen genel müdürün de sağlık sorunu var. İşverene zarar vermekten beni atmışlar. İşe iade mahkemesini kazandım. Ama işe geri almıyorlar. İşçi çıkarıyorlar işçi alıyorlar. Bu ne yaman çelişki. Bizi mağdur ettiler. 300 kişişi işe almak için mülakat yapılacakmış.
İnan Tümkaya: Beni ‘Sağlık sebeplerinden dolayı beni düşündükleri için’ çıkarmışlar. Beş yıl önce fıtık ameliyatı oldum. Onun için çıkarıldım. Beni düşünenler beş yıl niye ameliyatlı çalıştırdılar. Kimse bize yol göstermedi. Sendikamıza sahip çıktık. Ama sendikalar biz atılırken bize sahip çıkmadılar. İşsizlik maaşı alamıyoruz. Mağdur durumdayız.
Davut Aslan. 17 Aralık’ta işten çıkarıldım. Sağlık nedeniyle attılar. İşe girerken sağlıklıydım. Sağlığımı İSDEMİR’de kaybettim. İşveren yetkisizliği fırsat buldu. Bizi işten attı.
Aykut Çam: 18 yıllık işçiyim. Kok müdürlüğü 5-6 batarya fırın ağzında çalışıyorum. Ağır iş. Varisten ameliyat olduğum için bir yıl sadece ağır işlerde çalışamaz raporu aldım. İmzalasan da imzalamasan da işten atılacaksın dediler. Mecbur kaldım imzaladım. Şimdi işsizlik sigortasından faydalanamıyorum.
Necmettin Çıplak: 24 yıl emek verdim. 1000-1400 derece sıcaklıkta çalıştım. İş kazası geçirdim. Kulaktan ameliyat oldum. Raporluyken beni çağırıp işten attılar.
Nebi Başpınar: Herkes nasıl çalıştığımı bilir. Affedersiniz it gibi çalışıyordum. Toz toprak, sıcak soğuk dinlemiyordum. Ha bire çalışıyorduk. Zamanla beden dayanır mı? İllaki bir rahatsızlığın çıkıyor. Sonra bizi arayıp sağlık durumundan dolayı işime son verdiler.
Ramazan Utlu: 16 yıl İSDEMİR’e hizmet ettim. Bel fıtığından ameliyat oldum. Sağlığımı işyerinde kaybettim. Sağlığımı gerekçe gösterip beni attılar.
İsmet Şahin: 1995 yılında işe girdim. 18 yıllık işçilik hayatıma, astım, bronşit olduğumu için  son verdiler.
Faik Çeker: Vinç operatörüyüm. 22 yıldır çalışıyorum. 2013 yılında bir rahatsızlık geçirdim. Sağlık sorunun var diye işime son verdiler.

 

ÖNCEKİ HABER

Çocuklar size de 1 kilo elma aldım

SONRAKİ HABER

Foça'da sağlık problemi büyüyor: Mülteciler için önlem alınmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...