14 Mart 2015 01:02

Demokratik iradeye saygı duyulsun!

İstanbul Üniversitesi rektörlük seçimini ‘Demokratik Üniversite Girişimi’ adayı Prof. Dr. Raşit Tükel kazandı. Akademi, Tükel’in atanmasını istiyor.

Paylaş

İstanbul Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet’in AKP’den milletvekilliği aday adaylığı için istifa etmesinin ardından gerçekleştirilen yeni rektör seçimini “İstanbul Üniversitesi Demokratik Üniversite Girişimi” adayı Prof. Dr. Raşit Tükel kazandı. Rektörlük için Prof. Dr. Mahmut Ak, Prof. Dr. Harun Cansız, Prof. Dr. Faruk Erzengin, Prof. Dr. Recep Seymen ve Prof. Dr. Raşit Tükel yarıştı. Toplam 2 bin 595 oyun kullanıldığı seçimde Prof. Dr. M. Raşit Tükel 1202 oy alarak rektörlük seçimini kazandı. Yunus Söylet’in istifasının ardından rektör vekili olarak görev yapan Prof. Dr. Mahmut Ak ise 908 oy alarak ikinci sırada yer aldı. Üçüncü sırada ise 382 oyla Prof. Dr. Harun Cansız yer aldı.

ÜNİVERSİTENİN İRADESİNE SAYGI ÇAĞRISI

Oy sayımının ardından salonda bir konuşma yapan Tükel “Demokratik üniversite dediğimizde, her alanda demokratik kuralların işletildiğini anlıyoruz. Bunun için de en yüksek oy alanın rektör olarak atanması da yer almalı. 2012 seçimlerinde ikinci sırada yer aldığım için daha sonraki aşamalara katılmamıştım. Çünkü demokrasinin gereği buydu. 2 bin 595 öğretim üyesi oy kullandıysa bunun sonucunda birinci olanın rektör olması gerekiyor. Ben nasıl ikinci olduğumda çekildiysem, şimdi de ikinci olanın ve diğerlerinin çekilmesini talep ediyorum. Eğer seçim çalışmalarında sözünü ettikleri demokrasiyi içtenlikle dedilerse, bunu yapmaları gerekiyor. Üniversiteyi özgür kılmak için verilen oylara teşekkür ediyorum” dedi.

AK’IN UMUDU AKSARAY

Seçimlerin ardından açıklama yapan ikinci olan Mahmut Ak ise çekilmeyeceğinin sinyalini verdi: “Burada yaptığımız işin adı seçim değil. Rektör adaylarını belirleme seçimi yapıldı. Bu üç aşamalı bir seçim. Özgür seçime göre 6 kişilik liste oluşturuldu ilk aşamada. Bu adayları kutluyorum. Bundan sonra YÖK aşaması var ve sonrasında da Cumhurbaşkanı atama yapacak. Bundan sonra alınacak kararın hayırlı olmasını diliyorum.”

REKTÖR ATAMA SÜRECİ

Başlangıçta rektörlük için Prof. Dr. Mahmut Ak, Prof. Dr. Harun Cansız, Prof. Dr. Faruk Erzengin, Prof. Dr. Recep Seymen ve Prof. Dr. Raşit Tükel’in yarıştığı ve sandıktan ise 15 rektör adayının çıktığı İstanbul Üniversitesinde en çok oyu alan 6 aday Yüksek Öğretim Kurumuna (YÖK) sunulacak.YÖK de üç aday belirleyerek Cumhurbaşkanlığına gönderecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise üç aday arasından birini seçerek İstanbul Üniversitesine rektör olarak atayacak. En çok oyu alan 5 aday ile birlikte YÖK’e gönderilecek 6’ncı isim için kura çekildi. Kurada 1’er oy alan adaylardan, İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhittin Kaplan listeye eklenecek altıncı isim oldu. Geçerli oyların yarısına yakınını alan Tükel’in kazanmasının ardından gözler Ankara’ya çevrildi. İkinci olan Ak umudunu Ankara’ya bağladığını işaret eden açıklamalar yaparken seçimleri kazanan Tükel’i destekleyen kesimler ise İstanbul Üniversitesinin iradesinin tanınmasını bekliyor. Tükel’i destekleyen kesimler “Sandıktan siz çıkınca milli irade oldu, herhalde biz kazanınca sandığa limon sandığı muamelesi yapmazsınız” diyerek öğretim üyelerinin iradesinin tanınmasını talep ediyor.


