27 Mart 2015 12:14

Dicle Vadisi'ndeki 2 HES'te geri adım

Diyarbakır'da aralarında Dicle Vadisi üzerinde yapılması planlanan 2 HES barajı ile birlikte Çermik ilçesinde yapılması düşünülen Geçit HES projesine ilişkin daha önce DSİ tarafından iptal yönünde görüşün EPDK tarafından onaylanmasının ardından söz konusu 3 HES projesi de tamamen iptal oldu.

Paylaş

Hayri DEMİR
Diyarbakır


Diyarbakır'da Dicle Vadisi'nde yapılması planlanan Dicle I HES ve Dicle III HES projelerine ilişkin Devlet Su İşleri 10. Bölge Müdürlüğü tarafından UNESCO sürecini riske sokacağından dolayı iptal yönünde verilen karar, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından onaylandı. 

DSİ tarafından Şubat ayı içerisinde her iki HES projesine ilişkin olarak HES'lerin yapılmak istendiği alanın Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı projesi sınırları içerisinde yer alıyor olmasından kaynaklı projenin yapılabilirliğinin kalmadığı ifade edilerek, iptal edilmesi yönünde görüş bildirmişti. Büyük tepkilere konu olan HES'lerin, iptal edilmesi yönünde önemli bir aşama olan görüşün ardından HES projelerinin tamamen iptali yönünde kamuoyunda beklenen karar çıktı.

Şubat ayı içerisinde iptal yönünde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na (EPDK) ulaştırılan görüş yazısının ardından, vadide geri dönüşü imkânsız tahribatlar yaratacak olan HES'lerin yapılmasından vazgeçildi. Geçtiğimiz günlerde alınan kararla Dicle Vadisi'nde planlanan her iki HES barajı da DSİ'nin belirttiği Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanı ile Ongözlü Köprü'nün özgünlük ve bütünlüğüne zarar vereceği yönündeki tespitine dayanılarak iptal edildi.

BİR İPTAL KARARI DA ÇERMİK İÇİN 

Bu iki HES projesinin yanı sıra Çermik ilçesinde de Çüngüş Çayı üzerinde yapılması düşünülen ve 2010 yılında ihaleye çıkartılan Geçit HES projesinin iptali yönünde karar verildi. EPDK, söz konusu projeye ilişkin üstlenici firmanın projeyi karlı görmemesinden dolayı çekilmesi ve DSİ'nin de bu yönlü iptal edilmesi gerektiği yönünde görüş bildirdiği projenin iptali Dicle Vadisi'ndeki HES'lerle birlikte alındı.

HES'LERDEKİ ISRAR DEVAM EDİYOR 

Kamuoyunda büyük tepki toplayan Dicle Vadisi'ndeki ve Çermik'teki HES projelerinin iptali kararları olumlu karşılanırken, büyük tepki toplayan birçok bölgede HES projelerinin yapımına da devam ediliyor.

Kürdistan genelinde şu ana kadar 223 HES projesi hayata geçirilirken, yapımı planlanan projelerle birlikte bu sayı 500'ü aşacak. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2014 Mayıs'ında yaptığı bir açıklamada bugüne kadar 461 HES'in tamamlanarak, işletmeye alındığını kaydetmişti. Yine Eroğlu, plan ve proje aşamasında bulunan 823 ve inşaatı süren 162 HES projesi olduğunu belirtmişti. 2014 itibariyle yaptırılan 320 adet HES özel sektör tarafından inşa edilirken, 141 HES'te DSİ tarafından tamamlanarak işletmeye alındı. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

YPG'li Tunç son yolculuğuna uğurlandı

SONRAKİ HABER

İşçiler paralarını alamadıkları için vince çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...