27 Mart 2015 12:33

Patron asgari ücret zammını bile vermedi, işçi iş bıraktı

Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) aylardır yaşanan durgunluğun faturası işçilere kesiliyor. Durgunluk sebebiyle birçok fabrikada binlerce işçi işten atılırken, işçi maaşlarına ise asgari ücret zammının altında zamlar yapılıyor. Zeki Mensucat fabrikasında çalışanlar işçiler patronun yeni işçilerin maaşlarına yıllık 65 lira, eski işçilere ise 80 lira zam yapması üzerine iş bıraktı.

Paylaş

İnanç YILDIZ
Antep

Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) aylardır yaşanan durgunluğun faturası işçilere kesiliyor. Durgunluk sebebiyle birçok fabrikada binlerce işçi işten atılırken, işçi maaşlarına ise asgari ücret zammının altında zamlar yapılıyor. Zeki Mensucat fabrikasında çalışanlar işçiler patronun yeni işçilerin maaşlarına yıllık 65 lira, eski işçilere ise 80 lira zam yapması üzerine iş bıraktı. Fabrika önünde direniş başlatan 300’ü aşkın işçi, şimdi 80 lira zam yapılmasını, ikinci 6 aydan sonra 80 lira daha zam yapılmasını ve yarım maaş ikramiye verilmesini istiyor.

EMEKLERİNİN KARŞILIĞINI İSTİYORLAR

Fabrika önünde konuştuğumuz bir işçi, patronun verdiği zammın devletin verdiği zamdan da az olduğunu söyledi. Bunun işçinin kabul edebileceği bir zam olmadığını belirten işçi, Zeki Mensucat’ın köklü bir firma olduğunu, böyle düşük zam vermesini beklemediklerini belirtti. Taleplerinin karşılanması için muhatap alınmayı istediklerini dile getiren işçi, dertlerinin evlerine ekmek götürmek olduğunu belirtti. Fabrika da çalışıp da bel fıtığı olmayan işçi kalmadığını belirten işçi, “Emeğimizin karşılığını istiyoruz” dedi.

VERİLEN ZAM KOMİK

Patronun kendilerine kriz olduğunu söylediğini belirten başka bir işçi ise “3 aydır verilecek zam için oyalanıyoruz. Başta 115 lira zam verileceğini söylüyorlardı. Şu an 65 liralık bir zamdan bahsediliyor. Bu da komik yani. Devletin verdiği asgari ücret ortada. İnsanlar asgari ücretle zor geçiniyor. Bu çokmuş gibi patron ‘Ben 65 lira vereyim, bu sana yeter’ diyor” şeklinde konuştu.

PATRON İŞLER İYİ GİDERSE ZAMMI ARTIRACAKMIŞ!

Fabrika önünde işçilerle konuştuğumuz sırada, işçilerin aralarında seçtiği temsilciler de patronla yaptıkları görüşmeden çıktılar. Patronla yaptıkları görüşmeyi işçilere anlatan temsilciler, “Patronun şu an için daha fazla zam veremeyeceğini, yedinci ay sonunda işleri iyi giderse ikramiye artı yeni bir zam vereceğini söyledi” dedi.  İşçiler ise patronun bu teklifini kabul etmedi. Patronun bu teklifi üzerine konuştuğumuz bir işçi, patronun yedinci ay sonunda ne kadar zam vereceğini işçilere açıklaması gerektiğini söyledi. Bir başka işçi ise “Hep kaybeden işçi oluyor. Ne zamana kadar böyle devam edecek? Üreten sınıf ancak horlanıyor” diye konuştu.
Patronun işçileri oyalayarak birliklerini bozmak istediğini belirten bir başka işçi ise “Devletin verdiği zammı da vermiyor. İçeride bir sürü ham madde var. Kapatacağım diyor. Fabrikayı kapatacak olan fabrikaya yeni binalar diker mi? Kapatsın kapatabiliyorsa. Kapatacaksa hakkımızı versin öyle kapatsın” dedi.

Konuştuğumuz bütün işçiler patronun yedinci ayda vereceği zam miktarını şimdiden söylemesi gerektiğini yineledi. İşçiler, maaşlarına toplamda 200 liraya yakın bir zammın yansımasını istiyor.

ÖNCEKİ HABER

Tiyatrocular sabah adliyede, akşam temsilde

SONRAKİ HABER

Van, Dünya Tiyatrolar Günü’nü çadırda karşıladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...