18 Mart 2015 01:00

Gollum’a Erdoğan cezası!

Erdoğan’la Gollum’un yan yana konulduğu fotoğrafı paylaştığı için hakkında 3 ayrı soruşturma açılan Doktor Bilgin Çiftçi’ye 20 ihtar puanı cezası verildi. Üstelik ceza hekimlerin meslektaşları ve hastalarıyla ilişkilerini düzenleyen nizamnameye dayandırıldı

Paylaş

Eda YILDIRIM
İstanbul

Aydın’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yüzüklerin Efendisi filmi karakteri Gollum’un “yeme, şaşırma ve hayret” hallerinin yan yana yer aldığı bir fotoğrafı facebook hesabında paylaştığı için hakkında 3 ayrı soruşturma açılan Doktor Bilgin Çiftçi’nin ilk soruşturması sonuçlandı.

Aydın Valiliği Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından açılan disiplin soruşturması sonucunda 17 Şubat 2015 tarihinde  Çiftçi’ye  20 ihtar puanı cezası verildi. Çiftçi’nin yaptığı bu paylaşımla  “mesleki ve etik kurallar bakımından Tıbbi Deontoloji Nizamnamesine uymadığı” iddia edildi. Ancak doktorların meslektaşları, hastaları ve diğer medikal gruplarıyla ilişkilerini düzenleyen nizamnamenin hangi maddesine aykırı davrandığı da belirtilmedi. Üstelik Doktor Bilgin Çiftçi bir üst mercii olan Aydın Valiliği İl Disiplin Kuruluna  itiraz dileçesi sundu ancak bu dilekçe de usule aykırı şekilde cezayı veren makama gönderildi.  

ÖZ GEÇMİŞLİ GEREKÇE

Daha önce gazetemizin manşetinden “Yasakların Efendisi” başlığıyla duyurduğumuz haberde, Çiftçi’nin yaptığı paylaşım yüzünden hakkında hem ihtar puanı kırılması hem de devlet memurluğundan çıkarılması istemiyle iki ayrı idari soruşturma ve savcılık tarafından adli soruşturma açıldığına yer vermiştik. Söz konusu fotoğrafla ilgili Çiftçi hakkında devlet memurluğundan çıkarılması istemiyle soruşturma açan Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığının Erdoğan’a hakaret iddiasını güçlendirmek için Gollum’un filmdeki öz geçmişini gerekçe göstermesi soruşturmalardaki skandal boyutu gözler önüne sermişti.

ERDOĞAN DOKTOR YA DA HASTA DEĞİL AMA....

Öte yandan verilen cezaya ilişkin Aydın Valiliği İl Disiplin Kuruluna itiraz dilekçesi sunan Doktor Bilgin Çiftçi, yaptığı paylaşımın hakaret kastı taşımadığı, düşünce ve ifade özgürlüğü çerçevesinde siyasi bir hiciv niteliğinde olduğunu vurguladı. Sosyal medyada yaptığı bir paylaşım nedeniyle “Mesleki ve etik kurallar bakımından Tıbbi Deontoloji Nizamnamesine uymamak” hükmüne dayanarak ceza verilmesinin yasaya aykırı olduğuna dikkat çeken Çiftçi, adı geçen nizamnamenin hekimlerin meslektaşları, hastaları ve paramedikal meslek mensuplarıyla ilişkilerini düzenleyen mesleki etik kurallar dizgesi olduğunu anlatarak, hekimlerin bu düzenlemede sayılanlar haricindeki kişilerle ilişkilerine uygulanmasının mümkün olmadığına vurgu yaptı. Ayrıca  Nizamnamenin 47 maddeden oluştuğunu söyleyen Çiftçi, ihtar kararında hangi maddeye  aykırı davrandığının açıklanması gerektiğini söyledi.
Çiftçi, yine Anayasa’nın 40. maddesinde yer alan “Devlet, işlemlerinde ilgili kişilerin hangi kanun yolları ve mercilere başvuracağını ve süresini belirtmek zorundadır” maddesine rağmen kendisine gönderilen ihtar kararında cezaya karşı başvuru yolu ve süresinin de gösterilmediğini söyledi. Siyasi bir kişiliğin hicvedilmesinin düşünce ve ifade özgürlüğünün ayrılmaz bir parçası olduğunu kaydeden Çiftçi, Anayasa’nın 26. Maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 10. maddesiyle sadece “düşünce ve kanaate sahip olma” değil aynı zamanda sahip olunan “düşünce ve kanaati açıklama ve yayma” özgürlüğününde güvence altına alındığını hatırlattı. Çiftçi savunmasında, siyasi hicivin hakaret değil düşünce ve ifade özgürlüğü  çerçevesinde değerlendirildiği yargı ve AİHM kararlarından da örnekler verdi.


YARGITAY SİYASETÇİLER HİCVE KATLANMALI DEMİŞTİ

İtiraz dilekçesinde iç yargıdan da örnekler sunan Doktor Bilgin Çiftçi, Erdoğan’ın kendisini kedi olarak çizen Karikatürist Musa Kart’a açtığı manevi tazminat davasında verilen mahkumiyeti bozan  Yargıtay 4. Hukuk Dairesinin kararından şu alıntıyı da paylaştı: “Siyasi yönü ve konumu itibariyle her konuda herkesin davacı gibi düşünmesi zorunlu değildir. (...) Karikatür çizilerek yapılan siyasi eleştirilerin basın özgürlüğü ve düşünceyi açıklama özgürlüğüne aykırı olduğu da ileri sürülemez. Karikatürün anlamı ve anlatım tekniği itibariyle o değer yargısının ifadesini sağlayan bir araç veya çizim özelliği taşımakta olup bunun ötesinde davacının kediye benzetilmesi anlamını taşımamaktadır. Toplumu yönetme, etkileme ve yönlendirme gücü bulunan siyasetçilerin, sahip oldukları bu güç oranında eleştiriye açık olma ve katlanma zorunlulukları vardır.” Paylaştığı görsel üzerinden bir film karakteri olan Gollum’un özelliklerinin Erdoğan’a atfedilmesinin zorlama bir yorum olduğunu belirten Çiftçi, “Yazarının da dediği gibi yüzük ideali uğruna zorluklara göğüs geren ve mücadele eden sanal ve mitolojik ve gerçekliği olmayan bir roman karakteridir. Böylesi bir film karakteri ile fotoğrafları kolaj oluşturularak hazırlanan mizahi bir görselin paylaşımı ile Mesleki ve Etik kurallar bakımından Tıbbi Deontoloji Nizamnamesine aykırı davranmış bulunduğumun kabulü tarafımdan anlaşılabilmiş değildir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

MEB burslusu öğrencilere baskı

SONRAKİ HABER

Sen misin ‘çözüm’ isteyen!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...