12 Mart 2015 17:33

Mülteci işçiler çadırlardan kovuluyor

Dayıbaşıları tarafından mandalina ve portakal tarlalarında çalıştırılmak için ülkenin birçok yerinden Torbalı’ya getirilen Suriyeli mülteciler, işleri bittiği gerekçesiyle zorla yerlerinden ediliyor.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Dayıbaşıları tarafından mandalina ve portakal tarlalarında çalıştırılmak için ülkenin birçok yerinden Torbalı’ya getirilen Suriyeli mülteciler, işleri bittiği gerekçesiyle zorla yerlerinden ediliyor. 

Tarlalarda, Türkiyeli işçilere göre daha ucuza çalıştıkları için tercih edilen ve çoğu zamanda ücretleri verilmeyen Suriyeli mültecilere zor şartlar altında kaldıkları derme çatma çadırlar çok görüldü. Mültecilerin kaldığı 5 ay boyunca barınma, yakacak ve sağlık gibi herhangi bir sorunlarına çözüm bulmayan, tarlalarda ucuz iş gücü olarak sömürülmesine göz yuman, çadırların elektriğini ve suyunu kesen yerel yetkililer, şimdi “gelen şikayetler” iddiasıyla harekete geçti. 

SEZON BİTİNCE İSTENMEYEN OLDULAR

Sezon bittiği için artık bölgede yapacak işleri kalmayan ve istenmeyen konumuna düşen Suriyeli mülteciler, kaymakamlık tarafından jandarma baskısıyla kaldıkları çadırlardan çıkarılıyorlar. 80 ailenin yaşadığı derme çatma çadır bölgesinde sadece 22 aile kaldı ve bu aileler de Kobanê’den yeni geldikleri için gidecekleri yerleri yok. Kaymakamlığın ‘AFAD kamplarına gönderelim’ teklifini de kampların var olan sorunlarından dolayı kabul etmeyen mülteci aileler kendilerine kalabilecek başka bir alan gösterilmesini ve çalışma imkanının sağlanmasını istiyor. Jandarma son olarak bir haftalık süre verdi. Bir haftanın sonunda kalan aileler de zorla bölgeden çıkarılacak. Diğer aileler de jandarma baskısına dayanamayarak iş bulmak için çeşitli illere göç etti.

ÖNCEKİ HABER

İzmir Valiliği ‘yasak’tan geri adım attı

SONRAKİ HABER

‘Sorunlarımız acil olarak çözülmeli’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...