30 Mart 2015 12:41

'Taşeron köleliğinde işçi sağlığı ve güvenliği'

DİSK’e bağlı Enerji-Sen Denizli’de 'Taşeron köleliğinde işçi sağlığı ve güvenliği' başlıklı panel düzenledi. TMMOB konferans salonunda yapılan ve konuşmacı olarak Çalışma Ekonomisi Doktoru Avukat Murat Özveri ve Yönetmen Suat Eroğlu’nun katıldığı paneli çeşitli iş kollarından işçiler izledi.

Paylaş

DİSK’e bağlı Enerji-Sen Denizli’de “Taşeron köleliğinde işçi sağlığı ve güvenliği” başlıklı panel düzenledi. TMMOB konferans salonunda yapılan ve konuşmacı olarak Çalışma Ekonomisi Doktoru Avukat Murat Özveri ve Yönetmen Suat Eroğlu’nun katıldığı paneli çeşitli iş kollarından işçiler izledi. Taşeron olarak çalışan işçilerden Yol-İş, Tes-İş, Nakliyat-İş işyeri temsilcilerinin de katıldığı panele, akademisyenlerin ve üniversite öğrencilerinin de ilgisi yoğun oldu.

Panel öncesi Yönetmen Suat Eroğlu’nun Hak-İş tarafından ödül verilen, iş cinayetlerini ve çocuk işçiliğini ele alan “Fıtrat” isimli kısa filminin gösterimi yapıldı. Ankara’nın Çinçin semtinde bir işçi ailesinin çocuğu olarak büyüdüğünü dile getiren Eroğlu, filmde kendi hikayesini anlattığını ifade etti. Filmdeki çocuk işçi gibi kendisinin de küçük sanayi sitelerinde çıraklık yaptığını kaydeden Eroğlu, “İşçi sınıfının insanlığı kurtaracak yegane güç olduğuna inandığım için de bu filmi çekmeye karar verdim ve işçinin çocuğunun kaderi de işçi olup  bir işçi cinayetinde ölmek olmadığını vurgulamak için adını ‘Fıtrat’ koydum.  Sanata ve eserlerin yapımına destek almak AKP iktidarında çok güç olmasına rağmen bir de işçi filmi çekmenin çok daha güç olduğunu biliyorum. İmkanı olup da işçi filmi çekmeyen yönetmen arkadaşlara tercihlerini işçi filmleri yapmadan yana kullanmalarını isterim” diye konuştu.

Murat Özveri de konuşmasında taşeron sistemi neden patronların tercih ettiğini anlatırken işçileri bölüp, parçalayan ve esnek çalışmayı kural haline getiren taşeron sisteminin işçilerin sağlığına en başından düşman olduğunu belirtti. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na da değinen Özveri, yapılmak istenenin iş kazalarını önlemek değil, işçi öldükten sonra işverenin yükümlüğünü ortadan kaldırmak olduğunu kaydetti. (Denizli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Nöbetten sonra kazada yaralandı

SONRAKİ HABER

Ülker işçilerinden gazetemize ve Hayat TV'ye teşekkür ziyareti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...