29 Mart 2015 05:51

Boko Haram, seçim günü 41 kişiyi katletti

Nijerya dün başkanlık seçimleri için sandık başına giderken, Boko Haram ülkenin kuzeydoğusunda 41 kişiyi öldürdü. Bölgede Boko Haram saldırılarından korkan yüzlerce kişi sandığa gitmedi.

Paylaş

Nijerya önceki gün başkanlık seçimleri için sandık başına giderken, Boko Haram ülkenin kuzeydoğusunda 41 kişiyi öldürdü. Bölgede Boko Haram saldırılarından korkan yüzlerce ise kişi sandığa gitmedi. Diğer bir taraftan da önceki gün sona ermesi planlanan parlamento ve devlet başkanlığı seçimlerinin, şiddet olayları ve teknik aksaklıklar nedeniyle bazı seçim bölgelerinde dün tekrar edildi.

Nijerya başkanlık seçimleri için sandık başına giderken, Selefi Cihatçı Boko Haram örgütü ülkenin kuzeydoğusunda 41 kişiyi öldürdü. Bölgede Boko Haram saldırılarından korkan yüzlerce kişi sandığa gitmedi.

Devlet başkanlığının yanı sıra 360 kişilik Temsilciler Meclisi için de oy kullanıldı. 

Nijerya’da cumartesi yapılan parlamento ve devlet başkanlığı seçimlerinin, meydana gelen teknik arızalar nedeniyle toplam 15 bin seçim bölgesinden 300’ünde yeniden yapılacağı açıklandı. Seçim Komisyonu’nun verdiği bilgilere göre, söz konusu seçim bölgelerinde seçmenlerin kaydının yapılmasını sağlayan kart okuma cihazlarında bir sorun meydana geldi. Seçim Komisyonu’nun başkanı Attahiru Jega, cihazlarda oluşan arızayı “üzücü ve ulusal bir utanç” olarak niteledi. Seçimlerin başlamasından yaklaşık 48 saat sonra açıklanması beklenen seçim sonuçlarının da arızalar nedeniyle gecikmeli olarak açıklanabileceği belirtildi.

BOKO HARAM TEHDİDİ

Boko Haram örgütünün gölgesinde yapılan seçimler genel olarak sakin bir ortamda ilerlese de cumartesi günü iki ayrı yerde terör saldırıları düzenlendiği bildirildi. Ülkenin kuzeydoğusundaki iki köyde, seçim yardımcılarının hedef alındığı, ülkede cumartesi günkü saldırılarda toplam yedi kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Boko Haram, seçimin ‘İslami’ olmadığını açıklamış ve seçim bürolarına saldırı tehdidinde bulunmuştu. Seçimlerde güvenliği sağlamak için 360 bin polis görevlendirildi.

Nijerya’da yaklaşık 70 milyon seçmen seçimlerde oy kullanmaya çağrılmıştı. 

Nijerya, 173 milyonluk nüfusuyla Afrika’nın en kalabalık ülkesi konumunda. Jonathan’ın üyesi olduğu Demokratik Halk Partisi (PDP), altı yıldan bu yana iktidarda bulunuyor. Ancak parti, güçlü bir muhalefetle karşı karşıya. Seçimlerde 469 sandalyeli meclis için 28 partiden 2 bin 537 aday başvurdu. 
Mart ayı başında IŞİD’e biat eden Selefi Cihatçı örgüt Boko Haram, ülkenin kuzeydoğusundaki Borno eyaletinde Miringa kasabasını basarak, evleri yaktı, kaçmaya çalışanları da vurdu. Saldırıda 25 kişi yaşamını yitirdi.

Gombe eyaletindeki saldırılarda da 16 kişi hayatını kaybetti.

Seçim sonuçlarının oylama tamamlandıktan 48 saat sonra açıklanması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Tramvayın altında kalan Suriyeli çocuk hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

CHP bugün 41 ilde ön seçim yapıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...