28 Mart 2015 19:21

Enis Batur: Labirentini ören şair

Paylaş

Edebiyat dünyasına şiir, deneysel metinler, sanat kitapları ve çeşitli dillere çevrilmiş çok sayıda eser kazandıran şair Enis Batur’un,  edebiyatın içinden yürüyerek kat ettiği yol ve bu yola eşlik eden kavram dünyası Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği “Enis Batur: Labirentini ören şair” sergisinde buluştu. Şairin fotoğrafları, mektupları, el yazıları, kitapları ve kişisel eşyalarının yer aldığı sergi, Nâzım Hikmet Kültürevi’nde açıldı.

Şairin bağımsız dizelerden oluşan, aynı zamanda sınırları zorlayan çerçevesiz şiirine bir gönderme olarak labirent formunda hazırlanan serginin açılış konuşmasını yapan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, edebiyatın önemli isimlerini Nilüfer’de ağırlamaktan onur duyduklarını söyledi. Başkan Bozbey, “Türkiye’de ilk kez, Bursa’da, Nilüfer Belediyesi’nin ev sahipliğinde, sanatseverlerle buluşan ‘Enis Batur: Labirentini Ören Şair’ sergisinin, Nilüfer’de kültür ve sanata bakış açımız hakkında önemli bir ipucu verdiğini düşünüyorum. Bir ay boyunca açık kalacak olan serginin kentte önemli bir algı yaratacağına ve büyük ilgi göreceğine inanıyorum. Nilüfer Belediyesi olarak politikamız, böyle özel buluşmalarla kentimizde kültür sanatın çıtasını hep üst seviyelere çıkarmak yönünde.  Bugün kent, hatta Türkiye ölçeğinde tiyatrosuyla, kültür merkezleriyle, kütüphaneleriyle; konserleri, sergileri, yazar buluşmalarıyla bu kadar dinamik bir kültür sanat yaşamının egemen olduğu, nadir kentler arasında bulunduğumuzu söylemek mümkün” dedi.

YURTDIŞINDA BÖYLE SERGİ GÖRMEDİM

Serginin kendisini heyecanlandırdığını söyleyen Enis Batur da yurtdışında gezip gördüğü yazar, şair odaklı sergilerden daha zengin bir serginin ortaya çıktığını belirtti. Batur “Görüyorum ki Nilüfer Belediyesi, İstanbullular’ın onca olanağa rağmen başarmakta güçlük çektiği atılımları gerçekleştiriyor. Sergiyi gerçekten bana bir sürpriz olarak gezdim. Yurtdışına çok çıkan birisiyim ve pek çok yazar sergisi izleme imkânı buldum. İnanın ki bu ayarda bir yazar sergisine denk gelmedim. Tasarımıyla, yaklaşımıyla, çağdaşlığıyla örnek bir sergi hazırlayan arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” diyerek duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Enis Batur, Nilüfer Belediyesi tarafından hazırlanan serginin yanı sıra Türkiye’de ilk defa yaşama geçirilen Şiir Kütüphanesi’ni de gezerek kendi kişisel eşyaları ve kitaplarıyla kütüphaneye katkıda bulunmak istediğini belirtti.

Sergi sanatseverler tarafından 26 Nisan’a kadar ziyaret edilebilecek. Sergisi bir ay boyunca açık kalacak olan Enis Batur 2 Nisan’da da Nâzım Hikmet Kültürevi Sahnesi’nde okurlarıyla söyleşide biraraya gelecek. (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Havana’nın en iyi filmi İstanbul’da

SONRAKİ HABER

İsmail Saymaz’ın hukuk zaferi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...