18 Mart 2015 11:48

Öldürme, fotoğraf çek

Doğaya saygılı işletmeler hayaliyle çalışmalar yürüten sosyal sorumluluk oluşumu Doğadabuan, ilköğretim çocuklarına kuşları avlamak yerine fotoğraflamasını anlattı.

Paylaş

Mehmet ÇINAR

Antalya’da doğanın farkında olan nesiller ve doğaya saygılı işletmeler hayaliyle çalışmalar yürüten sosyal sorumluluk oluşumu Doğadabuan, ilköğretim çocuklarına kuş gözlemciliğini öğretiyor. Çocuklara kuşları avlamak yerine fotoğraflaması anlatıldı.
Antalya’da Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencileri, Doğadabuan kurucusu Çağlar İnce ile birlikte kuş gözlemini öğreniyor. BİLSEM Öğretmenleri Nesibe Öztoprak ve Ramazan Alça ile birlikte yaklaşık 15 öğrenci, Demre Çayağzı Kuş Cenneti, Andriake Koyu, Beymelek, Kumluca Alakır Nehri ve Elmalı Avlan Gölü’nde kuş gözlemi gerçekleştirdi.

Öğrenciler kuş gözleminde göç zamanı olduğu için çok sayıda tür görme şansını yakaladı. Gözlem yapılan bölgelerde öğrenciler elmabaş patka, bahri, yalıçapkını, arapbülbülü, karabatak, küçük ve gri akbalıkçıl, kayagüvercini, sakarmeke, sarı ve ak kuyruk sallayanlar, gümüşmartı, balıkkartalı, küçükhalkalı cılıbıt, tepelitoygar, saztavuğu, şahin, kırkırlangıcı, küçük batağan, saz delicesi, akkarınlı ebabil, alakarga, düdükçün, çeltikçi, kırlangıç, serçe gibi kuş türlerini teleskopla yakından izleme fırsatı buldu. İlk kez kuş gözlemine çıkan öğrenciler, amatörce de olsa yaklaşabildikleri kuşları fotoğrafladı.

Türkiye’nin kuş türü açısından çok zengin olduğunu belirten Çağlar İnce, birçok türün de bilinçsizce avlanma nedeniyle yok edildiği veya neslinin yok olma tehlikesi altına girdiğine işaret etti. İnce, kuşları vurmak yerine fotoğraflamak, izlemek gerektiğini söyledi. İnce, bu yönde yürütülen çalışmalar neticesinde bazı avcıların avcılığı bırakarak, şimdi kuşları fotoğraflamaya başladığını da anlattı. (Antalya/DHA)

ÖNCEKİ HABER

İzmir Büyükşehir Belediyesi, sendikanın yetkisine itiraz etti

SONRAKİ HABER

Arcelor Mittal işçisi eylemde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...