30 Mart 2015 10:56

Mert Değirmenci cinayetinin üstü örtülmek isteniyor

Esenyurt’ta yapılan Kobanê eylemine yönelik ırkçı saldırıda yaşamını yitiren Mert Değirmenci’nin soruşturmasına gönderilen polis fezlekesinde Değirmenci’nin nasıl vurulduğuna ilişkin tek bir kelime geçmedi.

Paylaş

Eda YILDIRIM
İstanbul

İstanbul Esenyurt'ta 7 Ekim 2014 tarihinde gerçekleşen Kobanê eyleminde silahla vurularak yaşamını yitiren Emek Gençliği Üyesi Mert Değirmenci’nin ölümüne ilişkin yürütülen soruşturmaya aylar sonra gönderilen polis fezlekesi boş çıktı. Fezlekede, bol bol İstanbul’da ve Esenyurt’ta yapılan Kobanê eylemlerine dikkat çeken polis, Değirmenci’nin nasıl öldürüldüğüne dair tek satıra bile yer vermedi.

Esenyurt İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından hazırlanarak Değirmenci’nin soruşturmasını yürüten Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen 4 sayfalık fezleke boyunca IŞİD’e karşı direnen Kobanêlilere destek açıklamalarına ilişkin haberler yer aldı. Fezlekede ayrıca Esenyurt’ta gerçekleşen Kobanê eylemleri ve gözaltılar anlatıldı. Fezlekeyi gazetemize değerlendiren Değirmenci ailesi avukatı Devrim Avcı, Mert’in ölümünün faili meçhul bırakılmak istendiğine dikkat çekti.

BAŞKA DOSYAYA GÖNDERİLDİ

Soruşturma dosyasına aylar sonra fezleke gönderen polis, Mert’in ölümüne ilişkin yapılan incelemenin sonuçlarını ise dosyaya göndermedi. 10 klasör şeklinde hazırlanan tahkikat evrakı,  Kobanê eylemleriyle ilgili  başlatılan başka bir soruşturma dosyasına gönderildi. Değirmenci ailesine  ikinci soruşturmanın tarafı olmadıkları gerekçesiyle tahkikat evrakı da verilmedi.

DEĞİRMENCİ ANMASI BİLE FEZLEKEDE

Fezlekede Kobanê eylemlerinde sokağa çıkanların  molotofkokteylli ve taşlarla saldırı düzenlediği iddia edilirken polisin saldırılar nedeniyle kitleye müdahale ettiği belirtildi. Fezlekede, olaylarla ilgili olarak  karakola gelerek “yağma, kamu aracı, kamu binası, MOBESE kamera direği, kamu malına zarar, yakma, yağmalama olayların”dan  şikayette bulunanların olduğu söylendi. Hızını alamayan polis fezlekenin bu bölümünün devamında, Mert Değirmenci’nin ölümünün ardından 12 Ekim 2014 tarihinde EMEP Esenyurt ilçe binası önünde yapılan anma sırasında bir aracın kitlenin içine dalması sonucu çıkan gerginliği yatıştıran ve daha sonra aracın sahibinin şikayeti sonrası gözaltına alınarak serbest bırakılan  EMEP Esenyurt İlçe Yöneticisi Eren Ergine’ye de yer verdi. Aracın kitlenin içine dalması olayından da söz etmeyen polis, Mert için yapılan anmadan “12.10.2014 günü devam eden olaylar sürecinde” şeklinde ifade ederek, aracın sahibi Doğan Aybakan’ın aracının zarar gördüğü iddiasıyla yapılan şikayet sonrası Ergine’nin TEM Şube Müdürlüğünce gözaltına alındığına yer verdi.  

FAİLİ MEÇHUL BIRAKMAYA ÇALIŞIYORLAR

Polisin hazırladığı  fezlekeyi gazetemize değerlendiren Değirmenci ailesinin avukatı Devrim Avcı, Değirmenci’nin faili meçhul bırakılmak istendiğine dikkat çekerek şöyle konuştu: “Fezlekede yapılan ırkçı saldırıdan söz edilmiyor. Sadece Kobanê eylemlerine yer vermişler. Mert’in ölümünü nasıl soruşturdukları ve ne kadar soruşturacakları bu fezlekeden belli. Soruşturmayı  failin bulunmasını zorlaştıracak bir sürece sokmaya çalışıyorlar.” Mert Değirmenci anmasının da Kobanê eylemlerinde çıkan olayların devamı olarak gösterilmesinin de polisin tavrını ortaya koyduğunu kaydeden Avcı, “Fezlekede yer alan Eren Ergine Mert Değirmenci’nin anmasına katılmıştı. Bu olaylarla ilgisi olmamasına rağmen getirip bununa fezlekeye yerleştiriyorlar” dedi. Fezlekede somut durum değerlendirilmesi olmadığını ifade eden Avcı, soruşturmayı ilerletici hiçbir somut adımın atılmadığını söyledi.

ÖNCE POLİS SONRA IRKÇI GRUPLAR

Kobanê ile dayanışma için Esenyurt’ta sokağa çıkanlara 7 Ekim 2014 günü önce polisin ardından ırkçı gruplar saldırmış. Saldırıda  2 kişi ağır yaralanmıştı. Saldırı öncesinde ırkçı gruplar tarafından “Kürtler mahallelerimizi yakacak” şeklinde söylentiler yayılmış; HDP Esenyurt Temsilciliği ve çok sayıda işyeri de yakılmıştı. Aynı gün Özel Esencan Hastanesinin önündeki sokakta bulunan Mert Değirmenci silahlı grubun açtığı ateş sonucu çenesinden vurulmuştu. 

ÖNCEKİ HABER

750 taşeron işçisi 3 aydır maaş alamıyor

SONRAKİ HABER

Ede Demir işçileri valilik önündeydi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...