30 Mart 2015 10:55

ODTÜ'yü ikiye bölme planı!

ODTÜ'den geçmesi planlanan ikinci yola ilişkin Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı askıya çıktı. Planla beraber ODTÜ'nün kampüs alanının ikiye bölünmesinin amaçlandığını belirten Mimarlar Odası Ankara Şubesi, plana itiraz edeceklerini duyurdu.

Paylaş

ODTÜ'den geçmesi planlanan ikinci yola ilişkin Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı askıya çıktı. Planla beraber ODTÜ'nün kampüs alanının ikiye bölünmesinin amaçlandığını belirten Mimarlar Odası Ankara Şubesi, plana itiraz edeceklerini duyurdu.

Ankara Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nce hazırlanan ODTÜ Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı askıya çıktı. Plana ilişkin Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nde düzenlediği basın toplantısıyla itirazlarını dile getiren Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, yeni açıklanan planla ODTÜ kampüsünün ikiye bölüneceğini söyledi.  Planın 3. kez askıya çıktığını hatırlatan Candan, ilk iki plana dava açtıklarını, bu davalara gerekçeleri olan ODTÜ'nün altından geçecek 35 metrelik tünel yolun, 3. planda da yer aldığını belirtti.  

Bu yolun ODTÜ'nün altını oyacağına dikkat çeken Candan, şöyle konuştu: “Burası arkeolojik SİT alanıdır ve 2. plandan itibaren burası doğal sit alanı olarak ele alındı. Ancak burası halen arkeolojik sit alanı olma özelliğini koruyor. Bu tünel yol iptal edilmelidir ve bu bizim 3. plana da açacağımız davanın da konusudur.  ODTÜ'nün altında yada üstünden geçecek bir yol kampüsü ikiye bölecektir. Ayrıca doğal varlıkların olduğu bir yerde tünel çalışması yapılamaz, bu durum koruma yasalarında da belirtilmiştir.”

ODTÜ'DE YAPILAŞMA

Yetkililerin söz konusu planla yüzeyde bir yapılaşmaya gidilmeyeceğinin iddia ettiklerini aktaran Candan, bu iddianın dayanaksız olduğunu belirterek, “Yapılacak tünelin 8 km,  bunun içinde yüzeyde yapılaşmaya neden olacak havalandırma bacalarının yapılması kaçınılmazdır. 8 km tünelin ODTÜ'ye rast gelecek 35 metresinde de bu yapılaşma görülecektir” dedi.  

Ayrıca 3. planla resmi kurum alanlarında da değişikliğe gidildiğini söyleyen Candan, Anayasa Mahkemesi'nin olduğu alanda yapılaşma emsalinin 1 den, 3'e çıkarıldığını Yargıtay'ın yeni yapılacak hizmet binasının da bu 3 emsalli plana göre inşa edileceğini söyledi. Bu alanın da İncek'te olduğuna dikkat çeken Candan, bu çevrede de dikey bir yapılaşma sağlanması için böyle bir karar alındığını ileri sürdü. Candan, 3 emsal verilen alanın arkasında bulunana orman arazisinin de yapılaşmaya açılmak istendiğini belirterek, “Bu orman alanlarının da rekreasyon alanı olarak değiştiriliyor ve bu yolla Yargıtay ve Anayasa mahkemesinin bahçesi haline getiriliyor. Orman alanı olan bölge kamusalken,  herkese açıktır.  Ancak bu alanların   rekreasyon alanı olmasıyla kamuya kapalı hale gelecektir” diye konuştu. (AnkaraEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ede Demir işçileri valilik önündeydi

SONRAKİ HABER

Suudi uçakları Yemen'de mülteci kampını vurdu: 40 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...