30 Mart 2015 08:53

İran'la nükleer görüşmelerde son safha

Dünyanın en zengin 6 ülkesi ve İran'ın dışişleri bakanları, bugün ülkenin nükleer programını görüştüğü Lozan'da görüşmeleri sürdürecek.

Paylaş

Dünyanın en zengin 6 ülkesi ve İran'ın dışişleri bakanları, bugün ülkenin nükleer programını görüştüğü Lozan'da görüşmeleri sürdürecek. 

Dünyanın ekonomisini elinde bulunduran ve kısaca P5+1 olarak adlandırılan ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin'in yanı sıra Almanya'dan oluşan 6 ülkenin dışişleri bakanları, bugün İranlı mevkidaşları ile buluşarak ülkenin nükleer programını görüşecek. Lozan'da devam eden görüşmelerde varılmak istenen anlaşmanın ana hatlarını belirleyebilmek için konulan son tarih 31 Mart olurken, son olarak Yemen'de ortaya çıkan İran-Batı restleşmesinin görüşmeleri nasıl etkileyeceği merakla bekleniyor. 

Öte yandan, görüşmeler açılırken varılmak istenen anlaşma, İran'ın nükleer programının kontrol altına alınması karşılığında Tahran'a yaptırımları azaltmayı öngören bir plan üzerinde yoğunlaşıyor. İran'ın nükleer programının kontrol altına alınmasının anlamı dünyada nükleer bulundurma hakkını elinde tutan ülkeler karşısında İran'ın bu olanağını kısıtlamak. 

Bir süredir devam eden Lozan toplantılarında gelinen son aşamada ise İran karşısındaki taraflar, İran'ın nükleer çalışmaları üzerindeki kısıtlamanın en az 10 yıl daha sürmesi ve sıkı denetimler karşılığında yaptırımların kaldırılması üzerinde tartışıyor. İran daha önce telaffuz edilen 15 yılın kabul edilemez olduğunu söylerken, 10 yıl üzerinde tartışabileceklerini ifade etti. Bu konuda P5+1 İran ile uzlaşırken, İran'ın çalışır halde tutmak istediği santrifüj sayısını 10 binde sabitlemek istemesi karşısında 6 binde diretince İran da sayının 6 bin 500 ile 7 bin arasında olması halinde anlaşabileceğini söyleyerek uzlaşmaya yeşil ışık yaktı. 

Böylece görüşmelerde az da olsa ilerleme sağlanmakla beraber, anlaşmazlık konuları arasında, İran'ın kısıtlamalara ne kadar uymak zorunda olacağı ve yaptırımların hangi süreçte kalkacağı konusunda anlaşmazlıklar sürüyor. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

İdil'de ölü sayısı 4'e yükseldi

SONRAKİ HABER

Direnişteki Adore işçileri kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...