22 Mart 2015 18:50

Hükümet sorumluluğunu derhal yerine getirsin

Diyarbakır’daki tarihi Newroz’da PKK lideri Abdullah Öcalan’ın, Hükümetle 10 madde üzerinde mutabakatın sağlanması şartıyla PKK’ye yaptığı kongre çağrısını siyasetçiler gazetemize değerlendirdi.

Paylaş

Beyar ÖZALP
Fırat TOPAL
Diyarbakır

Diyarbakır’daki tarihi Newroz’da PKK lideri Abdullah Öcalan’ın, Hükümetle 10 madde üzerinde mutabakatın sağlanması şartıyla PKK’ye yaptığı kongre çağrısını siyasetçiler gazetemize değerlendirdi.

FIRAT: TEK TARAFLI ÇÖZÜM OLMAZ

DTK Başkanlık Divanı Üyesi Seydi Fırat PKK’nin koşulsuz silah bırakması yönünde AKP Hükümetinin propagandası olduğunu belirterek, “Hatta AKP bunun bu Newroz’da gerçekleşeceği yönünde bir yaklaşımı yaymaya çalıştı. Ancak sayın Öcalan’ın bu 10 maddelik deklarasyonun önce pratikleşmesi yönünde bir yaklaşımı ortaya çıktı. Bu da zaten beklediğimiz bir durumdu. Kürt meselesinin barışçıl demokratik çözümü hayati öneme sahiptir ve PKK bunu kongrede tartışacaktır. Ancak tek taraflı bir barışçıl çözüm olmaz. Bu konuda Hükümetin sorumluluklarını yerine getirmesi gereklidir. İzleme heyetinin oluşturulması bunlardan biridir” dedi.

‘BARIŞ, EŞİTLİK VE ÖZGÜRLÜK KAZANSIN’

ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, Öcalan’ın daha önce yaptığı iki açıklamaya bakıldığında sürece yönelik yeni bir evreyi işaret ettiğini belirtti. Dolmabahçe’deki açıklamanın önemli bir başlangıç olduğunu ifade eden Taş  şunları söyledi: “Buna bağlı olarak PKK’ye silahlı mücadeleyi bırakma çağrısı ve sürece yönelik bir izleme heyeti ya da hakikatleri araştırma komisyonu öngörülürken Cumhurbaşkanı’nın  izleme heyetine karşı olduğunu söylemesi, burada ortaya çıkan metnin yaşama geçirilmesi konusunda Hükümetin ne tür bir adım atacağını merak konusunu haline getiriyor” dedi. “AKP’nin yenilmesini, demokrasi ve barış güçlerinin kazanmasını istiyoruz” diyen Taş, “Newroz’da beraber olmamızda bir dayanışma göstergesidir. Barış, eşitlik ve özgürlük kazansın” ifadelerini kullandı.

HDP Mardin Milletvekili Erol Dora ise, Öcalan’ın IŞİD barbarlığına dikkat çekerek bütün halkların birlik ve beraberliğini savunduğunu ifade etti. Dora şunları söyledi: “Öcalan özellikle Dolmabahçe’de açıklanmış olan on maddelik deklarasyonun önemini tekrar vurguladı ve bu deklarasyonun çerçevesinde yeni bir cumhuriyetin inşasına yönelik çağrıda bulundu. Bu mektup Türkiye’deki tüm demokrasi güçlerine demokratik bir cumhuriyet inşa etme yolunda bir rehber olacağına inanıyorum.” 

AKP NEWROZ’DAN DERS ÇIKARMALIDIR

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ise 2015 Newroz’unun Türkiye’nin dört bir tarafında coşkulu kutlandığını belirterek bu coşkunun Türkiye halklarının barış, demokrasi ve kardeşlik özlemini açığa çıkardığını söyledi. Gürkan “Öcalan’ın vermiş olduğu mesaj barış ve demokrasinin kurulması için gerekli taraflara görev ve sorumluluğa işaret eden bir mesajdı”dedi. “Demokrasi güçleri de AKP’ye uzun süredir adım atması yönünde çağrıda bulunuyor. Bu sadece Kürt halkının ihtiyacı değil bütün Türkiye halklarının ihtiyacıdır” yorumunda bulunan Gürkan, Erdoğan’ın “izleme heyetini doğru bulmuyorum” şeklindeki açıklamasını eleştirdi. Gürkan, “AKP yetkilileri Newroz’dan bir ders çıkarmalıdır” uyarısında bulundu.

ÖNCEKİ HABER

Kelebek

SONRAKİ HABER

IŞİD ABD’li askerler için ölüm emri verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa