26 Mart 2015 16:43

Salih Müslim'den insanlığa çağrı: IŞİD’i beraber yenelim

Londra’da Newroz kutlamalarına katılmak, Kobanê’de çatışmada hayatını kaybeden İngiliz vatandaşı Eric Scurfield’in cenaze törenine katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere İngiltere’de olan PYD Eş Genel Başkanı Salih Müslim, Rojava’nın yeniden inşa edilmesi için herkesten yardım beklediklerini söyledi.

Paylaş

Londra’da Newroz kutlamalarına katılmak, Kobanê’de çatışmada hayatını kaybeden İngiliz vatandaşı Eric Scurfield’in cenaze törenine katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere İngiltere’de olan PYD Eş Genel Başkanı Salih Müslim, Rojava’nın yeniden inşa edilmesi için herkesten yardım beklediklerini söyledi.

Önceki gün İngiltere Parlamentosunda yapılan bir toplantıya katılan Müslim, “sadece bir İŞİD’li kalsa bile, evlerimizde rahat uyuyamayız” dedi. Kürt Gelişim Merkezi (Centre for Kurdish Progress) tarafından düzenlenen toplantıya yoğun ilginin olması nedeniyle, daha önce ayarlanan küçük bir salondan daha büyük bir salona alındı.

Salih Müslim’in yanı sıra, Michael Stephens, Dr David L. Phillips, Dr Johanna Riha, Dr David Graeber ve Dr Tunç Aybak da birer konuşma yaptı.

‘HER KONUDA EŞİTLİK İLKEMİZİ KORUYACAĞIZ’

Rojava ve Kobanê’deki güncel gelişmeleri anlatan Müslim, yüzlerce yaralının olduğunu, bunların tedavisinin sağlanmasının önemli olduğunu belirtti. Son zamanlarda Kobanê’ye dönen yaklaşık 50 bin kişinin evlerini bıraktıkları gibi bulamadıklarını ve şehrin yüzde 80’inin yerle bir olduğunu söyledi. Su, elektrik gibi sorunların yanı sıra, hâlâ çatışmaların olduğunu da ifade eden Müslim, Hasekê bölgesinde şiddetli çatışmaların devam ettiğini belirtti.

Bir soru üzerine Müslim, kadınların Rojava’nın savunulmasındaki rolünün unutulamayacağını söyleyen Müslim “Sadece kadın erkek meselesinde değil, her konuda eşitlik ilkemizi koruyacağız. Halkın talep ve istekleri doğrultusunda hareket edeceğiz. Yüzyılımız halkların yüzyılıdır. Halklarımız kendi karar verecektir” dedi.

Konuşmasının sonunda bir çağrı yapan Müslim, “Tüm insanlığa çağrıda bulunuyorum. IŞİD’i beraber yenelim” diyerek destek istedi.

AKP İLE İŞİD AYNI İDEOLOJİYE SAHİP’
 

Toplantının bir diğer ilgi çeken konuşmacısı, Columbia Üniversitesinde İnsan Hakları Projesinin Başkanı Dr David L. Phillips de yaptığı konuşmada, Türkiye’yi eleştirerek, IŞİD’e destek verdiğini söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı danışmanlığı da yapan Phillips, “AKP ile IŞİD aynı ideolojiye sahip. Türkiye tarafından Suriye’ye saldırılar düzenleniyor. Sınırları istedikleri gibi kullanıyor. Türkiye buna müsaade ediyor ve destek veriyor” dedi.

‘PARANOYA ERDOĞAN’

Haziran 2013’te Gezi direnişinden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın paranoya olduğunu, kendisine karşı olanlarla sürekli didiştiğini söyleyen Phillips, Gezi’den sonra batılı dostlarını bile karşısına alacak tutumlara giriştiğini söyledi.
Birleşmiş Milletler Sekretaryasına da danışmanlık yapan ve Ortadoğu konusunda bir çok araştırma ve kitap yayımlayan Phillips, Obama’nın mutlaka Salih Müslim’le görüşmesi gerektiğini ve ABD’nin Ortadoğu’daki en iyi dostunun da Kürtler olduğunu belirtti. (Londra/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Tiyatro Hâl kadın cinayetlerine karşı oynuyor

SONRAKİ HABER

EMEP: Yemen'e müdahale kabul edilemez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...