27 Mart 2015 01:04

Soma işçileri: Hediye vereceğinize sorunları çözün

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Türk-İş’i ziyareti sırasında Türk-İş yöneticilerinin, faciada yaşamını yitiren madencilerin anısına Davutoğlu’na madenci kaskı hediye edilmesine tepki gösterdi. (Fotoğraf: Arşiv)

Paylaş

Emine UYAR
İzmir

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Türk-İş’i ziyareti sırasında Türk-İş yöneticilerinin, faciada yaşamını yitiren madencilerin anısına Davutoğlu’na madenci kaskı hediye edilmesine tepki gösterdi. 

301 işçinin ölümünde şirket, hükümet ve sendikanın birlikte sorumluluklarının bulunduğunu belirten işçiler, yapılanların seçim yatırımı olduğunu dile getirdi. İşçiler, tazminat ve iş sorunlarının çözülmesini istedi.  

8 HAZİRAN’DA MADENCİNİN ‘M’Sİ ANILMAYACAK

Savaştepeli maden işçisi İdris Sarıkaya, 2007 yılında geçirdiği iş kazası nedeni ile sakat kalan bir işçi. Açtığı tazminat davasını kazanmasının üzerinden yıllar geçmesine rağmen hâlâ ödenmedi. Soma’da yaşananlardan hepsinin haberli ve sorumlu olduğunu belirten Sarıkaya, “Çalışma Bakanı’ndan örnek vereyim. İşçinin Bakanı mı işverenin bakanı mı? Bence işverenin Bakanı, işçinin lehine ne yapmış?” diye sordu. Alacaklılar dışında kendisini arayıp soranın olmadığını belirten Sarıkaya, “30 Mart seçimine kadar herkes söz veriyordu, ‘bu işi çözeceğiz’ diye. Şimdi 7 Haziran seçimine odaklandılar. Ben adım gibi eminim 8 Haziran’da madencinin ‘m’si anılmayacak bu memlekette” dedi. 

SORUMLULAR HÜKÜMET VE TÜRK-İŞ’TİR

Eynez’de arkadaşlarını kurtarmak isterken yaralanan Ahmet Mutluer, işten atılan 2831 maden işçisinden biri. “Enerji Bakanı açılışa geldi, Türkiye’nin en örnek, en modern madeni dediler. 301 kardeşimizi verdik. Her şey aynı sistemle devam etti” diyerek Hükümet’i eleştiren Mutluer, Türk-İş’e bağlı Maden-İş Sendikasının da hiçbir zaman işçileri savunmadığını, işçilerin neler yaşadığı ile ilgilenmediğini belirtti. “Zamanında önlem alınsaydı, arkadaşlarımızı kaybetmezdik. Üzerinden neredeyse bir yıl geçti ama hâlâ atamadık etkisini üzerimizden. Sendika da Hükümet de sorumlu, sorumluluklarının gereğini yerine getirsinler birbirlerine hediye vereceklerine, geride kalan madencilere sahip çıksınlar” dedi. İşten atılan işçilerden Mehmet Kuzu da, “Bu işçilerin sonu ne olacak. Hükümet bir adım atmadı, tazminatlar ödenmedi. Bu kazanın sorumluları, TKİ yani hükümet ve sendika yani Türk-İş’tir. Düzgünce denetleme yapsaydı, sendika işçilerin sorunlarına sahip çıksaydı bu kaza yaşanmazdı. Hepsi politika, seçim yatırımı. Halkın bu tuzağa gelmemesini istiyorum” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Yasa AKP’den uygulama CHP’den

SONRAKİ HABER

Gökçek vergileri mahkemede yemiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...