11 Mart 2015 02:00

Uno Ekmek’te çalışan işçilerin ekmek kavgası hikayesi

Yazımız Yıldız Holding bünyesinde bulunan Uno Ekmek’te çalışan işçilerin sorunları ve çektikleri sıkıntılarla ilgilidir.

Paylaş

Uno Ekmek’ten bir grup işçi
İstanbul

Yazımız Yıldız Holding bünyesinde bulunan Uno Ekmek’te çalışan işçilerin sorunları ve çektikleri sıkıntılarla ilgilidir.

Çalışmakta olduğumuz Uno Ekmek bünyesindeki sıkıntılarımız artık katlanılamayacak bir hal almış durumdadır. Bu yazıyı siz değerli okurlara aktarmamızın nedeni manevi bir destek amaçlıdır.
Dertlerimizi yıllarca sendika temsilcilerine (Öz Gıda-İş) ve Uno’da bağlı bulunduğumuz yetkili birimlere aktarmamıza rağmen en ufak bir çözüm ya da çözüm yolu arayışına giden bir muhatap bulamamaktayız. Sorunlar her zaman sorun olma aşamasından bir adım dahi ileri gidememiştir.

Yıllarca sesimizi bu şekilde duyurmak istememize rağmen bir sonuç alamadık; sonuç alamadığımız gibi üzerine ek olarak bunları yaptığımız için işten çıkarılmaya yönelik çeşitli tehditler almaktayız.
Firma bünyesinde plasiyerler bakkal local ve zincir olmak üzere 3 grup halinde. Bu 3 grubun hedef ve iade kotaları bulunmaktadır. Sabit olan asgari ücretine ek prim alabilmemiz için hedef ve iade kotalarını tutturmamız gerekmektedir, lakin hedef ve iade kotalarını tutturmamız için değil tutturamamız için üst birimlerden yoğun bir çaba gösterilmektedir.

Örnek olarak 50 bin liralık bir bölgeye abartılı bir şekilde 70 yada 80 bin lira hedef vererek imkansızı istemektedirler. Özellikle bu durumlar yakacak parası ve sendikal bazı hakların ödendiği aylarda abartılarak o ödenen paraların tamamının dolaylı bir şekilde tarafımızdan çıkarılmaktadır.

Bir bölge düşünün bu ay ki hedefi 50 bin lira olan bir bölgenin bir sonraki ay 70 bin lira olarak hedef verilmesi sizce ne kadar mantıklı ve kabul edilir? Ekstra eklenen açılan  bir nokta olmamasına rağmen aklın ve mantığın almadığı hedefler verilerek para kazanmamız bu tür yollarla kesilmektedir. Çünkü firma her ay büyümek istiyor. Normal olan ise yılda bir kez büyümektir.

Uno yönetimi bu sistemle işçilere yıllarca zulüm ederek kimi zaman asgari ücretin bile altında düşük ücretlerle insanları köle gibi çalıştırmak istiyor. Aldığımız taban maaşa ve yemek ücretlerine yıllardır bir zam yapılmamaktadır. Yasal olan yıllık izinlerimizi kullanamıyoruz ve ücretini de alamıyoruz. Maaş bordrolarında belirtilen 8 saatlik çalışma süresi neredeyse 2 katıdır. Buna ek olarak en ufak bir ücret ödenmemektedir. Yukarıda bahsettiğimiz dertlerimizi yıllardır bağlı olduğumuz Öz Gıda-İş Sendikası yöneticilerine iletiyoruz. Sendikadan gördüğümüz yıllardır değişmeden şaşmadan yaptıkları tek şey aylık sendikal ücretlerini aksatmadan toplamak ve işçinin değil patronun yanında durmasıdır.

Değerli okurlarımızı sizinle paylaşmış olduğumuz dertlerimize kulak vererek manevi desteğinizi biz Uno’da bulunan emekçilerden eksik etmemenizi rica eder saygılarımızı sunarız.s

ÖNCEKİ HABER

‘Sanatçı hayata karşı

SONRAKİ HABER

Din, siyaset ve şiddet sarmalında kadın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...