YARIŞANLAR KİMDİ?

İstanbul Üniversitesinde rektörlük seçiminde yarışan ve seçimi açık ara farkla kazanan adaylardan Prof. Dr. Raşit Tükel İstanbul Üniversitesi Demokratik Üniversite Girişimi tarafından destekleniyordu. Tükel  demokratik üniversite programıyla seçimlere girmişti. İstanbul Üniversitesinin toplumcu birikiminin bütünün desteğini alan Tükel birlikte yönetme çağrısı, kadrolaşma değil liyakat, taşeron ve güvencesiz çalışma biçimine karşı kadrolu güvenceli çalışmayı esas alan bir yönetim anlayışını ilke olarak duyurmuştu.
Rektör Vekili olarak seçimlere giren Prof. Dr. Mahmut Ak ise, Yunus Söylet döneminde Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü ve rektör yardımcılığı yapmıştı. Ak, Yunus Söylet’in ikinci döneminde üniversite koridorlarında gölge rektör ya da parti komiseri olarak anılıyordu. Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinin ses kayıtları internete düşen YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ile aynı ekibin parçası olan Mahmut Ak geçmişi itibariyle Milli Görüşçü değil, ülkücü gelenekten gelip AKP’ye devşirilen kadrolar arasında sayılıyor. Ak’ın, seçim sürecinde fakültelerin en önemli akademik karar alma alanları olan akademik kurulları seçim sürecinde propaganda alanı olarak kullandığı da üniversitede dolaşan iddialar arasında. Mahmut Ak’a destek için üniversitenin çeşitli fakültelerinde dekanların ve bölüm başkanlarının öğretim üyelerini yüz yüze ya da telefonla görüşerek kadro tehdidinde bulunduğu da öne sürülüyor. Seçim gününde de Ak için oy isteyenlerin “Raşit zaten atanmayacak daha bekleyen profesörlük kadronuz, doçentlik kadronuz var” diyerek öğretim üyelerine baskı yaptığı iddiası da yine üniversitede konuşulan konular arasında yer alıyor.
Üçüncü olan Aday Prof. Dr. Harun Cansız ise üniversitenin geleneksel İslamcı kadroları tarafından desteklendi. Geçmişte YÖK üyeliği yapan Cansız, Yunus Söylet karşısında da aday olmuştu. Cansız bu seçimde Söylet’e karşı aldığı oyun gerisinde kaldı.


‘AKADEMİ’DEKİ İSYANIN GÖSTERGESİ’

Eğitim Sen İstanbul 6 No’lu Üniversiteler Şube Başkanı Görkem Doğan: Raşit Tükel’e oy verenler, Tükel’e değil, sağlıkta dönüşüm programına, YÖK’e ve onun politikalarına karşı ortaya konulan programa oy verdiler. Bu sonuçlar akademideki isyanın da göstergesi. Akademide bir rahatsızlık var ve eğer çıkan sonucun üzerine daha farklı işler yapmaya kalkarlarsa, bu rahatsızlığı daha fazla artırırlar. Üniversiteleri yönetmeleri artık daha da zorlaşır. Bu sonuç 30 yılın sonunda YÖK’ün ve AKP’nin politikalarının artık pek çok akademisyen tarafından da anlaşılabildiği anlamına geliyor. Biz bunun diğer üniversitelere yayılacağını da düşünüyoruz. Bu oyun anlamının iyi anlaşılmasını istiyoruz; “Bir tane sevilen hoca çıktı, aday oldu ve kazandı” diye bir şey yok. Ortada bir program var. Dolayısıyla bu sonuç bütün Türkiye için de önemlidir. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Polis çocukların ‘kabusu’ oldu

SONRAKİ HABER

Erol Büyükburç toprağa verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...